Pубликације настале у оквиру пројекта „Успостављање експертске мреже за хемикалије и здравље и подизање свијести о хемикалијама у БиХ“


У оквру пројекта „Успостављање експертске мреже за хемикалије и здравље и подизање свијести о хемикалијама у БиХ“, Институт за јавно здравство Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске израдили су неколико публикација.

Детаљније

Свјетски дан борбе против полиомијелитиса - 24. октобар


Године 1988, када је Свјетска здравствена скупштина донијела Резолуцију о искорјењивању полиомијелитиса и када је покренута Глобална иницијатива за искорјењивање полиомијелитиса, у свијету је било више од 125 земаља које су ендемске за полиомијелитис, а више од 350.000 дјеце годишње је оболијевало од парализе узроковане полиовирусом. Активностима које су се највише ослањале на вакцинацију и надзор, до данас је број случајева парализе због полиомијелитиса смањен за 99%, 5 од 6 региона СЗО сертификовано је да је искоријенило полиомијелитис, укључујући европски регион СЗО, који је проглашен слободним од полиомијелитиса 2002. Данас су преостале само двије земље у свијету које имају ендемску циркулацију дивљег полиовируса, Пакистан и Авганистан. Поред тога, од укупно три типа дивљег полиовируса, два су искоријењена.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 41. недјељи 2021. године (11.10 - 17.10.2021) у Републици Српској


У 41. недјељи 2021. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.929 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 783. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 36 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 17 обољелих у ОБ Градишка, 15 у ОБ Приједор и 4 у УКЦ Републике Српске.

Детаљније

Свјетски дан хране, 16. октобар


Организација за храну и пољопривреду сваке године слави 16. октобар - Свjетски дан хране, дан када је ова организација основана 1945. године. Обиљежавање Свјетског дана хране у Републици Српској активно се проводи од 2005. године уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и других институција и организација у Републици Српској.

Детаљније

Свјетски дан чистих руку, 15. oктобар


Обиљежавање Свјетског дана чистих руку започело је Глобално партнерство за прање руку 2008. године како би помогло заједницама, иницијаторима  и доносиоцима одлука да шире свијест о прању руку водом и  сапуном. Сваке године, 15. октобра, милиони људи обиљежавају Свјетски дан чистих руку кроз различите догађаје и кампање заговарања.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 40. недјељи 2021. године (04.10 - 10.10.2021) у Републици Српској


У првој недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2021/2022, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.655 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 2099. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 18 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 11 у Општој болници Приједор и седам у Општој болници Градишка.

Детаљније

Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


„Ментално здравље у подијељеном свијету: заједно можемо створити промјене“ тема је овогодишњег Свјетског дана менталног здравља. Услијед све веће поларизације друштва на глобалном нивоу, тема актуелизује питање повећаних разлика и неједнакости између различитих друштвених група, те недовољног поштовања људских права са посебним освртом на људе који живе са менталним потешкоћама. Свјетска федерација менталног здравља истиче проблем неједнаког приступа здравственим услугама у области заштите менталног здравља, процјењујући да у земљама ниског и средњег нивоа развоја између 75% до 95% људи са менталним потешкоћама не може да оствари приступ одговарајућим здравственим услугама. Особе са менталним потешкоћама често не успију добити адекватан третман, те су заједно са својим породицама и старатељима изложени стигми и дискриминацији.

Детаљније

Превенција сагоријевања на радном мјесту


Burnout синдром или синдром сагоријевања је стање емоционалне, физичке и менталне исцрпљености узроковане претјераним и дуготрајним стресом. То се догађа када особа осјети преплављеност, емоционалну исцрпљеност и неспособност испуњења сталних захтјева. Како се стрес наставља, особа почиње губити интерес и мотивацију помоћу које је дошла до одређене улоге на самом почетку.

Детаљније

На Влашићу одржана радионица о успостављању експертске мреже за хемикалије


У организацији Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, 24. септембра 2021. године на Влашићу, одржана је радионица чији је циљ успостављање експертске мреже за хемикалије која ће постати видљива институцијама, спонзорима, међународним организацијама итд.

Детаљније

У Сарајеву одржан тренинг тренера у области сексуалног и репродуктивног здравља


У Сарајеву је од 19. до 22.09.2021. године одржан тренинг тренера под називом "Минимални пакет услуга у области сексуалног и репродуктивног здравља и родно заснованог насиља у кризним ситуацијама" (MISP ToT). 

Детаљније

Свјетски дан срца, 29. септембар


Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести.

Детаљније

25. септембар - Свјетски дан фармацеута


Свјетски дан фармацеута се традиционално обиљежава сваког 25. септембра

“Фармација: Увијек поуздана, у служби вашег здравља” мото је овогодишњег Свјетског дана фармацеута.

Детаљније

Недјеља борбе против туберкулозе, 12 - 18. септембра


Недјеља борбе против туберкулозе се обиљежава средином септембра сваке године, сa циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести, која и даље представља значајан јавноздравствени проблем у већем дијелу свијета. Носилац ових активности у Републици Српској је Црвени крст Републике Српске, у сарадњи са докторима и осталим медицинским радницима здравствених установа Републике Српске.

Детаљније

Грозница Западног Нила


Грозница западног Нила је заразно обољење вирусног поријекла које се преноси убодом зараженог комарца. Вирус западног Нила се не преноси међу људима путем контакта,  нити се може пренијети са заражених птица на људе без угриза комарца. Главни вектор, односно преносилац, је Culex pipiens, врста комарцa која је одомаћена и код нас. Вирус је досада изолован код 43 врсте комараца, а најчешће код рода Culex (али и кod Aedes aegypti, Aedes albopictus, Anophelesa и других).

Детаљније

Свјетска недјеља дојења, 2 - 8. август


Свјетска недјеља дојења се сваке године обиљежава у више од 170 земаља свијета како би се повећало знање и свијест о значају и предностима дојења и обезбиједила подршка дојењу. Свјетска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмјерена на различите теме од значаја за дојење. Ове године тема недеље дојења је „Заштитите дојење: заједничка одговорност“.

Детаљније

Одржана едукација за учешће у програму "Сарадња центара за ментално здравље и служби породичне медицине"


Институт за јавно здравство Републике одржао је јуче, 22. јуна 2021. године иницијалну едукацију за учешће у програму "Сарадња центара за ментално здравље и служби породичне медицине са циљем благовременог откривања депресије и анксиозности код одраслог становништва" у којој је учествовало десет одабраних центара за ментално здравље у Републици Српској (Бањалука, Прњавор, Добој, Бијељина, Зворник, Приједор, Вишеград, Власеница, Источно Сарајево и Сребреница).

Детаљније

Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, 26. јун


„Дијелимо чињенице о дрогама. Спасимо животе.“ тема je овогодишњег обиљежавања Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге. Наведени мото истиче значај борбе против дезинформација  и промовише ширење чињеница у вези са злоупотребом дрога, почевши од здравствених ризика и смјерница за рјешавање глобалног проблема дрога,  до превентивних програма и третмана заснованих на доказима.

Детаљније

Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине


Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме трајања таласа врућина.

Расхладите тијело и пијте довољно течности, организму највише прија и помаже вода за пиће. Препорука је да се смањи унос кофеинских напитака и алкохолних пића јер делују као диуретици, односно условљавају додатни губитак воде. Особама старијим од 65 година саветује се да често пију течност без обзира да ли су жедне, јер организам старих људи има смањене резерве воде због смањеног осјећаја жеђи.

Детаљније

Препоруке грађанима и исхрана у љетном периоду, 19. јуни 2021. год.


Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме љетних мјесеци, а посебно у вријеме веома високих темперетура. Правилном исхраном се  спречава претјерано знојење и омогућава  надокнада свих  губитака тјелесне течности и електролита, уз оптималан енергетски унос, а самим тим  обезбјеђено је  правилно функционисање организма, успостављање правиланог метаболизма  и умањени  су штетни стресни утицаји љетњих високих температура.

Детаљније

Почиње контрола воде на купалиштима, 16. 6. 2021.


Доласком топлијег времена велики број грађана долази на обале ријека на купање.  Као и сваке године,  Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са Одјељењем за инспекцијске послове Града Бањалуке контролисати, односно узорковати воду, на бањалучким купалиштима, на мјестима гдје се традиционално окупља већи број грађана уз обале Врбаса и Врбање.

Детаљније

Ујед/угриз змије-препоруке грађанима


Касно прољеће и наступајући љетни период је вријеме интензивног боравка у природи као што су обављење пољопривредних радова, излети, планинарења и слично, што условљава повећану изложеност змијским уједима. Из тога разлога треба имати на уму неке чињенице и знање како би се заштитили од уједа змија, а ако дође до уједа ако се не предузму благовремене одређене мјере, поступци и лијечење, посљедице змијског уједа могу бити смртоносне. Против змијској отрова даје серум антивиперинум којег тренутно нема у здравственим установама не само у Републици Српској, већ ни у цијелој Босни и Херцеговини, тако да молимо грађане да посебну пажњу обрате када бораве у природи.

Детаљније

Свјетски дан безбједности хране, 7. јуни


Свјетски дан безбједности хране обиљежава се сваке године 7. јуна с циљем усмјеравања пажње на активности у превенцији, откривању и управљању ризицима који се преносе храном, доприносећи на тај начин безбједности хране, здрављу људи, економском просперитету, пољопривреди, приступу тржишту, туризму и одрживом развоју.

Детаљније

На Јахорини се одржава дводневна радионица: Резултати надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021 и "One health"


На Јахорини се 3. и 4. јуна 2021. године одржава дводневна радионица у организацији Института за јавно здравство Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, а у оквиру Пројекта "Јачање капацитета за надзор и одговор на пандемијску и авијарну инфлуенцу у БиХ".

Током првог дана презентовани су резултати надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021. Епидемиолози из Републике Српске који раде на пословима надзора над инфлуенцом упознати су са резултатима епидемиолошког и вирусолошког надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021 и новинама везаних за лијечење инфлуенце и COVID-19.

Детаљније

Институт у сарадњи са УНИЦЕФ-ом донирао Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС стерилизаторе и издајалице


Представници Института за јавно здравство Републике Српске донирали су данас руководству Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра стерилизаторе и издајалице, намијењене да помогну будућим мајкама да започну дојење.
Донација је обезбијеђена кроз сарадњу Института и УНИЦЕФ-а у БиХ с циљем унапређења рада породилишта и усклађивања са акредитационим стандардима за "болнице - пријатеље беба".

Детаљније

Одржан састанак са представницима удружења Рома, 26.5.2021.


Представници Института за јавно здравство Републике Српске одржали су јуче, 25.5.2021. године, радионицу са осам ромских удружења: Удружене жена „Ромкиња“, „Сигуран корак“ и „Отахарин“ из Бијељине, „Романи ћеј“ из Прњавора, Удружење Рома „Приједор“ из Приједора, Ромски информативни центар из Градишке, Савез НВО Рома из Градишке, Удружење жена „Градишка“ из Градишке.

Детаљније

Доласком лијепог времена и прољећа, јављају се и инсекти који преносе многе заразне/векторске болести


Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 18. недјељи 2021. године (03.05.2021 - 09.05.2021) у Републици Српској


У 18. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1442 акутнe респираторнe инфекцијe (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 346. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 20 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 66.141 АRI инфекција, 18.740 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 554.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 17. недјељи 2021. године (26.04.2021 - 02.05.2021) у Републици Српској


У 17. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 975 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 451. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 15 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 64.699 АRI инфекција, 18.394 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 534.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 16. недјељи 2021. године (19.04.2021 - 25.04.2021) у Републици Српској


У 16. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.780 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 552. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 12 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 63.724 АRI инфекција, 17.943 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 519.

Детаљније

Конференција за новинаре поводом Свјетске недјеље имунизације


У ЈЗУ Институту за јавно здравство РС, одржана је конференција за медије поводом Свјетске недеље имунизације.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић рекао је да као и сваке године и ове године Институт обиљежава свјетску седмицу имунизације.
Посебан акценат се ове године ставља на вакцинацију против вируса корона.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 15. недјељи 2021. године (12.04.2021 - 18.04.2021) у Републици Српској


У 15. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.584 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 477. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 13 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 61.944 АRI инфекција, 17.391 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 507.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 14. недјељи 2021. године (05.04.2021 - 11.04.2021) у Републици Српској


У 14. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.552 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 591. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 20 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 17 у Општој болници Градишка и три у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Од почетка сезоне укупно је пријављено 60.360 АRI инфекција, 16.914 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 494.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 13. недјељи 2021. године (29.03.2021 - 04.04.2021) у Републици Српској


У 13. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.847 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 928.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављене су четири особе обољеле од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Од почетка сезоне укупно је пријављено 58.808 АRI инфекција, 16.323 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 474.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 12. недјељи 2021. године (22.03.2021 - 28.03.2021) у Републици Српској


У 12. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.725 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 809.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављене су три особе обољеле од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Од почетка сезоне укупно је пријављено 56.961 АRI инфекција, 15.395 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 470.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 11. недјељи 2021. године (15.03.2021 - 21.03.2021) у Републици Српској


У 11. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.860 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 818.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенa је 21 особа обољелa од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 15 у у Општој болници Градишка, четири у Општој болници Зворник и двије у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Од почетка сезоне укупно је пријављено 54.236 АRI инфекција, 14.586 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 467.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 10. недјељи 2021. године (08.03.2021 - 14.03.2021) у Републици Српској


У 10. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.908 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 498.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 6 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то једна у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и пет у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 51.376 АRI инфекција, 13.768 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 446.

