Препорука за примјену бустер дозе вакцине против COVID-19 у Републици Српској


С обзиром на све већи обим информација који говори у прилог потребе за тзв. бустер дозом вакцине против COVID-19, узевши у обзир фазу вакцинације у којој се налазимо, постојеће капацитете за процес вакцинације и тренутну епидемиолошку ситуацију, Институт за јавно здравство је предложио увођење бустер дозе вакцине против COVID-19.

Детаљније

Основне препоруке за кориштење клима уређаја у контексту превенције и контроле ширења COVID 19, ажурирано 24.6.2021.


Опште мјере

Поштовати мјере за које постоје докази да смањују ризик за пренос SARS-CoV-2, а оне укључују:

 • Физичко дистанцирање 2 метра
 • Темељна хигијена руку у складу са већ описаним препорукама
 • Респираторна хигијена
 • Одговарајућа/препоручена употреба маски за лице

 

Детаљније

Препоруке за одржавање свадбених свечаности


Приликом одржавања свадбених свечаности и сличних догађаја, потребно је придржавати се сљедећих препорука:

 • Препоручује се да се све прославе, кад год је то могуће, организују на отвореном простору те да се ограничи број званица на најмањи могући број.
 • Максималан број званица треба да буде у складу са тренутно важећим закључком Републичког штаба за ванредне ситуације. Детаљније

  Препоруке за извођење музике уживо у угоститељским објектима


  Извођачи музике треба да поштују добре хигијенске праксе и већ дефинисане епидемиолошке мјере које важе за угоститељске објекте.

  Извођење музике уживо се може организовати у току радног времена објекта, али у укупном трајању од максимално 5 часова (припрема, наступ и завршетак), под сљедећим условима и епидемиолошким мјерама:

  Детаљније

  Препоруке за извођење музике уживо у угоститељским објектима (на отвореном)


  Извођачи музике треба да поштују добре хигијенске праксе и већ дефинисане епидемиолошке мјере које важе за угоститељске објекте.

  Детаљније

  Измјењене и допуњене препоруке за рад прехрамбених, непрехрамбених трговина, тржних центара и трговина као засебних продајних објеката у тржним центрима (бутици, продавнице играчака, обуће, књижаре, спортске опреме, продавнице накита и др)


  Радно вријеме треба да буде омогућено како би се избјегло стварање гужви, редова са продуженим блиским контактом, док се истовремено продајном објекту омогућава да услужи што већи број купаца и тиме обезбиједи зараду и исплате надокнада радницима.

  • Контролисан број корисника. Дозвољено је максимално једна особа на 4 м2
  • На улазу обавезно поставити плакат са обавјештењем за држање физичке дистанце и ношење маске.
  • Одржавање физичке дистанце од два метра.
  • Уколико је могуће, обезбјеђење физичке провидне баријере на наплатном радном мјесту која пружа довољну заштити запосленом и кориснику, а која се дезинфикује на крају сваке смјене.
  • Обавезно ношење маске од стране корисника и радника током наплате. Радник који напушта касу и враћа се пословима слагања робе или услуживању купаца, обавезно да дезинфикује руке
  • Обавезна дезинфекција руку корисника при улазу и излазу из објекта од стране запослених, као и дезинфекција обуће кроз кутију са дезинфекционим средством која на улазу мора да стоји означена
  • Обавезна дезинфекција корпи и колица два пута у току смјене и на крају радног времена од стране запослених у објекту
  Детаљније

  Препоруке за рад скијалишта у контексту COVID – 19


  Препоруке се доносе за зимску сезону 2020/2021 како би се смањила могућност настанка услова за ширење вируса који узрокује COVID-19.

  Опште препоруке

  • Послодавци требају поштовати ​​добре хигијенске праксе и већ утврђене стандарде који се примјењују на њихово подручје рада (хигијена руку и респираторна хигијена, досљедно ношење заштитне маске и одржавање удаљености од најмање 2 метра те избјегавање непотребног блиског контакта с људима ). Детаљније

   Препоруке за сигурно руковање храном


   Може ли се инфекција COVID-19 пренијети путем хране?

