Препоруке Друштва психолога Републике Српске здравственим радницима у циљу превенције синдрома сагоријевања у ванредним околностима


Друштво психолога Републике Српске објавило је смјернице за грађане како би превенирали синдром сагоријевања и смањили посљедице по влaстито ментално здравље. 

Детаљније

Препоруке за његу трудница, породиља и новорођенчади са сумњом или потврђеном инфекцијом изазваном са SARS-CoV-2


Неопходно је да свака установа размотри могућности обезбјеђења издвојеног простора породилишта за труднице/породиље са сумњом или потврђеном COVID-19 инфекцијом, као и могућност обезбјеђења особља које ће радити само са овим пацијенткињама. У недосттаку ових могућности неопходно је постићи договор на нивоу више установа.

На улазу у здравствену установу неопходно је омогућити тријажу. Особље које ради на тријажи, као и особље на пријему у породилиштима мора бити обучено у складу са раније датим Упутством за рационалну употребу личне заштитне опреме у здравственим установама, у зависности од активности које се спроводе.

Детаљније

COVID-19: најчешћа питања и одговори


1.    Како да поступим са одјећом, ручницима и постељином (прљави веш) коју је користио пацијент који је заражен вирусом SARS-CoV-2?
•    Прије додиривања прљавог веша ставите заштитну опрему која подразумијева рукавице, маске, заштитне наочале, огртач са дугим рукавима, прегачу, чизме или затворене ципеле 
•    Прљави веш ставите у пластичну врећицу или корпу/канту са поклопцем – прљави веш није дозвољено прислањати уз своје тијело.
•    Чврсте излучевине (уколико их примјетите на прљавом вешу) попут измета или повраћаног садржаја, пажљиво остружите равним и чврстим предметом, а предмет којим сте вршили стругање одложите у посебну непропусну врећицу, коју ћете ставити на дно врећице или затворене корпе у коју стављате прљави веш. Уколико је пацијент користио посуду за обављање физиолошке нужде, посуду поклопите и поклопљену однесите до ве-це шоље у коју ћете истрести садржај. 
•    Прљави веш оперите и дезинфикујте: за прање и дезинфекцију се препоручује машинско прање на темпертури 60 – 90° Ц, уз коришћење детерџента за веш. Ако немате могућност да веш оперете у машини за веш, прљави веш потопите у врелу воду у коју сте додали сапун. Најбоље је да за потапање узмете дубоку посуду, како би приликом прања (мијешања) веша избјегли прскање. У току прања прљави веш мијешајте штапом, никако рукама. Прљави веш такође можете потопити у 0,05% раствор хлора, и оставити да стоји отприлике 30 минута. На крају веш добро исперите чистом водом и оставите да се суши на сунцу.

Детаљније

Ажурирани протокол за лабораторијску дијагностику


Детаљније

Препорука за чишћење и дезинфекцију простора за вријеме кућне изолације


Детаљније

Рационална употреба заштитне опреме


Детаљније

Препоруке здравственим професионалцима у вези са вирусом корона


Детаљније