Детаљније

Oдржана прва конференција за новинаре Поводом почетка имплементације пројекта "ERI-HEALTH"


Поводом почетка имплементације пројекта "ERI-HEALTH - Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава“ у Институту за јавно здравство Републике Српске одржана је прва конференција за новинаре.

Директор Института Бранислав Зељковић рекао је да ће пројекат бити проведен у наредне двије године, те да његов буџет износи око милион евра и да ће бити кофинансиран средствима Европског фонда за регионални развој ИПА ИИ фондова ЕУ. Пројекат се проводи у оквиру Приоритетне осе 1- Побољшање квалитета услуга  јавног здравства и социјалне заштите у програмском подручју Интеррег ИПА Програма и додијељен у оквиру 2. јавног позива за пројекте при чему је била изузетно јака конкуренција. Циљ Пројекта је побољшање квалитета и доступности услуга у области јавног здравства путем прекограничне сарадње Хрватске, Црне Горе и БиХ.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 9. недјељи 2021. године (01.03.2021 - 07.03.2021) у Републици Српској


У 9. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.925 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 344.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављене су 22 особе обољеле од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 12 у Општој болници Градишка, 8 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и двије у Општој болници Зворник. Од почетка сезоне укупно је пријављено 49.468 АRI инфекција, 13.270 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 440.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 8. недјељи 2021. године (22.02.2021 - 28.02.2021) у Републици Српској


У 8. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.923 акутне респираторне инфекције (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 419.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 14 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то свих 14 у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 47.543 АRI инфекција, 12.926 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 418.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 7. недјељи 2021. године (15.02.2021 - 21.02.2021) у Републици Српској


У 7. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.744 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 341.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена је 21 особа обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 12 у Општој болници Градишка, четири у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, четири у Општој болници Зворник и једна особа у Општој болници Добој. Од почетка сезоне укупно је пријављено 45.620 АRI инфекција, 12.507 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 404.

Детаљније

Међународни Дан ријетких болести, 28. фебруар


Ријетким болестима се сматрају болести које се срећу код мање од пет особа на 10.000 припадника опште популације. Унутар саме групе ријетких болести, постоје и оне које су “врло ријетке”, те погађају једну особу на 100.000 становника или чак и мање.

Око 80 % ријетких болести су генетски узроковане, а друге су резултат инфекције, алергије и утицаја околине. Утицај таквих болести на болеснике, њихове породице и његоватеље је велик, а често остану и недијагностиковане због недостатка научног знања.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 6. недјељи 2021. године (08.02.2021 - 14.02.2021) у Републици Српској


У 6. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.867 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 416.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 24 особе обољеле од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то двије у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и 22 особе у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 43.876 АRI инфекција, 12.166 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 383.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 5. недјељи 2021. године (01.02.2021 - 07.02.2021) у Републици Српској


У 5. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.364 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 530.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 18 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), сви у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 42.009 АRI инфекција, 11.750 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 359.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 4. недјељи 2021. године (25.01.2021 - 31.01.2021) у Републици Српској


У 4. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.935 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 267.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 13 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), сви у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 40.527 АRI инфекција, 11.064 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 341.

Детаљније

Свјетски дан борбе против рака, 04. фебруар


Свјетски дан борбе против рака у свијету се сваке године обиљежава 04. фебруара  као јединствена иницијатива за борбу против ове глобалне епидемије. Ову инцицијативу покренула је Међународна унија за борбу против рака (UICC) уз подршку Свјетске здравствене организације (WHO) и других здравствених организација.  

Обиљежавањем Свјетског дана борбе против рака настоји се подићи и ојачати свијест о значају и важности превенције, подршке обољелима од рака и подстицању свих како би предузели активности за сузбијање оболијевања и смртности од рака.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 3. недјељи 2021. године (18.01.2021 - 24.01.2021) у Републици Српској


У 3. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.942 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 522.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 14 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 12 у Општој болници Градишка и двије особе у Општој болници Зворник. Од почетка сезоне укупно је пријављено 38.569 АRI инфекција, 10.797 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 328.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 2. недјељи 2021. године (11.01.2021 - 17.01.2021) у Републици Српској


У 2. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.418 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 414.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 14 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 13 у Општој болници Градишка и једна особа у Општој болници Добој. Од почетка сезоне укупно је пријављено 36.627 АRI инфекција, 10.275 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 314.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 1. недјељи 2021. године (04.01.2021 - 10.01.2021) у Републици Српској


У 1. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.049 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 378.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 20 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то свих 20 у Болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 35.209 АRI инфекција, 9.861 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 300.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 53. недјељи 2020. године (28.12.2020 - 03.01.2021) у Републици Српској


У 53. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.751 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 376.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 16 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то свих 16 у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 34.160 АRI инфекција, 9.483 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 280.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 52. недјељи 2020. године (21.12 - 27.12.2020) у Републици Српској


У 52. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.691 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 720.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 15 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то свих 15 у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 32.409 АRI инфекција, 9.107 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 264.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 51. недјељи 2020. године (14.12 - 20.12.2020) у Републици Српској


У 51. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.821 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 658.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 16 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то свих 16 у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 29.718 АRI инфекција, 8.387 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 249.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 50. недјељи 2020. године (07.12 - 13.12.2020) у Републици Српској


У 50. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.867 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 997.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 22 особе обољеле од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 16 у Општој болници Градишка, три особе у Општој болници Зворник, двије особе у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и једна особа у Општој болници Добој.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 49. недјељи 2020. године (30.11 - 06.12.2020) у Републици Српској


У 49. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.648 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 991.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 19 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 17 у Општој болници Градишка, једна особа у Општој болници Добој и једна особа у Општој болници Зворник. Од почетка сезоне укупно је пријављено 24.030 АRI инфекција, 6.732 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 211. Поредећи ове податке са претходном сезоном, група ILI инфекција показују веће вриједности у односу на претходну сезону у истом периоду, што је очекивано због присуства вируса SARS-CoV-2.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 48. недјељи 2020. године (23.11 - 29.11.2020) у Републици Српској


У 48. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.892 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 922.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 25 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), и то 22 у Општој болници Градишка, 2 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и 1 у Општој болници Добој.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 46. недјељи 2020. године (16.11 - 22.11.2020) у Републици Српској


У 47. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.597 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 843.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 28 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), и то 19 у Општој болници Градишка, 8 у Општој болници Зворник и 1 у Општој болници Добој.

Детаљније

Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а 1. децембар, 2020.


На основу достављених пријава и анализе података у Републици Српској од пријаве првих случајева до сада су регистроване укупно 133 обољеле особе од ХИВ/АИДС-а. Од укупног броја регистрованих, од 1. децембра 2019. год. до сада, пријављен је 1 нови случај оболијевања од ХИВ-а, док од АИДС-а није пријављен ни један случај обољелих.

Детаљније

Новембар - мјесец борбе против алкохолизма и других зависности


Новембар је посвећен борби против болести зависности, с циљем подизања свијести становништва о штетним ефектима алкохола и дрога, као и мобилисања цјелокупног друштва за укључивање у активности на сузбијању њиховог коришћења. Према Истраживању здравља становништва, проведеном на репрезентативном узорку домаћинстава у Републици Српској 2010. године, дневно је алкохол конзумирало 16,8% одраслог становништва, док је повремено опијање било присутно код око 40% младих доби од 18 до 24 године.

Детаљније

Почиње вакцинација против грипе у Републици Српској, конференција за новинаре


У Републици Српској сутра почиње вакцинација против сезонског грипа, рекао је данас на конференцији за новинаре директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић. Институт је набавио 20.000 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 5.000 комерцијалних вакцина, која кошта 26 КМ.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 46. недјељи 2020. године (09.11 - 15.11.2020) у Републици Српској


У 46. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.040 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 822.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенa је 31 особа обољелa од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), и то 27 у Општој болници Градишка и 4 у Општој болници Зворник.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 45. недјељи 2020. године (02.11 - 08.11.2020) у Републици Српској


У 45. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.774 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.063.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 5 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI). Сви SARI случајеви су пријављени од стране Опште болнице Зворник. Обољења слична грипи (ILI) биљеже пораст у односу на претходну недјељу.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 44. недјељи 2020. године (26.10 - 01.11.2020) у Републици Српској


У 44. недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.180 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 472, што је значајно мање у односу на претходну недјељу.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављене су 22 особе обољеле од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 12 у Општој болници Приједор, 6 у Општој болници Зворник, 3 у Општој болници Требиње и 1 у Општој болници Добој.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 43. недјељи 2020. године (19 - 25.10.2020) у Републици Српској


У 43. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.212 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 727, што је двоструко више у односу на претходну недјељу.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена је једна особа обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то у Општој болници Требиње.

Детаљније

Посјета стручњака из Ниша Институту, 23.10.2020.


Институт за јавно здравство Републике Српске у петак је посјетио тим стручњака из Завода за заштиту радника Ниш, са директорицом др Слађаном Мајкић, специјалистом медицине рада на челу.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 42. недјељи 2020. године (12 - 18.10.2020) у Републици Српској


У 42. недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.785 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 329. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 20 обољелих особа од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 12 у Општој болници Приједор, 4 у Општој болници Добој, 2 у Општој болници Зворник, 1 у Општој болници Градишка и 1 у Општој болници Требиње.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 41. недјељи 2020. године (05 - 11.10.2020) у Републици Српској


У 41. недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.694 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 310. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 21 обољело лице од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 11 у Општој болници Приједор, 8 у Општој болници Градишка и 2 у Општој болници Добој.

Детаљније

Свјетски дан чистих руку 15. oктобар


Сваке године, 15. октобра, милиони људи обиљежавају Свјетски дан чистих руку кроз различите догађаје догађаје и кампање заговарања. Обиљежавање Свјетског дана чистих руку је основало и започело Глобално партнерство за прање руку 2008. године како би помогло заједницама, иницијаторима  и доносиоцима одлука да шире свијест о прању руку водом и  сапуном. Свјетски дан чистих руку не само да жели подићи свијест о важности прања руку, већ пружа платформу за континуирано дјеловање на глобалном, регионалном и националном нивоу.

Детаљније

Свјетски дан хране, 16. октобар


Организација за храну и пољопривреду сваке године слави 16. октобар - Свjетски дан хране, дан када је ова организација основана 1945. године. Обиљежавање Светског дана хране у Републици Српској активно се проводи од 2005. године уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и других институција и организација у Републици Српској.

Свјетски дан хране, 16. октобар 2020. године, обиљежава се под слоганом: „Растите, његујте, одржавајте. Заједно.“

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 40. недјељи 2020. године (28.09 - 04.10.2020) у Републици Српској


У првој недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, тачније у 40. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске пријавили су 1.293 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 251. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 13 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то седам у Општој болници Приједор и шест у Општој болници Градишка.

Детаљније

Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


Како остати здрав у доба короне једно је од главних питања 2020. године. Циљ је очувати имунитет, не кашљати и не добити повишену температуру. А како заштитити ментално здравље?

Детаљније

Свјетски дан срца, 29. септембар


Свјетски дан срца обиљежава se од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести. Ове године Свјетска федерација за срце (World Heart Federation), обиљежава Свјетски дан срца под слоганом “Користите срце да побиједите кардиоваскуларне болести” позивајући нас да предузмемо акције (једноставне дневне промјене као што су прекид пушења, повећање физичке активности, конзумирање хране са мање масти и соли) којима ћемо оснажити наше срце и тиме направити дуготрајан повољан утицај на наше здравље.

Детаљније

Почиње истраживање међу старијим особама у руралним дијеловима Републике Српске


ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске започео је анкетирање старијих особа у оквиру истраживања „Пружање информација о здравственом осигурању и понашање старијих особа из руралних дијелова Републике Српске приликом тражења информација у вези са здрављем.