   Према тренутним истраживањима, ризик од преноса вируса путем хране или амбалаже за храну је врло мали због релативно ниске стабилности вируса у околини на површинама. Пренос преко површина које су недавно контаминиране вирусима, могуће је једино ако се вируси преко руку пренесу на слузницу носа или очију.

   Детаљније

   Упутство за постепено ублажавање мјера - угоститељски објекти (ресторани, кафићи, роштиљице...)


    

   Организација рада угоститељских објеката у затвореном простору и на отвореном (баште)

   Послодавци требају поштовати добре хигијенске праксе и већ утврђене стандарде који се примјењују на њихово подручје рада (хигијена руку и респираторна хигијена, досљедно ношење заштитне маске и одржавање удаљености од најмање 2 метра те избјегавање непотребног блиског контакта с људима ). Неопходно је да воде евиденцију о поштовању препорука и о здравственом стању запослених на лицу мјеста за сваки радни дан.

   Детаљније

   Препоруке за топлотеке у тржним центрима


   1. Поставити видљиве обавијести

   • Видљиве обавијести
   • На видном мјесту поставити обавјештење о мјерама превенције (прање и дезинфекција руку, препоручена физичка удаљеност, употреба маски приликом преузимања хране и пића, препорука краћег задржавања у објекту–до 15 минута).
   • Препорука је да гости одржавају физичку удаљеност од 2м.
   • Посјета објекту није дозвољена особама са симптомима (повишена температура, кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање…).
   Детаљније

   Препоруке за употребу маски на отвореном


   У складу са тренутним препорукама Свјетске здравствене организације, као и чињеницом да је у Републици Српској погоршана епидемиолошка ситуација, те да постоји трансмисија вируса у заједници, Институт за јавно здравство Републике Српске даје препоруку да се маске употребљавају и на отвореном, у ситуацијама у којима није могуће одржати физичку дистанцу од два метра.

   Детаљније

   Основне препоруке за кориштење клима уређаја у контексту превенције и контроле ширења COVID 19, 19.11.2020.


   Опште мјере

   Поштовати мјере за које постоје докази да смањују ризик за пренос SARS-CoV-2, а оне укључују:

   • Физичко дистанцирање 2 метра
   • Темељна хигијена руку у складу са већ описаним препорукама
   • Респираторна хигијена
   • Одговарајућа/препоручена употреба маски за лице

   Детаљније

   Опширније о системима за гријање, вентилацију и климатизацију у контексту COVID-19


   Докази/чињенице о преносу у затвореним просторима и улога системa за гријање, вентилацију и климатизацију

   Системи за гријање, вентилацију и климатизацију (у даљем тексту ГВК) користе се за обезбјеђивање комфорног окружења (температура и влага) и чистог ваздуха у затвореним просторијама као што су зграде и превозна средства. ГВК системи могу бити конфигурисани на различите начине, у зависности од њихове примјене и функција зграде/возила. Вентилацијски системи обезбјеђују чист ваздух измјеном унутрашњег и спољашњег ваздуха и филтрирањем. Системи за климатизацију могу бити дио интегрисаних ГВК система или самостални, пружајући хлађење/загријавање и одвлаживање. Самостални системи обично рециркулишу ваздух без мијешања са спољашњим ваздухом.

   Детаљније

   Ажурирано упутство за рад јавног и међуградског превоза


   • Обавезно је коришћење маске за возача,
   • Путници су у обавези да носе маске,
   • Препоручује се постављање физичке баријере између возачког мјеста и путника (од плексигласа или сличног материјала), у изузетним случајевима возачи могу користити и визир,
   • У аутобус се улази на једна врата, а излази искључиво на друга.
   • Уколико аутобус има једна врата, прво излазе путници из аутобуса а затим улазе други путници.
   • Обавезна дезинфекција возила се обавља у складу са препоруком Института за јавно здравство Републике Српске.
   Детаљније

   Препоруке за спрјечавање или смањење могућности преноса вируса SARS-CoV-2 - Бaње


   Због ширења обољења COVID-19, узрокованог вирусом SARS-CoV-2, у Републици Српској је препоручено неколико мјера са циљем смањења ширења вируса и смањења утицаја на здравствени систем, укључујући привремено смањење услуга или потпуно обустављање услуга у Институту за физикалну медицину и рехабилитацију, здравствено туристичким центрима, бањама... У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом везаном за ширење обољења COVID-19 у Републици Српској, планирано је постепено враћање у уобичајен режим функционисања здравствених установа у Републици Српској.

