Упутство за дезинфекцију средстава јавног превоза и других возила


Дезинфекција се изводи регистрованим дезинфекционим средствима која дјелују на микроорганизме према упутама произвођача, а Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) препоручује средства на бази сљедећих активних материја:

 • Етанол
 • Натријум хипохлорит
 • Глутаралдехид
 • Изопропанол
 • Бензалконијум хлорид
 • Натријум хлорит

Све видљиве површине у унутрашњости средства јавног превоза и у другим возилима прије дезинфкеције треба опрати и очистити од видљивих нечистоћа. За прање и чишћење могу се користити детерџенти који као основу имају неку површинску активну материју, киселину или базу.

Детаљније

Упутство за провођење чишћења и дезинфекције површина и простора у објектима


Прибор за одржавање хигијене простора

За одржавање хигијене простора и површина неопходна су средства за прање и чишћење, дезинфекциона средства и прибор: канте, крпе и мопови/џогер/штап за брисање. Све видљиве површине у радном простору прије дезинфкеције треба опрати и очистити од видљивих нечистоћа.

Детаљније

Препорука за достављање хране особама у изолацији


Према тренутним истраживањима, ризик од преноса вируса путем хране или амбалаже за храну је врло мали, због релативно ниске стабилности вируса у околини на површинама. Пренос преко површина које су недавно контаминиране вирусима могућ је једино ако се вируси преко руку пренесу на слузницу носа или очију. Иако је мало вјеројатно да ће се вируси пренијети преко контаминиране хране, треба примјењивати општа правила свакодневне хигијене и добру хигијенску праксу за припрему  и употребу хране.

Детаљније

Како разумјети психолошке реакције и очувати ментално здравље за вријеме вируса корона?


Уз појаву корона вируса, као пријетеће и непознате ситуације, могу се појавити узнемиреност, страх, анксиозност, повећана будност, беспомоћност, депресивност и сасвим је у реду ако се сада осјећате тако. Људи различито реагују на појаву корона вируса и новонасталу ситуацију.  Неки људи, због ирационалног размишљања „угрожен сам, морам да се спасим“ реагују паником. Због велике физичке и емоционалне узнемирености, нису способни да доносе рационалне одлуке и да разликују битне информације од небитних, склони су импулсивном куповању залиха како би стекли осјећај контроле. С друге стране, имамо људе који негирају ситуацију, као механизам одбране, који обично говоре: „Није то ништа.“ и „Мени се то не може десити.“ и тако умањују озбиљност ситуације, понашају се неодговорно према себи и другима и изолацију доживљавају као казну. Ни једно од ова два начина реаговања није помажуће за појединца. Како би лакше превазишли новонасталу ситуацију, потребно је прије свега осјетити здраву забринутост, јер тада смо мање узнемирени, имамо способност рационалнијег размишљања и доношења одлука, понашамо се одговорно према себи и другима.

Детаљније

Најчешћа питања и одговори о COVID-19, трудноћи, порођају и дојењу


1. Јесу ли труднице под већим ризиком од инфекције COVID-19?

У току су истраживања утицаја инфекције COVID-19 на труднице. Подаци су ограничени, али тренутно нема доказа да су труднице изложеније зарази од других људи.

Међутим, због промјена у њиховом тијелу и имунолошком систему, знамо да неке респираторне инфекције могу лоше утицати на здравље трудница. Због тога је важно да предузму мјере заштите од инфекције COVID-19, те да евентуалне симптоме јаве свом доктору (температуру, кашаљ или отежано дисање).

СЗО ће ове информације и савјете наставити усклађивати са новим информацијама како буду доступни нови докази.

Детаљније

Развијена апликација чет бот за вабјер


Студенти шесте године Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци развили су интерактивну апликацију на вајберу тзв. чет бот (chat bot) како би наши грађани на још један начин добили све неопходне инфорације у вези са вирусом корона.

Детаљније

COVID 19 - суочавање са стресом


Поштовани грађани,

Осјећај узнемирености, напетости и страха су разумљиве појаве које прате пандемију корона вирусне болести. Од ових осјећаја је тешко побјећи и зато је суочавање са овим осјећањима најбољи начин за њихово превазилажење. Запамтите, да све особе не реагују исто на стрес. Суочавање са стресом је индивидуално и зависи од саме личности.

Детаљније

Упутство за родитеље - COVID-19


Како да заштитите вашу дјецу

Шта је нови корона вирус?

Нови корона вирус (SARS-CoV-2) је нови вирус повезан са истом породицом вируса као и тешки акутни респираторни синдром (SARS) и вирусима који изазивају неке врсте прехлада.

Како се шири нови корона вирус?