Детаљније

Свјетски дан фармацеута, 25. септембар


Салернска медицинска школа - најпознатија школа средњег вијека за образовање љекара и апотекара је имала кључни утицај на фармацију као самосталну професију. Историјски гледано 1240. год Сицилијански краљ и Римски Цар Фридрих II Хохенстауфен је донио одредбе “Constitutiones Regum regni utriusque Siciliae“, познате под називом Сицилијански едикт (Салернски едикт) којим су формално одвојене професије лијечења и припремања лијекова. Медицина и фармација су се раздвојиле у двије засебне гране, које ће се даље развијати и гранати самостално.

Детаљније

Свјетска седмица дојења, 1-7. август


Обиљежавање Свјетске седмице дојења је започело 1992. године, при чему је сваке године она  посвећена одређеној теми из области здравства, рада, мајчинства и положаја жена у друштву, међународном кодексу рекламирања замјена за мајчино млијеко, заједници и њеној улози у подстицању дојења, економији, науци и образовању и њиховој улози у унапређењу дојења, као и дојењу као основном људском праву. Од 2016. обиљежавање ове седмице и уопште њени циљеви су усклађени са циљевима одрживог развоја (SDGs). У 2018. години Свјетска здравствена скупштина је резолуцијом подржала Свјетску седмицу дојења као важну стратегију у области промоције дојења.

Детаљније

Међународни дан борбе против злоупотребе дрога, 26. јуни


Међународни дан борбе против злоупотребе дрога се обиљежава 26. јуна под слоганом „Развијајмо наше животе, нашу заједницу, наш идентитет без дроге“ истичући значај свеобухватног приступа здрављу, људским правима, криминалном праву и установама социјалне заштите.

Детаљније

Свјетски дан заштите животне средине, 5. јуни


Пандемија COVID-19 криза која погађа све. COVID-19 и животна средина

Свјетски дан заштите животне средине (WED) 2020. године одржава се на тему „Биодиверзитет“. УН-ов програм заштите животне средине (УНЕП) објавио је да ће у петак, 5. јуна 2020., Колумбија бити домаћин централне манифестације, у партнерству с Њемачком. Главни фокус је биолошка разноврсност под којим се обиљежава у више од 143 земље, као инструмент Уједињених народа за подстицање свијести и дјеловања у окружењу. Популарно се назива и 'дан људи' којим се дјелује позитивно за животну средину, а у колективној снази стварају се експоненцијални позитивни утицаји на планету.  

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 20. недјељи 2020. године (11.05. - 17.05.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 20. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 217 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 40. У болницама у Републици Српској у овој седмици није пријављен ниједан обољели од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI). Од почетка сезоне укупно је пријављено 109.545 ARI, 21.489 ILI и 550 SARI. Епидемиолошка ситуација показује да се кретање ових група инфекција вратио на почетни сезонски ниво и улазак у међусезонски ниво.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 19. недјељи 2020. године (04. - 10.05.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 19. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 222 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 11. У болницама у Републици Српској у овој седмици није пријављен ниједан обољели од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI). Од почетка сезоне укупно је пријављено 109.328 ARI, 21.449 ILI и 550 SARI. Епидемиолошка ситуација показује да се кретање ових група инфекција вратио на почетни сезонски ниво и улазак у међусезонски ниво.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 18. недјељи 2020. године (27.04 - 03.05.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 18. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 220 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 29. У болницама у Републици Српској у овој седмици није пријављен ниједан обољели од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI). Од почетка сезоне укупно је пријављено 109.106 ARI, 21.438 ILI и 550 SARI. Епидемиолошка ситуација показује да се кретање ових група инфекција вратио на почетни сезонски ниво и улазак у међусезонски ниво.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 17. недјељи 2020. године (20. - 26.04.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 17. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 309 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 42. У болницама у Републици Српској у овој седмици није пријављен ниједан обољели од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI). Од почетка сезоне укупно је пријављено 108.886 ARI, 21.409 ILI и 550 SARI. Епидемиолошка ситуација показује да се кретање ових група инфекција вратио на почетни сезонски ниво и улазак у међусезонски ниво.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 16. недјељи 2020. године (13. - 19.04.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 16. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 382 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 60. У болницама у Републици Српској у овој седмици није пријављен ниједан обољели од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI). Од почетка сезоне укупно је пријављено 108.577 ARI, 21.367 ILI и 550 SARI. Епидемиолошка ситуација показује да се кретање ових група инфекција вратио на почетни сезонски ниво и улазак у међусезонски ниво.

Детаљније

Институт за јавно здравство Републике Српске честита свим медијским кућама и удружењима 3. мај – Међународни дан слободе медија


Овим путем желимо да се захвалимо свим новинарима и њиховим медијским кућама на успјешној сарадњи коју већ неколико деценија његујемо, на објективном и професионалном извјештавању у свим ситуацијама у којима смо се заједно налазили. Медији представљају дио јавног здравства и само као равноправан партнер можемо дјеловати за добробит сви наших грађана.

Детаљније

Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


Међународна организација рада (ILO – International Labour Organization), је специјализована агенција Уједињених нација која промовише социјалну правду и међународно призната људска и радничка права. ILO сваке године  28. априла обиљежава Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду (World Day for Safety and Health at Work). Обиљежавањем овог дана настоји се утицати на подизање нивоа свијести о потреби безбједности и заштите на раду. Сваки радник има право на безбједно радно мјесто и здраво окружење у организацији у којој ради. Oвe године, у јеку COVID-19 пандемије, безбједност и заштита здравља на радном мјесту избија у први план.

Детаљније

Свјетска седмица имунизације, 24 - 30. април 2020


Свјетска седмица имунизације обиљежава се сваке године у посљедњој седмици априла, са циљем да се активније промовише значај вакцинације као најбољег средства за заштиту особа свих доба од заразних болести које се  могу спријечити вакцинама. Захваљујући вакцинацији, сваке године се спасу милиони живота и она је широко препозната као једна од најуспјешнијих и најисплативијих здравствених интервенција. Међутим, скоро 20 милиона дјеце у свијету је још увијек невакцинисано или је непотпуно вакцинисано. Овогодишња кампања обиљежавања Свјетске седмице имунизације са темом „Вакцине дјелују за све!“, фокусира се на то како су вакцине као и људи који их развијају, испоручују и примају шампиони, јер раде на заштити здравља свих људи у цијелом свијету.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 14. недјељи 2020. године (30.03 - 05.04.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 14. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 928 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 170. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 3 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то сва три у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Од почетка сезоне укупно је пријављено 107.819 ARI, 21.226 ILI и 549 SARI. Епидемиолошка ситуација је непромијењена у односу на претходну седмицу.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 13. недјељи 2020. године (23. - 29.03.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 13. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 902 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 144. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 4 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то три у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и 1 у ОБ Добој. Од почетка сезоне укупно је пријављено 106.891 ARI, 21.056 ILI и 546 SARI. У 13. недјељи уочава се драстичан пад пријављених обољелих од све три врсте инфекција (ARI, ILI, SARI) на предсезонске вриједности.

Детаљније

Свјетски дан здравља – 07. април


РЕЦИМО ХВАЛА МЕДИЦИНСКИМ СЕСТРАМА/ТЕХНИЧАРИМА И БАБИЦАМА!

Свјетски дан здравља обиљежава се уназад више од 70 година и сваке године је посвећен некој другој теми важној за унапређење здравља људи широм свијета. Ове године Свјетски дан здравља је посвећен медицинским сестрама/техничарима и бабицама.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 12. недјељи 2020. године (16. - 22.03.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 12. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.877 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 379. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 18 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то пет у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, пет у ОБ Добој, по два у УБ Фоча и ОБ Бијељина и 4 у ОБ Требиње. Од почетка сезоне укупно је пријављено 105.989 ARI, 20.912 ILI и 542 SARI. У 12. недјељи уочава се драстичан пад пријављених обољелих од све три врсте инфекција  (ARI, ILI, SARI). С обзиром на период у којем се налазимо и подацима са којима располажемо из свих здравствених установа, у периоду смо наставка интензивног опадања активности респираторних вируса типичних за ово доба године, самим тим и вируса грипе. Такође, значајно је учвршћен надзор над све три врсте инфекција, тако да све здравствене установе ревносније пријављују случајеве ових група инфекција, јер се увидио значај спровођења овакве врсте надзора у Републици Српској.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 10. недјељи 2020. године (09. - 15.03.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 11. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 4.011 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 902. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 43 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то 25 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, један у Болници Добој, девет у Болници Приједор, пет у Болници Зворник,  и по један у УБ Фоча, Болници Источно Сарајево и Болници Требиње. Од почетка сезоне укупно је пријављено 104.112 ARI, 20.533 ILI и 524 SARI.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 10. недјељи 2020. године (02. - 08.03.2020.) у Републици Српској, 13.3.2020.


1. Епидемиолошки надзор

У 10. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 5.344 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 1.456. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 49 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то 23 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 13 у Бoлница  Добој, по пет у Болница Приједор и Болница Бијељина и један у УБ Фоча и Болница Требиње.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у деветој недјељи 2020. године (24.02. - 01.03.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У деветој недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 6.314 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - ARI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 1.648. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 56 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то 33 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 11 у Болници Добој, девет у Болници Приједор, два у Болници Бијељина и један у Болници Источно Сарајево.

Детаљније

Међународни дан ријетких болести, 29. фебруар


Дан ријетких болести 2020. обиљежава се 29. фебруара, као најрјеђи дан у години када ће кроз 100 држава пренијети порука „Ријетки су многи широм свијета, ријетки су јаки сваки дан, ретки су свуда поносни.“. Преко 300 милиона људи живи са једном или више од 6.000 идентификованих ријетких болести широм свијета, а сваку подржавају породица, пријатељи и тим његоватеља који чине заједницу ријетких болести. Свака ријетка болест може да погоди само неколицину људи, али ако се узме заједно, број људи који су директно погођени еквивалентан је броју становника треће највеће земље на свијету. Ријетке болести тренутно погађају 3,5% - 5,9% свјетске популације. 72% ријетких болести су генетске, док су друге посљедица инфекција (бактеријских или вирусних), алергија и еколошких узрока или су дегенеративне и пролиферативне. 70% тих генетских ријетких болести почиње у дјетињству. Болест је дефинисана као ријетка у Европи када погађа мање од 1 на 2.000 људи.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у осмој недјељи 2020. године (17. - 23.02.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У осмој недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 7.136 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - АRI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 1.999. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 53 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то 32 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, седам случајева у Болници Бијељина, шест случајева у Болници Требиње, по три случаја у Болници Градишка и Болници Зворник и по један случај у Болници Добој и УБ Фоча.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 3. недјељи 2020. године (13.01 - 19.01.2020) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 3. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.913 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 756. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је осам обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то свих осам у УКЦ Републике Српске. Од почетка сезоне укупно је пријављено 56.207 АRI инфекција, ILI инфекција 8.897, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 166. Поредећи ове податке са претходном сезоном, група ILI инфекција, и поред пораста броја пријављених у односу на прошлу недјељу, показује значајно ниже вриједности у овој сезони и то двоструко мањи број пријављених обољелих у овој недјељи у односу на исти период прошле године.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у седмој недјељи 2020. године (10.02. - 16.02.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У седмој недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 7.588 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - АRI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 2.094. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 39 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то 19 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, по пет случајева у Болници Добој, Болници Приједор и Болници Требиње, три случаја у Болници Бијељина и два случаја у Болници Зворник.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у шестој недјељи 2020. године (03.02. - 09.02.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У шестој недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 7.114 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - АRI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 1.473. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 37 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то 17 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, девет у Болници Добој, три случаја у Болници Приједор, четири случаја у Болници Бијељина и по два случаја у болницама Зворник и Источно Сарајево.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у петој недјељи 2020. године (27.01. - 02.02.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У петој недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 5.693 акутних респираторних инфекција (енглески: acute respiratory infections - АRI), док је обољења сличних грипу (енглески: influenza like illness - ILI) регистровано 1.243. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 54 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (енглески: severe acute respiratory infections - SARI) и то 16 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 22 у Бoлница Добој, седам случаја у Болница Бијељина, четири у Болница Зворник, по два случаја у болницама Приједор и Источно Сарајево и један у Болници Фоча.

Детаљније

Свјетски дан борбе против рака, 04. фебруар


Рак је један од водећих узрока и смрти и болести. Према процјенама, рак је одговоран  за 18,1 милиона нових случајева  обољелих и 9,6 милиона смртних случајева у свијету, у 2018.години. Рак плућа, рак дојке и рак дебелог цријева су водеће локализације оболијевања и умирања од рака у свијету.

Детаљније

Одржан састанак у вези са истраживањем „Пружање информација о здравственом осигурању и понашање старијих особа из руралних дијелова Републике Српске приликом тражења информација у вези са здрављем“, 29.јануар 2020.