   Детаљније

   Препоруке за рад салона за тетовирање и piercing током епидемије коронавируса (COVID-19)


   Oве препоруке односе се на провођење мјера приликом пружања услуга у салонима за тетовирање и piercing током епидемије коронавируса (COVID-19)

   Детаљније

   Препоруке за рад салона за масажу током епидемије коронавируса (COVID-19)


   У складу са реактивацијом одређених активности ове се препоруке односе на провођење мјера приликом пружања услуга у салонима за масажу током ублажавања мјера епидемије коронавируса (COVID-19)

   Детаљније

   Препорука за затворене просторе за које нису прописане специфичне мјере


   Препоручује се поштовати ​​добре хигијенске праксе и већ утврђене стандарде који се односе на хигијену руку и респираторну хигијену, досљедно ношење заштитне маске и одржавање удаљености од најмање 2 метра те избјегавање непотребног блиског контакта с људима. Особе које имају повишену температуру или друге симптоме заразне болести (као кашаљ, бол у грлу, отежано дисање, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање…) било са повишеном температуром било без ње, не треба да долазе на посао. Савјетује се да телефоном контактирају  доктора породичне медицине. Приликом уласка на посао, препоручује се да се запосленицима мјери температура бесконтактним топломјером, те да се особе које имају повишену температуру враћају кући.

   Детаљније

   Препоруке за рад играоница за дјецу


   Прије почетка рада играоница за дјецу потребно је провести прање, чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме, као и провјетравање просторија.

   Запослени: У случају повишене температуре или других симптома заразне болести (као кашаљ, бол у грлу, отежано дисање, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање..), било с повишеном температуром или без ње, савјетује се да се телефоном контактира доктор породичне медицине и да се не долази на посао.

   Детаљније

   Упутство за рад објеката за приређивање игара на срећу


   Kако би се спријечило или смањило преношење вируса SARS-CoV-2, неопходна је примјена доље наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

   Детаљније

   Упутство за рад хотела/хостела


   Како би се спријечило или смањило преношење вируса SARS-CoV-2, неопходна је примјена доље наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

   Детаљније

   Упутство за рад теретана на отвореном и фитнес тренинзи


   Kако би се спријечило или смањило преношење вируса SARS-CoV-2, неопходна је примјена доље наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

   Детаљније

   Упутство за рад фризерских и козметичких салона


   У фризерским и козметичким салонима потребно је примјењивати сљедеће мјере:

   Детаљније

   Упутство за рад сточне пијаце


   Како би се спријечило или смањило преношење вируса SARS-CoV-2, неопходна је примјена доље наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

   Детаљније

   Упутство за рад других занатско предузетничких радњи (осим фризерских и козметичких)


   Како би се спријечило или смањило преношење вируса SARS-CoV-2, неопходна је примјена доле наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

   Детаљније

   Упутство за постепено ублажавање мјера - Радње са информатичком и телекомуникационом опремом


   У сврху релаксације мјера које су на снази како би се спријечило или смањило преношење вируса SARS-CoV-2, неопходна је примјена доле наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

   Детаљније

   Упутство за постепено ублажавање мјера - Рад кухиња и достава хране и пића из угоститељских објеката


   У сврху релаксације мјера које су на снази како би се спријечило или смањило преношење вируса SARS-CoV-2, неопходна је примјена доле наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