Вирус се преноси респираторним капљицама приликом кашљања и кијања, директним контактом, те додиром површина загађених вирусом. Још није познато колико дуго вирус преживљава на површинама, али га једноставна дезинфекциона средства уништавају.

Детаљније

Када и како прати руке?


Поштовани грађани,

како би сачували своје здравље и здравље својих најближих молимо вас да се придржавате мјера заштите од корона вируса.

Детаљније

Када и како користити маску за лице


Поштовани грађани,

Уколико кашљете, имате повишену температуру или отежано дишете молимо вас да носите маску за лице. Ношењем и правилном употребе медицинске маске за лице штитите себе и своје најближе од инфекције корона вирусом.

Детаљније

Упутство за самоизолацију


Самоизолација је ефикасна мјера за превенцију ширења болести, којом можете заштитити особе из свог окружења (породицу, пријатеље, колеге) и ширу заједницу од могућег оболијевања од COVID-19 (болест коју изазива вирус SARS-CoV-2).

Детаљније

Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета за становништво без сумње на инфекцију COVID-19


У јавним просторијама/просторима подићи ниво хигијене. Приликом чишћења и дезинфекције посебну пажњу обратити на сљедеће површине: кваке на вратима, кваке на прозорима и друге дршке, дугмад на лифту, рукохвати на стубишту и покретним степеницама, радне површине-столови, тоалети, славине.

Детаљније

Информација за возаче, 18.3.2020.


Здравствени надзор

 • Возачу возила у међународном транспорту, по доласку у Босну и Херцеговину, на граничном прелазу на подручју Републике Српске, републички инспектор издаје Рјешење о стављању у изолацију у трајању боравка у Босни и Херцеговини који возач наведе, а који подразумијева период од уласка у Босну и Херцеговину до одласка на сљедећи превоз.
 • Уколико се ради о возачу возила у међународном транспорту који је страни држављанин, републички инспектор издаје рјешење о стављању у изолацију у трајању од 14 дана према мјесту боравка које наведе страни држављанин у Босни и Херцеговини.
 • Возач возила који није држављанин Босне и Херцеговине је дужан да изолацију проведе у возилу док је држављанин Босне и Херцеговине дужан да изолацију проведе на адреси пребивалишта.
 • Пословни субјект који користи услугу међународног транспорта у сарадњи са возачем који није држављанин Босне и Херцеговине, на локацији утовара и истовара, обезбјеђује његов боравак при чему возач минимално напушта возило уз поштовање свих превентивних мјера
Детаљније

Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета за вријеме кућне изолације


Детаљније

Контакти ЈЗУ домова здравља за грађане у вези са обољењем COVID - 19


Детаљније

Препоруке за путнике који путују ИЗ земаља захваћених новим вирусом коронаSARS – CoV-2


Уколико долазите ИЗ земаља захваћених новим вирусом SARS – CoV-2 а у циљу заштите здравља становништва, обавезни сте да се по доласку у Републику Српску телефонски јавите надлежном дому здравља, како бисте добили савјет и препоруку за даље поступање.

Детаљније

Препоруке за особе које путују У земље захваћене новим вирусом коронаSARS – CoV-2


Путницима из Републике Српске који путују У земље захваћене ширењем новог вируса корона SARS – CoV-2 препоручујемо да своје путовање одгоде уколико није неопходно.

Детаљније

15 најчешћих питања о вирусу корона


Детаљније

Препоруке грађанима у вези са вирусом корона


Информације о појави новог вируса корона и мјерама превенције

Препоруке путницима на енглеском језику

Препоруке путницима на српском језику

Упутство на кинеском језику

Детаљније

Препоруке за путнике који путују ИЗ Кине или других подручја захваћених новим коронавирусом 2019-nCoV


Водећи симптоми респираторне инфекције изазване новим коронавирусом су:

 • повишена температура,
 • кашаљ
 • отежано дисање
Детаљније

Препоруке за особе које путују у Кину или друга подручја захваћена новим коронавирусом 2019-nCoV


У току је епидемија респираторне болести узроковане новим коронавирусом (2019-nCoV) у кинеском граду Вухан (Wuhan), провинција Хубеи (Hubei).

Потврђено је ширење болести са човјека на човјека Случајеви болести су потврђени и у осталим дијеловима Кине.

Детаљније

Шта је корона вирус и препоруке грађанима


Институт за јавно здравство Републике Срспке свакодневно прати дешавања у Кини након што су кинеске власти идентификовале нови корона вирус средином јануара ове године. Република Српска нема директне авио линије са Кином. Путници који напуштају Кину до доласка у Републику Српску већ ће више пута бити подвргнути скринингу на симптоме ове инфекције због чега је могућност да болест дође у Републику Српску веома мала.

Детаљније