У оквиру почетка реализације истраживања „Пружање информација о здравственом осигурању и понашање старијих особа из руралних дијелова Републике Српске приликом тражења информација у вези са здрављем“ в.д. директора ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске, Бранислав Зељковић одржао је састанак са представницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске, ЈЗУ Дома здравља Бањалука и Републичког завода за статистику. На састанку су представници Института представили циљеве и начин провођења истраживања те је договорена сарадња свих учесника у истраживању.

Детаљније

Национални дан борбе против пушења, 31. јануар


Пушење представља један од главних фактора ризика за оболијевање и умирање од карцинома, болести дисајног система, кардиоваскуларних болести, можданог удара и многих других обољења те да је повећање инциденце ових обољења у директној вези са пушењем. Поред штетних посљедица на здравље, пушење је одговорно за велике економске трошкове који укључују трошкове здравствене заштите за лијечење обољења која су узрокована пушењем.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у четвртој недјељи 2020. године (20 - 26.01.2020.) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У четвртој недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 4.705 акутних респираторних инфекција (engleski: acute respiratory infections - АRI), док је обољења сличних грипу (engleski: influenza like illness - ILI) регистровано 821. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 27 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (engleski: severe acute respiratory infections - SARI) и то 12 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, девет у Болници Добој, четири случаја у Болници Бијељина и два случаја у Болници Требиње .

Детаљније

Европска недјеља превенције рака грлића материце, 20–26. јануар 2020. год.


Према подацима Свјетске здравствене организације рак грлића материце је четврти по учесталости рак код жена, а у 2018. години регистровано je 570 000 нових обољелих. У Европском региону инциденца рака грлића материце износи 9,9/100 000 жена.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 2. недјељи 2020. gодине (06.01 - 12.01.2020) у Републици Српској


1. Епидемиолошки надзор

У 2. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.216 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 484. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 9 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то два обољела у УКЦ Републике Српске,  један у Болници Добој, један у Болници Приједор, пет обољелих у Болници Бијељина.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 1. недјељи 2020. године (30.12.2019 - 05.01.2020) у Републици Српској


У 1. недјељи 2020. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.958 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 464. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 18 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то једанаест обољелих у ОБ Добој, три обољела у ОБ Источно Сарајево, два обољела у ОБ Приједор, те по један обољели у УКЦ Републике Српске и ОБ Требиње. Од почетка сезоне укупно је пријављено 49.078 АRI инфекција, ILI инфекција 7.657, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 149.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 52. недјељи 2019. године (23.12 - 29.12.2019) у Републици Српској


У 52. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 4.458 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 618. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 12 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то пет обољелих у Болници Добој, два обољела у УКЦ Републике Српске, два обољела у Болници Бијељина, те по један обољели у Болници Приједор, Болници Источно Сарајево и Болници Требиње. Од почетка сезоне укупно је пријављено 46.120 АRI инфекција, ILI инфекција 7.193, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 131.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 51. недјељи 2019. године (16.12 - 22.12.2019) у Републици Српској


У 51. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 4.250 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 617. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 10 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то пет обољелих у УКЦ Републике Српске, три обољела у Болници Добој, један обољели у Болници Приједор и један обољели у Болници Требиње. Од почетка сезоне укупно је пријављено 41.662 АRI инфекција, ILI инфекција 6.575, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 119. Поредећи ове податке са претходном сезоном, група SARI инфекција показује веће вриједности у односу на претходне сезоне у истом периоду. иако је број пријављених SARI инфекција ове недјеље мањи у односу на претходну недјељу. Пораст оболијевања је сасвим очекиван, с обзиром на период све веће циркулације респираторних вируса типичних за овај дио године.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 49. недјељи 2019. године (02.12 - 08.12.2019) у Републици Српској


У 49. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.988 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 543. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 19 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то пет обољелих у УКЦ Републике Српске, десет обољелих у Болници  Добој, три обољела у Болиници Бијељина и један обољели у Болници Требиње. Од почетка сезоне укупно је пријављено 33.243 АRI инфекција, ILI инфекција 5.373, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 91. Поредећи ове податке са претходном сезоном, група ILI и SARI инфекција показују веће вриједности у односу на претходне сезоне у истом периоду, иако тренд кретања ILI инфекција у задње двије недјеље је у опадању. Пораст је сасвим очекиван, с обзиром на период све веће циркулације респираторних вируса типичних за овај дио године.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 48. недјељи 2019. године (25.11 - 01.12.2019) у Републици Српској


У 48. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.844 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 614. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 8 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то два обољела у УКЦ Републике Српске, три обољела у болници Добој, два обољела у болници Бијељина и један обољели у болници Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 29.255 АRI инфекција, ILI инфекција 4.830, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 72.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 47. недјељи 2019. године (18.11 - 24.11.2019) у Републици Српској


У 47. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.461 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 681. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 11 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то два обољела у УКЦ Републике Српске, седам обољелих у ОБ Добој, један обољели у ОБ Бијељина и један обољели у ОБ Фоча. Од почетка сезоне укупно је пријављено 25.411 АRI инфекција, ILI инфекција 4.216, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 64.

Детаљније

Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а - 1. децембар


Обиљежавање Свјетског дана борбе против АИДС-а, који се одржава  1. децембра, важна је прилика да се препозна улога коју су заједнице имале и настављају и даље имати у одговору на АИДС на међународном нивоу. Смањење броја особа обољелих од АИДС-а је и даље високо на листи циљева одрживог развоја и глобалних приоритета за дјеловање.

Детаљније

ХИВ/АИДС-епидемиолошка ситуација у Републици Српској


На основу достављених пријава и анализе података у Републици Српској од пријаве првих обољелих до сада је регистровано укупно 132 обољеле особе од ХИВ/АИДС-а. Од укупног броја регистрованих, од 1. децембра 2018. до сада пријављено је укупно 10 нових обољелих пацијената, од тога пет ХИВ-а и пет од АИДС-а.

Детаљније

ОБАВЈЕШТЕЊЕ-ХИВ/АИДС тестирање


Поводом  Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, 1. децембра 2019. године, од 12 до 20 часова, у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање (ДПСТ) Института за јавно здравство Републике Српске (Ул. Јована Дучића, бр. 1 у Бањалуци), биће организовано тестирање на ХИВ.

Позивају се грађани, посебно млади, уколико су имали неко од ризичних понашања или сумњају да су били изложени вирусу ХИВ-а, а желе сазнати и провјерити свој ХИВ-статус, да дођу у ДПСТ центар  да се тестирају. Тестирање је анонимно, повјерљиво, бесплатно, није потребан никакав документ нити љекарска упутница.

Такође, у оквиру тестирања обезбијеђено је и савјетовање с циљем  унапређења знања о ХИВ/АИДС-у,  начинима и путевима преношења ХИВ-а, а посебно  мјерама за спријечавање преношења ове болести, уз подјелу промотивног  материјала.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 45. недјељи 2019. године (11.11 - 17.11.2019) у Републици Српској


У 46. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.418 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 458. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 12 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то три обољела у УКЦ Републике Српске, пет обољелих у ОБ Добој, три обољела у ОБ Бијељина и један обољели у ОБ Требиње. Од почетка сезоне укупно је пријављено 21.950 АRI инфекција, ILI инфекција 3.535, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 53.

Детаљније

Европски дан посвећен рационалној употреби антибиотика, 18. новембар


Европски дан свјесности о антибиотицима, који се обиљежава у цијелој Европи, је догађај који има за циљ подизање свијести о томе како одговорно користити антибиотике. Европски дан свјесности о антибиотицима Еуропеан Антибиотиц Аwаренесс Даy (EAAD), је покренут од стране Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDC) 2008. и обиљежава се 18. новембра сваке године.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 45. недјељи 2019. године (04.11 - 10.11.2019) у Републици Српској


У 45. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.392 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 574. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 11 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то три обољела у УКЦ Републике Српске, четири обољела у ОБ Добој и четири обољела у ОБ Бијељина. Од почетка сезоне укупно је пријављено 18.532 АRI инфекција, ILI инфекција 3.077, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 41.

Детаљније

Свјетски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар


Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. Новембра 2019. године. Обиљежавање овог датума увеле су Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation) и Свјетска здравствена организација WHO (World Health Organization) у циљу подизања свијести о стању са којим у свијету живе милиони људи.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 44. недјељи 2019. године (28.10 - 03.11.2019) у Републици Српској


У 44. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.273 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 805. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 10 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то четири обољела у УКЦ Републике Српске, три обољела у ОБ Градишка и три обољела у ОБ Бијељина. Од почетка сезоне укупно је пријављено 15.140 АRI инфекција, ILI инфекција 2.503, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 30.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 43. недјељи 2019. године (21.10 - 27.10.2019) у Републици Српској


У 43. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.440 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 560. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенa су 3 обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то један обољели у ОБ Приједор и два обољела у ОБ Бијељина. Од почетка сезоне укупно је пријављено 11.867 АRI инфекција, ILI инфекција 1.698, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 20.

Детаљније

Свјетски дан борбе против можданог удара, 29. oktobar


Мождани удар може се догодити било коме, у било којем тренутку и било гдје. Данас је мождани удар водећи узрок инвалидитета у свијету и други водећи узрок смрти, али готово сви мождани удари могли су се спријечити.

Детаљније

Свјетски дан борбе против полиомијелитиса, 24. oктобар 2019.


Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава се 24. октобра сваке године са једним примарним циљем, да се полиомијелитис искоријени и свијет ослободи од ове тешке болести. Овај датум обиљежавамо и у знак сјећања на рођење Јонаса Салка, који је водио тим који је успио да развије вакцину против полиомијелитиса, те како би одали почаст свима онима који улажу напоре за постизање крајњег циља – ерадикације полиомијелитиса.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 42. недјељи 2019. године (14.10 - 20.10.2019) у Републици Српској


У 42. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.286 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 442. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенa су 3 обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то у ОБ Бијељина. У 42. недјељи тестирана су два ILI узорка од којих ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 41. недјељи 2019. године (07.10 - 13.10.2019) у Републици Српској


У 41. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.180 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 438. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 9 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то шест обољелих у ОБ Добој и три обољела у ОБ Бијељина.

Детаљније

Свјетски дан хране, 16. октобар


„НАШЕ АКЦИЈЕ СУ НАША БУДУЋНОСТ.
ЗДРАВА/ПРАВИЛНА  ИСХРАНА.
ЗА СВИЈЕТ БЕЗ ГЛАДИ.“

Организација за храну и пољопривреду сваке године слави 16. октобар - Светски дан хране, дан када је ова организација основана 1945. године. Обележавање Светског дана хране у Републици Српској активно се спроводи од 2005. године уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и других институција и организација у Републици Српској.

Детаљније

Извјештај о надзору над инфлуенцом у 40. недјељи 2019. године (30.09 - 06.10.2019) у Републици Српској


У првој недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2019/2020, тачније у 40. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.961 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 258. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 5 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то свих пет у ОБ Добој.

Детаљније

Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


Свјетски дан менталног здравља обиљежава се 10. октобра сваке године, у организацији Свјетске федерације за ментално здравље (енгл. World Federation for Mental Health -  WFMH) и у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом (енгл. World Health Organization - WHO). Циљ је подизање свијести о проблемима менталног здравља и важности  промоције менталног здравља. Прошлогодишња тема Свјетског дана менталног здравља је била ментално здравље младих у свијету који се мијења, а самоубиство је било једна од тачки фокуса.

Детаљније

Свјетски дан срца, 29. септембар


Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести. Овом кампањом, Свjетска федерација за срце (World Heart Federation) уједињује људе из свих земаља и средина у борби против оптерећења кардиоваскуларним обољењима, те подстиче међународне акције за подстицање начина живота који доприноси здрављу срца.

Детаљније

Свјетски дан фармацеута, 25. септембар


На засиједању Међународне фармацеутске федерације (ФИП-а) током конгреса 2009.године  у Истанбулу, у Турској, договорено je да се 25. септембар обиљежава као Свјетски дан фармацеута. ФИП подстиче фармацеуте да користите овај дан као добру прилику да организују активности које промовишу и које се залажу да истакну улогу фармацеута у побољшању здравља у сваком дијелу свијета.

Детаљније

Препоруке грађанима и исхрана у љетном периоду, 13. август 2019. год.


Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме љетних мјесеци, а посебно у вријеме веома високих темперетура које су забиљежене у посљедњих неколико дана.

Детаљније

Директори Института за јавно здравство и Инспектората Републике Српске разговарали о унапређењу сарадње, 2.август 2019. год.


Вршилац дужности директора ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, Бранислав Зељковић и вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Данијела Батар разговарали су о унапређењу сарадње ових институција, чије дјелатности су вишеструко повезане.