   Рад кухиња и достава хране и пића из угоститељских објеката

   Детаљније

   Упутство за постепено ублажавање мјера за спречавање ширења вируса SARS - CoV-2 у Републици Српској - Услужне радње (као што су нпр. аутопраонице, вулканизери, аутомеханичарске радње, праонице тепиха, хемијске чистионце)


   У сврху релаксације мјера које су на снази како би се спријечило или смањило преношење вируса SARS-CoV-2, неопходна је примјена доле наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

   Детаљније

   Ажурирани Водич за системе водоснабдијевања у јавним зградама које су биле затворене неко вријеме због пандемије


   Центар за контролу и превенцију болести (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) издао је ажурирани Водич за системе водоснабдијевања у јавним зградама које су биле затворене неко вријеме због пандемије и које би требалo поново да се врате у функцију. Циљ водича је да скрене пажњу на могуће опаснoсти од појаве legionella у воденим системима, односно да да стручне препоруке за обезбјеђење сигурности водоводног система и уређаја након дужег искључивања.

   Детаљније

   Када и како користити маску за лице


   Ношењем и правилном употребе медицинске маске за лице штитите себе и своје најближе од инфекције корона вирусом.

   Када установите да требате носити маску, водите рачуна је користите исправно. Запамтите да неправилним ношењем маске се излажете потенцијално већем ризику.

   Детаљније

   Kаkо pоstupаti sа оdјеćоm i pоstеljinоm оsоbе kоја је zаrаžеnа virusоm kоrоnа?


   Kаkо trеbаmо prаti оdјеću, pеškirе i pоstеljinu, ukоlikо је člаn dоmаćinstvа pаciјеnt sа sumnjоm ili pоtvrđеnоm COVID-19 infеkciјоm?

   Детаљније

   Нема доказа да BCG вакцина штити од COVID 19-став СЗО


   Нема доказа да BCG вакцина (Bacille Calmette-Guérin – BCG) штити људе од инфекције вирусом COVID-19. Тренутно се проводе двије клиничке студије које се баве овим питањем и Свјетска здравствена
   организација (СЗО) ће размотрити доказе када они буду на располагању. У недостатку доказа, СЗО не препоручује BCG вакцинацију за потребе превенције заразе COVID-19. СЗО и даље препоручује
   неонаталну BCG вакцинацију у земљама и подручјима у којима постоји висока инциденција туберкулозе 1.

   Детаљније

   Смјернице за особе заражене COVID-19 и HIV-ом


   Према тренутно расположивим подацима особе старије од 60 година, особе са дијабетесом, хипертензијом, кардиоваскуларном или плућном болести су у највећој опасности у случају заразе COVID-19. Доступни подаци указују да се ток болести код особа са HIV-ом не разликује од тока болести код особа које немају HIV. Прије појаве ефикасне комбиноване антиретровирусне терапије (АRТ), узнапредовала HIV инфекција је била фактор ризика за компликације других респираторних инфекција. Да ли је то тачно и за COVID-19 још увијек није познато.

   Детаљније

   Шта треба знати о HIV-у и COVID-19


   До сада није потврђено да особе са HIV-oм имају већи ризик за развијање тежег клиничког облика COVID-19 болести.  Старије особе и собе које имају нарушен имунолошки систем или нарушено здравље су под већим ризиком за настанак тешког COVID-19 обољења. Особе са HIV-oм су под већим ризиком у случају да:

   • Имају низак број CD4 ћелија
   • Не узимају антиретровирусни терапију
   • Имају нарушено здравствено стање или болују од неких других болести као што су кардиоваскуларне болести, плућне болести, дијабетес, хипертензија, карцином.

   Пушење такође повећава ризик за теже обољевање од COVID-19.

   Детаљније

   Упутство за провођење чишћења и дезинфекције површина и простора у објектима


   Прибор за одржавање хигијене простора

   За одржавање хигијене простора и површина неопходна су средства за прање и чишћење, дезинфекциона средства и прибор: канте, крпе и мопови/џогер/штап за брисање. Све видљиве површине у радном простору прије дезинфкеције треба опрати и очистити од видљивих нечистоћа.

