Саопштење за јавност поводом почетка нове школске године


Институт за јавно здравство Републике Српске упутио је Министарству просвјете и културе Републике Српске препоруке за све предшколске и школске установе те ђачке домове у вези са организацијом наставе у новој школској години, а у складу са епидемиолошком ситуацијом када је COVID-19 у питању.

У случају појаве симптома респираторне инфекције или потврђеног теста на COVID-19, ученик или наставник не може присуствовати настави нити боравити у школи, о чему школе морају стриктно водити рачуна.

Детаљније

Привремене препоруке за вакцинацију против COVID-19


Према ажурираним препорукама за вакцинацију против COVID-19 које је израдила Европска техничка савјетодавна група (ЕTAGE), вакцине против COVID-19 које су тренутно на располагању и даље показују снажну заштиту од тешких облика болести као и заштиту од смртног исхода, што и јесте најважнији бенефит и циљ вакцинације.

Детаљније

Препорука за примјену бустер дозе вакцине против COVID-19 у Републици Српској


С обзиром на све већи обим информација који говори у прилог потребе за тзв. бустер дозом вакцине против COVID-19, узевши у обзир фазу вакцинације у којој се налазимо, постојеће капацитете за процес вакцинације и тренутну епидемиолошку ситуацију, Институт за јавно здравство је предложио увођење бустер дозе вакцине против COVID-19.

Детаљније

Препоруке за сигурно руковање храном


Може ли се инфекција COVID-19 пренијети путем хране?

Према тренутним истраживањима, ризик од преноса вируса путем хране или амбалаже за храну је врло мали због релативно ниске стабилности вируса у околини на површинама. Пренос преко површина које су недавно контаминиране вирусима, могуће је једино ако се вируси преко руку пренесу на слузницу носа или очију.

Детаљније

Опширније о системима за гријање, вентилацију и климатизацију у контексту COVID-19


Докази/чињенице о преносу у затвореним просторима и улога системa за гријање, вентилацију и климатизацију

Системи за гријање, вентилацију и климатизацију (у даљем тексту ГВК) користе се за обезбјеђивање комфорног окружења (температура и влага) и чистог ваздуха у затвореним просторијама као што су зграде и превозна средства. ГВК системи могу бити конфигурисани на различите начине, у зависности од њихове примјене и функција зграде/возила. Вентилацијски системи обезбјеђују чист ваздух измјеном унутрашњег и спољашњег ваздуха и филтрирањем. Системи за климатизацију могу бити дио интегрисаних ГВК система или самостални, пружајући хлађење/загријавање и одвлаживање. Самостални системи обично рециркулишу ваздух без мијешања са спољашњим ваздухом.

Детаљније

Kаkо pоstupаti sа оdјеćоm i pоstеljinоm оsоbе kоја је zаrаžеnа virusоm kоrоnа?


Kаkо trеbаmо prаti оdјеću, pеškirе i pоstеljinu, ukоlikо је člаn dоmаćinstvа pаciјеnt sа sumnjоm ili pоtvrđеnоm COVID-19 infеkciјоm?

Детаљније

Нема доказа да BCG вакцина штити од COVID 19-став СЗО


Нема доказа да BCG вакцина (Bacille Calmette-Guérin – BCG) штити људе од инфекције вирусом COVID-19. Тренутно се проводе двије клиничке студије које се баве овим питањем и Свјетска здравствена
организација (СЗО) ће размотрити доказе када они буду на располагању. У недостатку доказа, СЗО не препоручује BCG вакцинацију за потребе превенције заразе COVID-19. СЗО и даље препоручује
неонаталну BCG вакцинацију у земљама и подручјима у којима постоји висока инциденција туберкулозе 1.

Детаљније

Смјернице за особе заражене COVID-19 и HIV-ом


Према тренутно расположивим подацима особе старије од 60 година, особе са дијабетесом, хипертензијом, кардиоваскуларном или плућном болести су у највећој опасности у случају заразе COVID-19. Доступни подаци указују да се ток болести код особа са HIV-ом не разликује од тока болести код особа које немају HIV. Прије појаве ефикасне комбиноване антиретровирусне терапије (АRТ), узнапредовала HIV инфекција је била фактор ризика за компликације других респираторних инфекција. Да ли је то тачно и за COVID-19 још увијек није познато.

Детаљније

Шта треба знати о HIV-у и COVID-19


До сада није потврђено да особе са HIV-oм имају већи ризик за развијање тежег клиничког облика COVID-19 болести.  Старије особе и собе које имају нарушен имунолошки систем или нарушено здравље су под већим ризиком за настанак тешког COVID-19 обољења. Особе са HIV-oм су под већим ризиком у случају да:

  • Имају низак број CD4 ћелија
  • Не узимају антиретровирусни терапију
  • Имају нарушено здравствено стање или болују од неких других болести као што су кардиоваскуларне болести, плућне болести, дијабетес, хипертензија, карцином.

Пушење такође повећава ризик за теже обољевање од COVID-19.

Детаљније

Упутство за провођење чишћења и дезинфекције површина и простора у објектима


Прибор за одржавање хигијене простора

За одржавање хигијене простора и површина неопходна су средства за прање и чишћење, дезинфекциона средства и прибор: канте, крпе и мопови/џогер/штап за брисање. Све видљиве површине у радном простору прије дезинфкеције треба опрати и очистити од видљивих нечистоћа.