Детаљније

Свјетска недјеља дојења, 1-7. август


Свјетска недеља дојења обиљежава се сваке године у више од 170 земаља свијета у првој недељи августа мјесеца (01. до 07. август). Свјетска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) покренула је ову кампању како би скренула пажњу на значај дојења у цијелом свијету, истакла предности дојења и обезбиједила подршку дојењу у цијелом свијету. Сваке године пажња је усмјерена на различите теме од значаја за унапређење активности усмјерених на дојење. Ове године седмица дојења се промовише под мотом „Оснажити родитеље: омогућити дојење“ (Empower Parents: Enable Breastfeeding).

Детаљније

Грозница западног Нила


Грозница западног Нила је заразно обољење вирусног поријекла које се преноси убодом зараженог комарца. Вирус западног Нила се не преноси међу људима путем контакта,  нити се може пренијети са заражених птица на људе без угриза комарца. Главни вектор, односно преносилац, је Culex pipiens, врста комарцa која је одомаћена и код нас. Вирус је досада изолован код 43 врсте комараца, а најчешће код рода Culex (али и кod Aedes aegypti, Aedes albopictus, Anophelesa и других).

Детаљније

Препоруке грађанима и исхрана у љетном периоду


Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме трајања таласа врућина.

Препоручује се ношење лагане одјећа од природних влакана, свијетле боје. Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече). За вријеме трајања повишене спољне температуре, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор без пријеке потребе. Уколико је то неизбјежно, обезбједити редовну рехидрацију у току боравка на топлом. Неопходно је и смањити интензитет физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре.

Детаљније

Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрогe, 26. јун


Mеђународни дан борбе против  злоупотребе и  кријумчарења дрогe обиљежава се сваке године 26. јуна, са циљем јачања свијести о растућем проблему  зависности и злоупотребе дрога у свијету, те потребе укључивања свих актера, како на свјетском тако и на  националном нивоу, у промовисање и реализацију активности усмјерених на заједнички циљ- стварање друштва слободног од злоупотребе дрога.

Детаљније

12. састанак Европске иницијативе за надзор над гојазношћу, 19.6.2019. год.


Представници ЈЗУ Инстута за јавно здравство Републике Српске учествовали су 13. и 14 јуна 2019. год. на 12. састанку Европске иницијативе за надзор над гојазношћу која је ове године одржана у Бергену у Норвешкој. Докторка Драгана Стојисављевић те др Аида Филиповић Хаџиомерагић из Завода за јавно здравство ФБиХ имале су заједничку постер презентацију на тему „Тренутне активности на спречавању гојазности код дјеце у Републици Српској и Федерацији БиХ“.

Детаљније

Крпељи - препоруке грађанима


Kлиматске промјене већ одавно имају мјерљив утицај на временске прилике и у Европи у виду повећања просјечних вриједности и промјене количине падавина, те се очекују све чешћи таласи врућина, суша и поплаве. Једна од посљедица климатских промјена је и њихов утицај на појаву, распрострањеност и сезонске варијације заразних болести људи. То, ствари, подразумијева појаву и ширење већ постојећих зарaзних болести на подручјима гдје их раније није било, али и појаву нових заразних болести. 

Детаљније

Комарци - препоруке грађанима


Како се можемо заштити?

За елиминацију и контролу популације комараца препоручује се уклањање устајале воде из посуда за цвијеће, флаша, контејнера за воду и на тај начин онемогућавање да се на тим мјестима легу комарци, затим затварање танкова за воду тако да комарци не могу ући у њих, избјегавање гомилања смећа, затварање у пластичне кесе и контејнере, чишћење одвода за воду тако да се она не задржава, али и коришћење мрежице за прозоре и врата како би се смањила могућност контакта комараца и људи.

Детаљније

Свјетски дан заштите животне средине - 5. јуни


"Загађење ваздуха" је глобална тема за обиљежавање Свјетског дана заштите животне средине 2019. године је, а земља домаћин у којој се приређују активности поводом овог дана је Кина. Не можемо престати дисати, али можемо учинити нешто са квалитетом ваздуха који удишемо.

Детаљније

Свјетски дан без дувана – 31. мај


Сваке године, 31. маја Свјетска здравствена организација заједно са својим партнерима обиљежава Свјетски дан без дувана. Ове године Свјетски дан без дувана се обиљежава под слоганом „Не дозволи да ти дуван одузме дах“, а у фокус су стављени употреба дувана и здравље плућа. Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске се и ове године прикључује Свјетској здравственој организацији у обиљежавању овог значајног датума с циљем подизања свијести грађана Републике Српске о штетним и смртоносним посљедицама употребе дувана и дуванских производа и смањења употребе дувана и дуванских производа.

Детаљније

Свјетски дан здравих градова - 20. мај


ЗДРАВИЈИ И СРЕЋНИЈИ ГРАДОВИ ЗА СВЕ

Промјена градова у циљу побољшања здравља и добробити за све (Фаза VII) (2019–2024)

Покретање Фазе VII Европске мреже здравих градова Свјетске здравствене организације (СЗО) представљају јединствену прилику за покрет стар 30 година. Постоји све снажнији глобални консензус о потреби рјешавања хитних заједничких и међусобно повезаних изазова који утичу на наше земље, градове и заједнице. Суочавамо се са свим већим позивом на одрживије моделе економског и друштвеног развоја; све већим утицајем климатских промјена и еколошких изазова; растућим теретом незаразних болести; изазовима и могућностима које су створене због старења становништва и повећања кретања људи; утицајем нових технологија на многим аспекте јавног и друштвеног живота; повећањем неједнакости у здрављу и другим изазовима за сигурност и здравље.Ови трендови и помаци воде велике регионалне, националне и локалне дебате о начину за преобликовање и реконфигурацију приступа здрављу и добробити. Мрежа Здрави градови је била стратешки инструмент за имплементацију политике Здравље 2020 на локалном нивоу у Фази VI.

Детаљније

Извјештај о надзору над грипом у 19. недјељи 2019. године (06.05 - 12.05.2019) у Републици Српској


Преглед епидемиолошке ситуације

У 19. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.317 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 206. У Републици Српској у овој седмици пријављенa су 2 обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), и то у ОБ Добој.

Детаљније

Препоруке за исхрану новорођенчади, одојчади и мале дјеце те осталог становништва у поплављеном подручју, 15. мај 2019.


 • У циљу очувања здравља новорођенчади, одојчади и мале деце на поплављеном подручју, Институт за јавно здравље Србије даје следеће препоруке за исхрану:
 • Најбоља храна за новорођенче и одојче је мајчино млеко.
 • Уколико мајка доји пожељно је да настави да доји. Дојење је најбезбеднији начин исхране. Мајчино млеко је увек доступно и садржи све потребне хранљиве материје.
 • Уколико се количина мајчиног млека због стреса смањи не треба одустати од дојења. Ако дете често тражи да сиса и при томе дуго сиса, то не мора да значи да мајка нема довољно млека. Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком која је од великог значаја. Детаљније

  Поплаве - како да очистите свој дом на безбједан начин, 15. maj 2019.


  Како и шта чистити

  • Приликом чишћења носите гумене чизме, непромочиве рукавице и кецељу. Уколико чишћење изазива обимно прскање воде, носите и маску за лице. Заштитне наочаре обезбјеђују додатну заштиту и могу се поново користити након што се темељно оперу.
  • Не заборавите да темељно оперете руке послије сваког чишћења. Отворене посјекотине или ране очистите и користите водоотпорне фластере да спријечите да буду изложене поплавним водама. Детаљније

   Препоруке грађнима који се снабдијевају водом из бунара на поплављеним подручјима, 14. maj 2019.


   Уколико користите воду из бунара за пиће, а при том је бунар био поплављен, та вода може бити здравствено неисправна, јер је дошло до мијешања са поплавном водом.
   Да би се утврдило да ли је бунарска вода исправна за пиће, потребно је  лабораторијски је испитати и извршити асанацију бунара која подразумијева довођење постојећих бунара у исправно стање, у техничком и хигијенском погледу. Бунари се морају асанирати када су дотрајали, нехигијенски, неправилно постављени или оштећени, јер је вода тада подложна загађивању. 

   Детаљније

   Опште препоруке становништву за вријеме поплава у сврху очувања здравља и превенције појаве заразних болести, 13. мај 2019.


   Због великих количина падавина, у појединим градовима и општинама у Републици Српској проглашен је висок ризик опасности од поплава.

   Поплаве са собом носе потенцијалну опасност од  погоршања хигијенско-епидемиолошких прилика и могућност појаве и ширења заразних болести. Највећем здравственом ризику су изложене најосјетљивије групе становништва (дјеца, труднице, хронични болесници и старији људи).

   Детаљније

   Дан борбе против малигнoг меланома коже


   Kампања за превенцију рака коже (Еуромеланома) покренута је у Белгији 1999. године. Еуромеланома има циљ подизање свијести о раку коже, како би пацијенти на вријеме и у што ранијем стадију препознали сумњиве промјене на кожи. Ова кампања се проширила на 33 земље широм Европе. Малигни меланом је најмалигнији облик рака коже. То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30% случајева или „de novo“ на нормалној кожи. Најчешће настаје због претјераног и незаштићеног излагања сунчевим УВ зрацима, који пролазе кроз кожу и изазивају њена оштећења током времена.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 18. недјељи 2019. године (29.04 - 05.05.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 18. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 785 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 123. У Републици Српској у овој седмици пријављенo је 6 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), и то 2 обољела у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и 4 обољелa у ОБ Добој. Од почетка сезоне укупно је пријављено 75.771 АRI инфекција, ILI инфекција 20.523, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 768.

   Детаљније

   Међународни дан физичке активности, 10. мај


   Свјетска здравствена организација (СЗО) је 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обиљежавање Међународног дана физичке активности с циљем подизања свијести цјелокупне јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања, Овај дан је познат под слоганом "Кретањем до здравља“, а односи се на умјерену физичку активност без обзира на садржаје, мјесто и вријеме извођења. Циљна група је цјелокупна популација уважавајући све различитости у смислу узраста, пола, вјерске, расне, социјалне, економске и етичке припадности.

   Детаљније

   Свјетски дан астме, 7. мај


   Свјетски дан астме је годишња манифестација коју организује Глобална иницијатива за астму (Global Initiative for Asthma - GINA) с циљем побољшања свијести о астми и у циљу унапређења његе астме широм свијета. Свјетски дан астме 2019. године обиљежиће се у уторак, 7 маја. Тема овогодишњег свјетског дана астме је "Стоп астми."

   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 17. недјељи 2019. године (22 - 28.04.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 17. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.378 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 239. У Републици Српској у овој седмици пријављенa су 2 обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Од почетка сезоне укупно је пријављено 74.986 АRI инфекција, ILI инфекција 20.400, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 762.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 16. недјељи 2019. године (15 - 21.04.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 16. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.100 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 193. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 9 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 5 обољелих у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и 4 обољела у ОБ Бијељина. Од почетка сезоне укупно је пријављено 73.608 АRI инфекција, ILI инфекција 20.161, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 760.

   Детаљније

   Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


   Међународна организација рада (ILO – International Labour Organization) сваке године  28. априла обиљежава Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду (World Day for Safety and Health at Work). Обиљежавањем овог дана настоји се утицати на подизање нивоа свијести о потреби безбједности и заштите на раду. Сваки радник има право на безбједно радно мјесто и здраво окружење у организацији у којој ради. Назив овогодишње теме је "Безбjедност и здравље-будућност рада ".

   Детаљније

   Европска/Свјетска седмица имунизације, 24 – 30. април 2019. године


   Сваке године европски регион Свјетске здравствене организације обиљежава Европску седмицу имунизацијe, с циљем да се промовише имунизација као кључна мјера за превенцију болести и заштиту живота. Ове године, у периоду од 24. до 30. априла, кампања обиљежавања седмице имунизације има за циљ да се ојача свијест јавности о значају вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље, те да се ода признање „херојима вакцинације“.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 15. недјељи 2019. године (08 - 14.04.2019) у Републици Српској


   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 14. недјељи 2019. године (01 - 07.04.2019) у Републици Српској


   Детаљније

   Свјетски дан здравља, 7. април


   Више од седам деценија, у цијелом свијету, сваке године се на овај датум обиљежава Свјетски дан здравља, а то је прилика да се изабраној теми посвети веће пажња која је важна за становништво цијеле планете.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 13. недјељи 2019. године (25 - 31.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 13. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.937 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 283. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 6 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 4 случаја у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 1 случај у ОБ Градишка и 1 случај у ОБ Бијељина.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 12. недјељи 2019. године (18 - 24.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 12. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.190 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 395. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 14 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то највише у Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно 8 случајева. Од почетка сезоне укупно је пријављено 66.077 АRI инфекција, ILI инфекција 19.182, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 729.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против туберкулозе, 24. март


   Туберкулоза је кроз вијекове била на првом мјесту листе заразних болести у свијету. Писани трагови о њој постоје у свим познатим цивилизацијама. На израелској обали Средоземног мора, пронађене су кости мајке и дјетета старе 9000 година, на којима су откривени презервирани остаци ћелија бактерије, узрочника туберкулозе. Иако се јавља у далекој прошлости, нажалост није само болест прошлости. Према подацима Свјетске здравствене организације, туберкулоза је и даље најсмртоноснија заразна болест на свијету. Током 2017. године, 10 милиона особа је обољело од туберкулозе, а 1.6 милиона умрло. Процјењује се да је међу обољелима било милион дјеце, а да је 230.000 дјеце исте године умрло од туберкулозе.