   Детаљније

   Препорука за достављање хране особама у изолацији


   Према тренутним истраживањима, ризик од преноса вируса путем хране или амбалаже за храну је врло мали због релативно ниске стабилности вируса у околини на површинама. Пренос преко површина које су недавно контаминиране вирусима, могуће је једино ако се вируси преко руку пренесу на слузницу носа или очију. Иако је мало вјероватно да ће се вируси пренијети преко контаминиране хране, треба примјењивати општа правила свакодневне хигијене и добру хигијенску праксу за припрему  и употребу хране.

   Детаљније

   Како разумјети психолошке реакције и очувати ментално здравље за вријеме вируса корона?


   Уз појаву корона вируса, као пријетеће и непознате ситуације, могу се појавити узнемиреност, страх, анксиозност, повећана будност, беспомоћност, депресивност и сасвим је у реду ако се сада осјећате тако. Људи различито реагују на појаву корона вируса и новонасталу ситуацију.  Неки људи, због ирационалног размишљања „угрожен сам, морам да се спасим“ реагују паником. Због велике физичке и емоционалне узнемирености, нису способни да доносе рационалне одлуке и да разликују битне информације од небитних, склони су импулсивном куповању залиха како би стекли осјећај контроле. С друге стране, имамо људе који негирају ситуацију, као механизам одбране, који обично говоре: „Није то ништа.“ и „Мени се то не може десити.“ и тако умањују озбиљност ситуације, понашају се неодговорно према себи и другима и изолацију доживљавају као казну. Ни једно од ова два начина реаговања није помажуће за појединца. Како би лакше превазишли новонасталу ситуацију, потребно је прије свега осјетити здраву забринутост, јер тада смо мање узнемирени, имамо способност рационалнијег размишљања и доношења одлука, понашамо се одговорно према себи и другима.

   Детаљније

   Најчешћа питања и одговори о COVID-19, трудноћи, порођају и дојењу


   1. Јесу ли труднице под већим ризиком од инфекције COVID-19?

   У току су истраживања утицаја инфекције COVID-19 на труднице. Подаци су ограничени, али тренутно нема доказа да су труднице изложеније зарази од других људи.

   Међутим, због промјена у њиховом тијелу и имунолошком систему, знамо да неке респираторне инфекције могу лоше утицати на здравље трудница. Због тога је важно да предузму мјере заштите од инфекције COVID-19, те да евентуалне симптоме јаве свом доктору (температуру, кашаљ или отежано дисање).

   СЗО ће ове информације и савјете наставити усклађивати са новим информацијама како буду доступни нови докази.

   Детаљније

   Развијена апликација чет бот за вабјер


   Студенти шесте године Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци развили су интерактивну апликацију на вајберу тзв. чет бот (chat bot) како би наши грађани на још један начин добили све неопходне инфорације у вези са вирусом корона.

   Детаљније

   COVID 19 - суочавање са стресом


   Поштовани грађани,

   Осјећај узнемирености, напетости и страха су разумљиве појаве које прате пандемију корона вирусне болести. Од ових осјећаја је тешко побјећи и зато је суочавање са овим осјећањима најбољи начин за њихово превазилажење. Запамтите, да све особе не реагују исто на стрес. Суочавање са стресом је индивидуално и зависи од саме личности.

   Детаљније

   Упутство за родитеље - COVID-19


   Како да заштитите вашу дјецу

   Шта је нови корона вирус?

   Нови корона вирус (SARS-CoV-2) је нови вирус повезан са истом породицом вируса као и тешки акутни респираторни синдром (SARS) и вирусима који изазивају неке врсте прехлада.

   Како се шири нови корона вирус?

   Вирус се преноси респираторним капљицама приликом кашљања и кијања, директним контактом, те додиром површина загађених вирусом. Још није познато колико дуго вирус преживљава на површинама, али га једноставна дезинфекциона средства уништавају.

   Детаљније

   Када и како прати руке?