Детаљније

Како разумјети психолошке реакције и очувати ментално здравље за вријеме вируса корона?


Уз појаву корона вируса, као пријетеће и непознате ситуације, могу се појавити узнемиреност, страх, анксиозност, повећана будност, беспомоћност, депресивност и сасвим је у реду ако се сада осјећате тако. Људи различито реагују на појаву корона вируса и новонасталу ситуацију.  Неки људи, због ирационалног размишљања „угрожен сам, морам да се спасим“ реагују паником. Због велике физичке и емоционалне узнемирености, нису способни да доносе рационалне одлуке и да разликују битне информације од небитних, склони су импулсивном куповању залиха како би стекли осјећај контроле. С друге стране, имамо људе који негирају ситуацију, као механизам одбране, који обично говоре: „Није то ништа.“ и „Мени се то не може десити.“ и тако умањују озбиљност ситуације, понашају се неодговорно према себи и другима и изолацију доживљавају као казну. Ни једно од ова два начина реаговања није помажуће за појединца. Како би лакше превазишли новонасталу ситуацију, потребно је прије свега осјетити здраву забринутост, јер тада смо мање узнемирени, имамо способност рационалнијег размишљања и доношења одлука, понашамо се одговорно према себи и другима.

Детаљније

Најчешћа питања и одговори о COVID-19, трудноћи, порођају и дојењу


1. Јесу ли труднице под већим ризиком од инфекције COVID-19?

У току су истраживања утицаја инфекције COVID-19 на труднице. Подаци су ограничени, али тренутно нема доказа да су труднице изложеније зарази од других људи.

Међутим, због промјена у њиховом тијелу и имунолошком систему, знамо да неке респираторне инфекције могу лоше утицати на здравље трудница. Због тога је важно да предузму мјере заштите од инфекције COVID-19, те да евентуалне симптоме јаве свом доктору (температуру, кашаљ или отежано дисање).

СЗО ће ове информације и савјете наставити усклађивати са новим информацијама како буду доступни нови докази.

Детаљније

COVID 19 - суочавање са стресом


Поштовани грађани,

Осјећај узнемирености, напетости и страха су разумљиве појаве које прате пандемију корона вирусне болести. Од ових осјећаја је тешко побјећи и зато је суочавање са овим осјећањима најбољи начин за њихово превазилажење. Запамтите, да све особе не реагују исто на стрес. Суочавање са стресом је индивидуално и зависи од саме личности.

Детаљније

Упутство за родитеље - COVID-19


Како да заштитите вашу дјецу

Шта је нови корона вирус?

Нови корона вирус (SARS-CoV-2) је нови вирус повезан са истом породицом вируса као и тешки акутни респираторни синдром (SARS) и вирусима који изазивају неке врсте прехлада.

Како се шири нови корона вирус?

Вирус се преноси респираторним капљицама приликом кашљања и кијања, директним контактом, те додиром површина загађених вирусом. Још није познато колико дуго вирус преживљава на површинама, али га једноставна дезинфекциона средства уништавају.

Детаљније

Када и како прати руке?


Поштовани грађани,

како би сачували своје здравље и здравље својих најближих молимо вас да се придржавате мјера заштите од корона вируса.

Детаљније

Упутство за самоизолацију


Самоизолација је ефикасна мјера за превенцију ширења болести, којом можете заштитити особе из свог окружења (породицу, пријатеље, колеге) и ширу заједницу од могућег оболијевања од COVID-19 (болест коју изазива вирус SARS-CoV-2).

Детаљније

Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета за становништво без сумње на инфекцију COVID-19


Чишћење топлом водом и детерџентима у домаћинству и употреба уобичајених дезинфекционих средстава требало би да буду довољни за опште чишћење из предострожности.

Препоручују се сљедеће превентивне санитарно-хигијенске мјере чишћења и дезинфекције простора и предмета.

Детаљније

Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета за вријеме кућне изолације


Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета  за вријеме кућне изолације

Особу у кућној изолацији смјестити у посебну и добро прозрачену собу.

Чланови који живе у истом домаћинству с особом у кућној изолацији, требају одржавати удаљеност од 2м од особе у изолацији, добро провјетравати заједничке просторије (кухиња, купатило) и избјегавати да дијеле предмете из непосредног окружења особе (четкице за зубе, цигарете, јело, посуђе, чаше, пешкире, крпе или постељину).

Детаљније

Контакти ЈЗУ домова здравља за грађане у вези са обољењем COVID - 19


Детаљније

15 најчешћих питања о вирусу корона


Детаљније

Препоруке грађанима у вези са вирусом корона


Информације о појави новог вируса корона и мјерама превенције

Препоруке путницима на енглеском језику

Препоруке путницима на српском језику

Упутство на кинеском језику

Детаљније

Шта је корона вирус и препоруке грађанима


Институт за јавно здравство Републике Срспке свакодневно прати дешавања у Кини након што су кинеске власти идентификовале нови корона вирус средином јануара ове године. Република Српска нема директне авио линије са Кином. Путници који напуштају Кину до доласка у Републику Српску већ ће више пута бити подвргнути скринингу на симптоме ове инфекције због чега је могућност да болест дође у Републику Српску веома мала.

Детаљније