   Детаљније

   Свјетски дан вода, 22. март


   Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта са циљем указивања на значај воде као ресурса и снабдјевања становништва хигијенски исправном водом за пиће, као једног од важних предуслова доброг здравља. Овогодшњом темом под слоганом „Вода за све“ и/или „Никога не изоставити“ жели се указати на потребу доступности хигијенски исправне воде за пиће за што већи број становника земље.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 11. недјељи 2019. године (11 - 17.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 11. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.285 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 404. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 9 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 7 случајева у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и 2 случаја у Болници  Источно Сарајево.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 10. недјељи 2019. године (04 - 10.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 10. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.531 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 481. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 19 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то највише у Универзитетском клиничком центру Републике Српске (11). Од почетка сезоне укупно је пријављено 61.602 АRI инфекција, ILI инфекција 18.383, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 706.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 9. недјељи 2019. године (25.02 - 03.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 9. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.589 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 609. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 39 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то највише у Универзитетском клиничком центру Републике Српске (11) и ОБ Добој (7).

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 8. недјељи 2019. године (18.02 - 24.02.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 8. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.363 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 865. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 71 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 37 случајева у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 12 случајева у Болници Добој, 2 случаја у Болници Приједор, Болница Градишка 1 случај, Болница Бијељина 2, затим 3 случаја у Болници Зворник, 4 случаја у Универзитетској болници Фоча, 2 случајa Болници Источно Сарајево, у Болници Невесиње 1 случај, 5 случајева у Болници Требиње, у Психијатријској болници Модрича 2 случаја, док Психијатријска болница Соколац није пријавила нове случајеве.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 7. недјељи 2019. године (11.02 - 17.02.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 7. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.714 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.284. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 82 случајa тешке акутне респираторне инфекције (SARI) то 43 случајa у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 6 случаја у ОБ Добој, 6 случаја у ОБ Приједор, ОБ Градишка 2 случаја, ОБ Бијељина 4, затим 7 случаја у ОБ Зворник, 3 случаја у Универзитетској болници Фоча, 2 случајa ОБ Источно Сарајево, у ОБ Невесиње 1 случај, 7 случаја у ОБ Требиње, у Психијатријској болници Модрича 1 случај, док Психијатријска болница Соколац није пријавила нове случајеве.

   Детаљније

   Међународни дан ријетких болести, 28. фебруар


   Обиљежавање међународног дана ријетких болести је почело 2008. године у 18 земаља, а данас ову иницијативу подржавају 94 земље. За обиљежавање дана ријетких болести изабран је 29. фебруар, зато што се тај датум ријетко појављује у календару (сваке 4 године), а болести које тако називамо јављају се још много рјеђе. У годинама које нису преступне, обиљежавање се преноси на 28. фебруар.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 6. недјељи 2019. године (04.02 - 10.02.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 6. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.907 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.881.

   У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 108 случајa тешке акутне респираторне инфекције (SARI) то 37 случајa у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 15 случаја у ОБ Добој, 8 случаја у ОБ Приједор, ОБ Градишка 14 случаја, ОБ Бијељина 10, затим 9 случаја у ОБ Зворник, 2 случаја у Универзитетској болници Фоча, 4 случајa ОБ Источно Сарајево, у ОБ Невесиње 2 случаја, 7 случаја у ОБ Требиње, док Психијатријска болница Соколац није пријавила нове случајеве.

   Детаљније

   Свјетски дан сексуалног и репродуктивног здравља, 12. фебруар


   Свјетски дан сексуалног и репродуктивног здравља нас подсјећа на значај ове компоненте људског здравља и потребу да се посветимо образовању дјеце и младих на тему сексуалног и репродуктивног здравља. Подизање свјесности о значају образовања из сексуалног и репродуктивног здравља подразумјева укљученост родитеља, наставника, педијатара и шире јавности о заштити од полно преносивих болести и сигурном понашању повезаном са репродуктивним здрављем.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 5. недјељи 2019. године (28.01 - 03.02.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 5. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 5.497 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 2.283. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 178 случајa тешке акутне респираторне инфекције (SARI) то 62 случајa у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 38 случаја у ОБ Добој, 9 случаја у ОБ Приједор, ОБ Градишка 3 случаја, ОБ Бијељина 21, затим 15 случаја у ОБ Зворник, 9 случаја у Универзитетској болници Фоча, 1 случај ОБ Источно Сарајево, у ОБ Невесиње 7 случаја, 10 случаја у ОБ Требиње, док је Психијатријска болница Соколац пријавила 3 случаја.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против рака, 4.2.2019. год.


   Малигне болести су међу водећим узроцима умирања и оболијевања међу становништвом Републике Српске. У 2017. години 20,6% свих смртних случајева су узроковане малигним болестима, које су учесталије међу мушкарцима (12%) у односу на жене (8,6%). Међу свим узроцима болничког лијечења у 2017. години су малигне болести заступљене са 18,7% од тога 9,4% код мушког пола и 9,3% код жена.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 4. недјељи 2019. године (21 - 27.01.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 4. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 4.818 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 2.050. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 101 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 53 случајa у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 29 случаја у ОБ Добој, 8 случаја у ОБ Приједор, 3 случаја у ОБ Зворник, 1 случај у Универзитетској болници Фоча, 4 случаја ОБ Источно Сарајево и 3 случаја у ОБ Требиње.  Од почетка сезоне укупно је пријављено 40.001 АRI инфекција, ILI инфекција 10.980, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 209. Највећа учесталост пријављивања обољења сличних грипи (ILI) су имале регије Требиње и Источно Сарајево, а најмање Фоча и Бијељина, док је највише SARI случајева пријављено у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и ОБ Приједор. Највећи број обољелих од ILI инфекција је у узрасним групама 5-14 и 30-64, док је у категорији SARI инфекција највише обољелих у узрасним групама 30-64 и 65< година. Полна дистрибуција је углавном уједначена.

   Детаљније

   Национални дан борбе против дуванског дима, 31. јануар


   Национални дан борбе против дуванског дима - 31. јануар у Републици Српској се обиљежава од њеног постанка, а прије тога се као дан без цигарете обиљежавао у бившој Југославији. Пушење дувана и дуванских производа је глобални јавноздравствени проблем, а борба против дуванског дима мултисекторски задатак. Премда Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске има водећу улогу у борби против дуванског дима, без подршке других министарстава у Влади Републике Српске, здравствених институција, професионалних удружења, организација цивилног друштва и самих грађана ова борба не може бити успјешна и дати резултате.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 3. недјељи 2019. године (14 - 20.01.2019) у Републици Српској


   У 3. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске пријавили су 3.351 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.500. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 48 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 37 случајева у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 6 случаја у ОБ Приједор, 3 случаја у Универзитетској болници Фоча, 1 случај у ОБ Невесиње и 1 случај у ОБ Требиње.  Од почетка сезоне укупно је пријављено 35.183 АRI инфекција, ILI инфекција 8.930, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 107. Највећа учесталост пријављивања обољења сличних грипи (ILI) су имале регије Требиње и Источно Сарајево, а најмање Фоча, док је највише SARI случајева пријављено у ОБ Приједор и у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Највећи број обољелих је у узрасним групама 30-64 и 65< година, док је полна дистрибуција углавном уједначена.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 2. недјељи 2019. године (07.01 - 13.01.2019) у Републици Српској


   У 2. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.726 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 793. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 26 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 16 случајева у УКЦ РС, 4 случаја у ОБ Приједор, 1 случај у ОБ Невесиње и 5 случаја у ОБ Требиње.  Од почетка сезоне укупно је пријављено 31.832 АRI инфекција, ILI инфекција 7.430, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 59. Највећа учесталост пријављивања обољења сличних грипи (ILI) имале су регије Требње и Источно Сарајево, а најмање Фоча, док је највише SARI случајева пријављено у ОБ Приједор и УКЦ РС. Највећи број обољелих је у узрасним групама 30-64 и 65< година, док је полна дистрибуција углавном уједначена.

   У 2. недјељи позитивно је било 7 узорака SARI случајева и 1 узорак ILI случаја, а код свих је утврђен вирус инфлуенце A(H1)pdm09. Уједно, то је и прва недјеља у којој су регистровани позитивни узорци на вирусе инфлуенце, што представља 18% од досад укупно узетих узорака од почетка сезоне.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 1. недјељи 2019. године (31.12.2018 - 06.01.2019) у Републици Српској


   У 1. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.299 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 487. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 8 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 5 случаја у УКЦ РС и 3 случаја у ОБ Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 29.106 АRI инфекција, ILI инфекција 6.637, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 33. Највећа учесталост пријављивања обољења сличних грипи (ILI) су имале регије Требње и Источно Сарајево, а најмање Фоча, док је највише SARI случајева пријављено у ОБ Приједор и УКЦ РС. Поредећи ове податке са претходном сезоном, нема већих одступања у пријављивању ових група заразних болести. Тренд ILI инфекција је уједначен у овој сезони, тако да није присутан пораст оболијевања од ових инфекција кроз претходан временски период па до данас.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 52. недјеља


   У 52. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.612 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 470. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенa су 3 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 1 случај у УКЦ РС и 2 случаја у ОБ Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 26.807 АRI инфекција, ILI инфекција 6.150, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 25.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 51. недјељи 2018. год.


   У 51. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.588 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 622. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo je 6 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 3 случаја у УКЦ РС и 3 случаја у ОБ Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 24.195 АRI инфекција, ILI инфекција 5.680, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 22.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 50. недјеља


   У 50. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.544 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 469. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 3 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 1 случај УКЦ РС и 2 случаја ОБ Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 21.607 АRI инфекција, ILI инфекција 5.058, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 16.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 48. недјељи 2018. год.


   У 48. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.140 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 513. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 16.793 АRI инфекција, ILI инфекција 4.091, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 13.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а - 1. децембар, 2018. године


   Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а“ се обиљажава од 1988. године, тако да је 2018. јубиларна година, јер се навршава 30 година од почетка обиљежавања овог значајног датума. Циљ обиљежавања овог дана је подизање свијести и скретање пажње јавности на важност и проблематику о ХИВ/АИДС-а као глобалном проблему и сјећање на особе које су умрле од посљедица ове болести, чему је у највећем броју допринијела присутност стигме и дискриминације.

   Детаљније

   Проведена Мисија процјене заштите од јонизујућег зрачења на радним мјестима од 8. до 16.октобра 2018. год.


   У периоду од 08-16.10.2018. године проведена је Мисија процјене заштите од јонизујућег зрачења на радним мјестима (Occupational Radiation Protection Appraisals mission – ORPAS) у Босни и Херцеговини од стране Међународне агенције за атомску енергију (IAEA).

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 47. недјеља


   У 47. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.112 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 494. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 1 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 14.653 АRI инфекција, ILI инфекција 3.578, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 11.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 46. недјељи 2018. год.


   У 46. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.814 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 485. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 12.541 АRI инфекција, ILI инфекција 3.084, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 10.

   Детаљније

   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), 21. новембар


   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обиљежава се сваке године од стране Глобалне иницијативе за хроничну опструктивну болест плућа (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - GOLD), а у сарадњи са здравственим радницима и удружењима пацијената са ХОБП широм света. Циљ обиљежавања је да се подигне свијест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша њега обољелих од  ХОБП широм свијета.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 45. недјеља


   У 45. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.804 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 363. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 1 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 10.727 АRI инфекција, ILI инфекција 2.599, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 8.

   Детаљније

   Други међународни конгрес о безбједности и квалитету хране, Опатија 2018.


   У Опатији се од 13. до 16. новембра 2018. год. одржава Други међународни конгрес о безбједности и квалитети хране. Институт за јавно здравство РС учествује ове године и као саорганизатор уз још осам институција из Хрватске и региона.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар


   Обиљежавање Свјетског дана борбе против дијабетеса увеле су Међународна дијабетес федерација (International Diabetes Federation) и Свјетска здравствена организација WHO (World Health Organization) како би указале на пораст обољелих од дијабетеса широм свијета.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 44. недјеља


   У 44. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.872 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 424. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 1 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 8.923 АRI инфекција, ILI инфекција 2.236, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 7.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 43. недјеља 2018. (22 - 28.10.2018)


   У 43. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1946 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 508. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 7015 АRI инфекција, ILI инфекција 1812, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 6.