   Поштовани грађани,

   како би сачували своје здравље и здравље својих најближих молимо вас да се придржавате мјера заштите од корона вируса.

   Детаљније

   Упутство за самоизолацију


   Самоизолација је ефикасна мјера за превенцију ширења болести, којом можете заштитити особе из свог окружења (породицу, пријатеље, колеге) и ширу заједницу од могућег оболијевања од COVID-19 (болест коју изазива вирус SARS-CoV-2).

   Детаљније

   Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета за становништво без сумње на инфекцију COVID-19


   Чишћење топлом водом и детерџентима у домаћинству и употреба уобичајених дезинфекционих средстава требало би да буду довољни за опште чишћење из предострожности.

   Препоручују се сљедеће превентивне санитарно-хигијенске мјере чишћења и дезинфекције простора и предмета.

   Детаљније

   Информација за возаче, 18.3.2020.


   Здравствени надзор

   • Возачу возила у међународном транспорту, по доласку у Босну и Херцеговину, на граничном прелазу на подручју Републике Српске, републички инспектор издаје Рјешење о стављању у изолацију у трајању боравка у Босни и Херцеговини који возач наведе, а који подразумијева период од уласка у Босну и Херцеговину до одласка на сљедећи превоз.
   • Уколико се ради о возачу возила у међународном транспорту који је страни држављанин, републички инспектор издаје рјешење о стављању у изолацију у трајању од 14 дана према мјесту боравка које наведе страни држављанин у Босни и Херцеговини.
   • Возач возила који није држављанин Босне и Херцеговине је дужан да изолацију проведе у возилу док је држављанин Босне и Херцеговине дужан да изолацију проведе на адреси пребивалишта.
   • Пословни субјект који користи услугу међународног транспорта у сарадњи са возачем који није држављанин Босне и Херцеговине, на локацији утовара и истовара, обезбјеђује његов боравак при чему возач минимално напушта возило уз поштовање свих превентивних мјера
   Детаљније

   Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета за вријеме кућне изолације


   Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета  за вријеме кућне изолације

   Особу у кућној изолацији смјестити у посебну и добро прозрачену собу.

   Чланови који живе у истом домаћинству с особом у кућној изолацији, требају одржавати удаљеност од 2м од особе у изолацији, добро провјетравати заједничке просторије (кухиња, купатило) и избјегавати да дијеле предмете из непосредног окружења особе (четкице за зубе, цигарете, јело, посуђе, чаше, пешкире, крпе или постељину).

   Детаљније

   Контакти ЈЗУ домова здравља за грађане у вези са обољењем COVID - 19


   Детаљније

   Препоруке за путнике који путују ИЗ земаља захваћених новим вирусом коронаSARS – CoV-2


   Уколико долазите ИЗ земаља захваћених новим вирусом SARS – CoV-2 а у циљу заштите здравља становништва, обавезни сте да се по доласку у Републику Српску телефонски јавите надлежном дому здравља, како бисте добили савјет и препоруку за даље поступање.

   Детаљније

   Препоруке за особе које путују У земље захваћене новим вирусом коронаSARS – CoV-2


   Путницима из Републике Српске који путују У земље захваћене ширењем новог вируса корона SARS – CoV-2 препоручујемо да своје путовање одгоде уколико није неопходно.

   Детаљније

   15 најчешћих питања о вирусу корона


   Детаљније

   Препоруке грађанима у вези са вирусом корона


   Информације о појави новог вируса корона и мјерама превенције

   Препоруке путницима на енглеском језику

   Препоруке путницима на српском језику

   Упутство на кинеском језику

   Детаљније

   Шта је корона вирус и препоруке грађанима


   Институт за јавно здравство Републике Срспке свакодневно прати дешавања у Кини након што су кинеске власти идентификовале нови корона вирус средином јануара ове године. Република Српска нема директне авио линије са Кином. Путници који напуштају Кину до доласка у Републику Српску већ ће више пута бити подвргнути скринингу на симптоме ове инфекције због чега је могућност да болест дође у Републику Српску веома мала.

   Детаљније