   Детаљније

   Сезона грипе– шта је потребно знати


   Са престанком топлијих дана и почетком јесени, улазимо у период када почиње циркулација узрочника респираторних инфекција као што су узрочници прехладе и грипе.

   Сваке године од сезонски инфлуенце оболи од 3 до 5 милиона људи са тежим клиничким симптомима док од посљедица грипе умре до 500 000 особа. Овај податак је још озбиљнији када знамо да се грипа може спријечити вакцинацијом и примјеном општих мјера превенције.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 42. недјеља 2018. (15 - 21.10.2018)


   У 42. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2289 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 532. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је један случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 5105 АRI инфекција, ILI инфекција 1304, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 4.

   Детаљније

   29. oктобар – Свјетски дан борбе против можданог удара


   Свјетски дан можданог удара се и ове године у свијету обиљежава 29. октобра у циљу упозоравања јавности на факторе ризика за мождани удар, важности превентивних активности и превенције здравог начина живота. Циљ обиљежавања овог дана је скретање пажње јавности на значај благовремене дијагностике и лијечења болести, са посебним акцентом на њено спречавање односно превенцију.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса, 24. октобар


   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава се 24. октобра сваке године у знак сјећања на рођење Јонаса Салка, који је водио први тим који је успио да развије вакцину против полиомијелитиса, као и на напоре милиона запосленика и волонтера у организацијама које су посвећене искорјењивању полиомијелитиса. Обиљежавање овог дана има један примарни циљ, да се у потпуности искоријени полиомијелитис из свих дијелова свијета и да се свијет ослободи од ове тешке болести. У складу са тим, ове године се Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава под слоганом „End polio now“ („Искоријенимо одмах полио“).

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 41. недјеља 2018. (8.10-14.10.2018)


   У 41. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2816 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 451. У болницама у Републици Српској у овој седмици није пријављен ниједан случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која је захтијевао хоспитализацију.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 40. недјеља 2018. (1.10-7.10.2018)


   У првој недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2018/19, тачније у 40. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.314 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 357. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 3 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која су захтијевала хоспитализацију и то сва три у ЈЗУ Болница Србија Источно Сарајево.

   Детаљније

   Свјетски дан хране, 16. октобар


   Датум обиљежавања Свјетског дана хране, 16. октобар, утемељен је од стране чланица Организације за храну и пољопривреду (FAO – Food and Agriculture Organization) и обиљежава се сваке године како би се подигла свијест становништва о безбједности хране и изазовима у овој области.

   Обиљежавањем Свјетског дана хране настоје се истакнути најважније теме којима се бави Организација за храну и пољопривреду у свијету: сузбијање глади, потхрањености и сиромаштва, брига о безбједности хране и доступности безбједне хране те одрживо управљање природним ресурсима.

   Детаљније

   Свјетски дан прања руку, 15. октобар


   Сваког 15. октобра обиљежава се Међународни дан прања руку. Главни циљ је развој културе и подизање свијести прања руку сапуном као ефикасног и приступачног начина за превенцију болести.

   Ове године фокус Свјетског дана је на вези између прања руку и хране-укључујући хигијену хране и исхране. Прање руку је важан дио очувања безбједности хране, превенције болести и помаже дјеци да одрасту здраво. Ове године тема је „Чисте руке-рецепт за здравље“.

   Детаљније

   Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


   Ментално здравље и поремећаји менталног здравља код младих особа растући су проблем цјелокупног друштва. Ризици или проблеми, који воде ка поремећајима менталног здравља, постају све бројнији данас, у условима савременог начина живљења и детерминисани су тешкоћама и проблемима развоја савременог друштва, у свим његовим аспектима.

   Ментално здравље је кључно за развој и одржавање добробити појединца, заједнице и друштва у цјелини.

   Детаљније

   Свјетски дан срца, 29. септембар


   Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести.

   Кардиоваскуларне болести су тренутно одговорне за 17,7 милиона смрти годишње, посебно смрти од срчаног и можданог удара. Група кардиоваскуларних болести је на првом мјесту као узрок смрти у Републици Српској.

   Детаљније

   Одржане спортске игре радника у здравству, 5.8.2018.


   Радници Института за јавно здравство РС учествовали су и ове године на Спортским сусретима радника у здравству Републике Српске „Медицинијада 2018“, које су ове године одржане на Сребрном језеру у Србији.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 6. август 2018.


   У периоду од 06.03. до 06.08.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 80 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 44, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 8, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 2, Кнежево 1 и Шипово 1.

   У протеклој седмици, у Институт за јавно здравство Републике Српске достављене су 2 пријаве обољелих од морбила. Ради се о особама средње животне доби из Козарске Дубице и Приједора од којих је једна која је вакцинисана, а друга није.

   Детаљније

   Институт покренуо акцију "Пијемо ли безбједну воду?"


   Институт за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са својим регионалним центрима, покренуо је акцију на подручју цијеле РС под називом „Пијемо ли безбједну воду?“, која би укључивала минимални пакет контроле здравствене безбједности воде за пиће индивидуалних водних објеката.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 11. јули 2018.


   У периоду од 06.03. до 11.07.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 78 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 44, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 7, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1, Кнежево 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (09.07.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је 1 пријава обољелих од морбила. Ради се о особи средње животне доби, из Бањалуке, чији вакцинални статус је непознат.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 9. јули 2018.


   У периоду од 06.03. до 09.07.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 77 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 43, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 7, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1, Кнежево 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (04.07.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је 1 пријава обољелих од морбила. Ради се о дјетету школског узраста, из Бањалуке, које није вакцинисано.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 4. јули 2018.


   У периоду од 06.03. до 04.07.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 76 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 42, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 7, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1, Кнежево 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (02.07.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављене су 2 пријаве обољелих од морбила. Ради се о особама млађе и средње животне доби, из Козарске Дубице, са лаком клиничком сликом које нису хоспитлизоване и које нису вакцинисане.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 02. јули 2018.


   У периоду од 06.03. до 02.07.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 74 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 42, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 5, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1, Кнежево 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (29.06.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је 1 пријава обољелих од морбила. Ради се о особи средње животне доби, из Кнежева, са лаком клиничком сликом која није била хоспитализовна и непознатим вакциналним статусом.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 29. јуни 2018.


   У периоду од 06.03. до 29.06.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 73 обољело од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 42, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 5, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (28.06.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављене су двије пријаве обољелих од морбила. Ради се о особи млађег животног доба, из Бањалуке, са лаком клиничком сликом која није била хоспитализовна и која је потпуно вакцинисана, док је друга особа средње животне доби, из Козарца, непотпуно вакцинисана, а која је и лабораторијски потврђена као случај морбила.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 28. јун 2018.


   У периоду од 06.03. до 28.06.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 71 обољело од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 41, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 5, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 25. јуни 2018.


   У периоду од 06.03. до 25.06.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 70 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 41, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 4, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (12.06.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелих од морбила. Ради се о невакцинисаној особи средње животне доби из Бањалуке, која је кратко била хоспитализована са средње тешком клиничком сликом.

   Детаљније

   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, 26. јуни


   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге се обиљежава од 1987. године, када је Скупштина Уједињених Нација одлучила да се овај дан посвети борби против дрога са циљем подизања нивоа свијести и осјећаја одговорности о штетности дрога и неопходним превентивним активностима у циљу сузбијања, не само употребе него и илегалног тржишта дрога.  

   Ове године се обиљежава међународни дан под слоганом „Прво слушај- слушање дјеце и младих је први корак да им се помогне да расту здраво и сигурно“. То је иницијатива за повећање подршке за превенцију кориштења дроге и ефективно улагање у благостање дјеце и младих, њихових породица и заједница.

    

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 13. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 13. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 69 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 40, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 4, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Од последњег ажурирања (12. 06. 2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенe су три пријаве обољелих од морбила. Ради се о двије одрасле особе и једном дјетету, из Бањалуке, сви су са лакшом клиничком сликом и нису епидемиолошки повезани.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 12. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 12. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 66 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 37, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 4, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Од последњег ажурирања (05. 06. 2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелог од морбила. Ради се одраслој  особи из Козарске Дубице, са лакшом клиничком сликом.  

   Детаљније

   Свјетски дан заштите животне средине, 5. juni


   Овогодишња тема Свјетског дана животне средине је „Побједити загађење пластиком“. Основни циљеви су да се промјени понашање потрошача са изазовом „Ако не можеш поново употријебити, одбаци“.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 05. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 05. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 65 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 37, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Козарска Дубица 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Од последњег ажурирања (04. 06. 2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелог од морбила. Ради се одраслој  особи из Шипова са лакшом клиничком сликом.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 04. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 04. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 64 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 37, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Козарска Дубица 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1 и Челинац 1.

   Од последњег ажурирања (01. 06. 2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенe двије пријаве обољелих од морбила. Ради се одраслим  особама из Бањалуке и Челница са лакшом клиничком сликом.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 01. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 01. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 62 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 36, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Козарска Дубица 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (31.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелих од морбила. Ради се одраслој особи из Бањалуке са лакшом клиничком сликом.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 31. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 31. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 61 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 35, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Козарска Дубица 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (30.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенa је једна пријава обољелих од морбила. Ради се одраслој особи из Козарске Дубице која је хоспитализована са средње тешком клиничком сликом.  

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против пушења, 31. мај


   Сваке године, 31. маја, Свјетска здравствена организација (СЗО) заједно са својим чланицама и партнерима обиљежава Свјетски дан без дувана, истичући најважније здравствене, економске и друге ризике који су повезани са употребом дувана. Пушење је водећи превентабилни фактор обољевања и умирања у свијету и управо зато сваког 31. маја земље широм свијета заговарају доношење учинковитих политика за смањење потрошње дувана и дуванских производа и повећање свјесности о негативним посљедицама које употреба дувана доноси.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 30. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 30. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 60 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 35, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, , Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (29.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенa је шест пријава обољелих од морбила. Ради се шест одраслих особа из Бањалуке, од којих је пет са лакшом клиничком сликом, а једно са средње тешком који је и хоспитализован.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 29. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 29. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 54 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 29, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, , Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (25.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенa је једна пријава обољелих од морбила. Ради се једној одраслој особи из Лакташа са лакшом клиничком сликом.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 20. недјеља 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 20. недјељи надзора, oд стране домова здравља пријављено је 435 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 156 обољења сличних грипи (ILI) што јe значајно мањи број у односу на претходну недјељу и очекивани тренд пада броја обољелих за крај сезоне. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 66.096 акутних респираторних инфекција и 24.589 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 28. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 28. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 53 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 29, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 3, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (25.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављене су двије пријаве обољелих од морбила. Ради се једној одраслој особи и једном дјетету из Бањалуке, са лакшом клиничком сликом.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 25. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 25. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 51 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 27, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 3, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (24.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске пристигла је једна пријава оболијевања од морбила. Ради се о одраслој особи из Српца, са лакшом клиничком сликом морбила.

   Детаљније

   Још двоје обољелих од морбила-епидемиолошка ситуација у РС, 24.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 24. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 50 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 27, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 3, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од последњег ажурирања (23.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске пристигле су још двије пријаве оболијевања од морбила. Ради се о одраслим особама из Бањалуке, са средње тешком и лакшом клиничком сликом морбила.

   Детаљније

   Mорбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 23.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 23. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 48 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 25, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 3, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од последњег ажурирања (22.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске пристигле су још двије пријаве оболијевања од морбила. Ради се о одраслим особама из Бањалуке и Лакташа, са лакшом клиничком сликом морбила.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 22. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 22. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 46 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 24, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 18.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 18. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 42 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 20, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 19. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 19. недјељи надзора, oд стране домова здравља пријављено је 725 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 234 обољења сличних грипи (ILI) што јe мањи број у односу на претходну недјељу и очекивани тренд јављања за овај период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 65.661 акутних респираторних инфекција и 24.433 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 15. мај. 2018. год.


   У периоду од 06. 03. до 15. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 37 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 15, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1. Од четири нова случаја обољелих од последњег ажурирања (10.05.2018), троје су из ЈУ Дом “Рада Врањешевић” Бањалука. Двоје обољелих су са лакшом клиничком сликом и након клиничког прегледа враћени у Дом на кућно лијечење. Треће обољело дијете, са средње тешком клиничком сликом је хоспитализовано на Клиници за инфективне болести УКЦ РС и у стабилном је здравственом стању. Четврти пацијент је из Бањалуке, и након клиничког прегледа,  враћен на кућно лијечење. Сви су били у контакту са обољелим од морбила и нису вакцинисани према обавезном календару МРП вакцином.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 18. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 18. недјељи надзора, oд стране домова здравља пријављено је 826 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 297 обољења сличних грипи (ILI) што је нешто више у односу на претходну недјељу. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 64.936 акутних респираторних инфекција и 24.199 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Дан борбе против малигних меланома коже, 15. мај


   Малигни меланом је најмалигнији облик рака коже. То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30% случајева или „de novo“ на нормалној кожи. Најчешће настаје усљед претјераног и незаштићеног излагања сунчевим УВ зрацима, који пролазе кроз кожу и изазивају њена оштећења током времена.

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 10.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 10. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 33 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Од 07.05.2018. није било нових пријава оболијевања од морбила.

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 11, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од укупног броја обољелих, 26 је у току болести било хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетском клиничком центру Републике Српске, од којих је једно обољело тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, а сви остали (25) су отпуштени са лијечења.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 8.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 08. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 33 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   У последњих 24 сата није било нових пријава оболијевања од морбила.

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 11, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од укупног броја обољелих, 26 је у току болести било хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетски клинички центар Републике Српске, од којих је четворо обољелих тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, а сви остали (22) су отпуштени са лијечења.  

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 07.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 07. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 33 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су пријављени у следећим општинама: Бањалука 11, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од укупног броја обољелих, 26 је у току болести било хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетски клинички центар Републике Српске, од којих је седам обољелих тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, а сви остали (19) су отпуштени са лијечења.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 4.5.2018.


   У периоду од 06.03. до 04.05.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 31 особа обољела од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), од којих је 21 лабораторијски потврђено. Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1 и Бањалука 9.

   Од укупног броја обољелих, 25 је у току болести хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетско клинички центар Бањалука, од којих је 19 отпуштено из болнице, а 6 је тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС у 17. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године,  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 17. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 696 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 221 обољења сличних грипи (ILI) што је значајно мање број пријављених и очекивани пад тренда јављања у односу на претхони период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 64.110 акутних респираторних инфекција и 23.902 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 30.4.2018. год


   У Репубици Српској, у периоду од 06. 03. до 30. 04. 2018. године, регистровано је укупно 23 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), а 21 је лабораторијски потврђено. Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево - 6, Вукосавље - 4, Модрича - 3, Нови Град - 2, Козарска Дубица - 2, Лакташи - 2, Власеница - 1, Шамац – 1, Пале – 1 и Бањалука -1. 

   Нови обољели пацијент, у односу на последњу информацију, је са подручја општине  Бањалука (1), одрасла особа, 18 година, која је била у контакту са лицима из Србије.

   Детаљније

   Свјетски дaн астме, 1. мај


   Свјетски дан астме је годишња манифестација коју организује Глобална иницијатива за астму (Global Initiative for Asthma - GINA) у циљу побољшања свијести о астми и у циљу унапређења његе астме широм свијета. Свјетски дан астме 2018. године обиљежиће се у уторак, 1 маја. Тема овогодишњег свјетског дана астме је "Никада прерано, никада прекасно, увијек је право вријеме за третман болести дисајних путева." Астма је једна од најчешћих хроничних болести. Свјетска здравствена организација (World Health Organization -WHO) процјењује да 235 милиона људи тренутно има астму.

    

   Детаљније

   Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


   Међународна организација рада (ILO – International Labour Organization) сваке године  28. априла обиљежава Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду (World Day for Safety and Health at Work).

   Обиљежавањем овог дана настоји се утицати на подизање нивоа свијести о потреби безбједности и заштите на раду. Сваки радник има право на безбједно радно мјесто и здраво окружење у организацији у којој ради. Назив овогодишње теме је "Сигурна и здрава генерација".

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 16. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40. недјељи 2017. године,  а завршава са 20. недјељом 2018. године.

   У 16. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 1.004 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 353 обољења сличних грипи (ILI) што је очекивани пад тренда јављања у односу на претхони период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 63.414 акутних респираторних инфекција и 23.681 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Eвропска/свјетска седмица имунизације, 23 – 29. април 2018. год.


   Обиљежавање Европске/Свјетске седмице имунизацијe и ове године представља прилику за промовисање значаја вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље.

   Имунизација спашава милионе живота и призната је као једна од најуспјешнијих и најисплативијих здравствених интервенција. Ипак, у свијету је више од 19 милиона невакцинисане или некомплетно вакцинисане дјеце, због чега су доведена у озбиљан ризик од  потенцијално фаталних болести. Од ове дјеце, свако десето никада није вакцинисано, а вјероватно никада није ни препознато од стране здравственог система.

    

   Детаљније

   Морбили - тренутна епидемиолошка ситуација у РС, 18.4.2018.


   У Репубици Српској, у периоду од 06. 03. до 18. 04. 2018. године, регистровано је 22 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), а 20 је лабораторијски потврђено.

   Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево - 6, Вукосавље - 4, Модрича - 3, Нови Град - 2, Козарска Дубица - 2, Лакташи - 2, Власеница - 1, Шамац - 1 и  Пале - 1.

   Нови случајеви обољелих у односу на последњу информацију су са подручја општине  Лакташи (2), породични контакти, одрасла особа 37 година и дијете узраста од годину дана.

   Детаљније

   Морбили - тренутна епидемиолошка ситуација у РС, 16.4.2018.


   У Репубици Српској у периоду од 06.03. до 16.04.2018. године, регистровано је  20 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), а 18 је лабораторијски потврђено. Обољели су пријављени у следећим општинама: Модрича и Вукосавље - 7, Источно Сарајево - 6 у којима су пријављене епидемије, затим Нови Град - 2, Козарска Дубица - 2, Власеница - 1, Шамац - 1 и  Пале - 1.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 15. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 15. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 1.122 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 329 обољења сличних грипи (ILI) што је очекивани пад тренда јављања у односу на претхони период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 62.410 акутних респираторних инфекција и 23.328 обољења сличних грипи.

   Посматрајући узрасну структуру обољелих од ILI инфекција, највећи број обољелих од је групама школске дјеце (5-14) и предшколске (0-4)  а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, Требиње, затим Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 14. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 14. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 1.380 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 423 обољења сличних грипи (ILI) што је очекивани пад тренда јављања у односу на претхони период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 61.288 акутних респираторних инфекција и 22.999 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Морбили - Епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 5.4.2018.


   У Репубици Српској у периоду од 06.03. до 05.04.2018. године, регистровано је укупно 15 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак) и сви су лабораторијски потврђени (последњи, 15. пацијент, јутрос потврђен).

   Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево - 6 и Модрича - 3 у којима су пријављене епидемије, затим Нови Град - 2, Власеница - 1, Козарска Дубица - 1, Шамац - 1 и  Пале - 1.

   Детаљније

   Први теоријски и практични оквир за провођење промотивних и превентивних активности у области менталног здравља


   Институт за јавно здравство Републике Српске и Завод за јавно здравство Федерације БиХ израдили су први теоријски и практични оквир за превенцију и промоцију у области менталног здравља у Босни и Херцеговини под називом „Провођење промотивних и превентивних активности у области менталног здравља: теоријски и практични оквир“. Подржано од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, писање Оквира је реализовано у сарадњи са Асоцијацијом XY/Пројектом менталног здравља у Босни и Херцеговини који финансира Швицарска агенција за развој и сарадњу (SDC).

   Детаљније

   Izvјеštај о nаdzоru nаd influеncоm u 13. nеdјеlji 2018. gоd.


   Nаdzоr nаd influеncоm zа sеzоnu 2017/2018. gоdinе, pоčео је u 40 nеdјеlji 2017. gоdinе  а zаvršаvа sа 20 nеdјеljоm 2018. gоdinе.

   U 13. nеdјеlji 2018. gоdinе, od strаnе dоmоvа zdrаvljа priјаvljеnо је 1.644 оbоljеlih оd аkutnih rеspirаtоrnih infеkciја (ARI) i 614 оbоljеnjа sličnih gripi (ILI) štо је pаd trеndа јаvljаnjа  u оdnоsu nа prеthоdnu nеdјеlju. Оd pоčеtkа prаćеnjа sеzоnе, rеgistrоvаnо је ukupnо 59.908 аkutnih rеspirаtоrnih infеkciја i 22.576 оbоljеnjа sličnih gripi.

   Детаљније

   Свјетски дан здравља, 7. април


   “Здравље за све” водећа је визија Свјетске здравствене организације (СЗО) већ више од 7 деценија и основа за универзалну покривеност здравственом заштитом. Остварење права на здравствену заштиту за све људе на највишем могућем нивоу је један од основних принципа дјеловања СЗО. Данас, у 21. Вијеку, заједнички циљ СЗО и њених чланица је континуирано унапређење здравља свих људи и осигуравање здравствених услуга без суочавања са финансијским и другим потешкоћама.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 12. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 12. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.017 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 720 обољења сличних грипи (ILI) што је значајно мање  у односу на претходну недјељу. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 58.264 акутних респираторних инфекција и 21.962 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против туберкулозе, 24. март


   Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта сваке године, с циљем да се скрене пажња јавности на туберкулозу, болест која и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. На тај дан 1882. године је Роберт Кох објавио своје откриће узрочника туберкулозе, што је имало огроман значај, с обзиром да је у то вријеме ова болест харала Евопом и Америком.

    

   Детаљније

   Свјетски дан вода, 22.март


   Тема Свјетског дана вода 2018. године је ‘Природа за воду’ – могућност рјешавања проблема с којима се сектор вода суочава у 21. вијеку уз примјену рјешења која се већ налазе у природи. Интеракција између људског здравља и животне средине се интензивно проучавала и доказано је да су ризици по животну средину значајно утицали на људско здравље, било директно излагањем људи штетним агенсима или индиректно, ометајући животно одрживе екосистеме. Иако тачан допринос фактора животне средине настанку болести и смртним исходима не може бити прецизно одређен, Свјетска здравствена организација (СЗО) процјењује да се око тринаест милиона смртних случајева годишње може приписати превентабилним факторима ризика из животне средине.

    

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 11. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 11. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.078 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 1.118 обољења сличних грипи (ILI) што је мање приближно исто у односу на претходну недјељу. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 56.247 акутних респираторних инфекција и 21.242 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 10. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 10. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.299 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 926 обољења сличних грипи (ILI) што је мање у односу на претходну недјељу и представља даље смањење интензитета активности грипа и акутних респираторних инфекција. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 53.601 акутних респираторних инфекција и 20.098 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 9. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 9. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.319 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) (42% мање у односу на 8.Н) и 1.295 обољења сличних грипи (ILI) (35% мање у односу на 8.Н), што представља значајно смањење интензитета активности грипа и акутних респираторних инфекција и уклапа се у очекивани тренд за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 51.302 акутних респираторних инфекција и 19.172 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 8. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 8. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.964 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI), што је приближно исто у односу на претходну недјељу и 2021 обољења сличних грипи (ILI) (13% више у односу на 7.Н), и представља до сада највећи број седмичних пријава што се уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 48.983 акутних респираторних инфекција, и 17.877 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 7. недјеља


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 7. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.907 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) (12% у односу на 6.Н.) и 1.771  обољења сличних грипи (ILI) (5% више у односу на 6.Н.), и представља највећи број седмичних пријава што уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 45.019 акутних респираторних инфекција, и 15.856 обољења сличних грипи. Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама школске дјеце (5-14) и предшколске (0-4)  а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, Требиње, затим Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Међународни дан ријетких болести, 28. фебруар


   Међународни дан ријетких  болести службено се обиљежава 29. фебруара.  Тај дан је одабран због ријетког појављивања у календару, а болести које тако називамо јављају се још много рјеђе. У годинама које нису преступне, обиљежавање се преноси на 28. фебруар.

   Обиљежавање је почело 2008. године у 18 земаља, а данас иницијативу подржавају 94 земље, укључујући и Републику Српску.

    

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 6. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 6. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.431 обољелих од акутних респираторних инфекција и 1.686 обољења сличних грипи (ILI), (нешто више у односу на претходну недјељу) што се уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 41.112 акутних респираторних инфекција, и 14.085 обољења сличних грипи. Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама школске дјеце (5-14) и предшколске (0-4)  а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Требиње, Бања Лука, затим Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Дан свјесности о сексуалном и репродуктивном здрављу, 12. фебруар


   Дан свјесности о сексуалном и репродуктивном здрављу обиљежава се 12. фебруара сваке године с циљем подизања свијести грађана о значају сексуалног и репродуктивног здравља и скретања пажње на уобичајена питања у вези са овом темом. Посебна пажња се усмјерава на едуковање јавности о начину смањења сексуално преносивих инфекција које су на жалост из дана у дан све више распрострањене, како у свијету тако и код нас. Сексуални и репродуктивни проблеми могу знатно утицати на квалитет живота. Већина сексуално преносивих инфекција је изљечива, а грађани врло често нису свјесни да их имају јер не знају како да препознају њихове знакове и симптоме.

    

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 5. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 5. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.867 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI) (32% више у односу на претходну недјељу) и 1.432 обољења сличних грипи (ILI) (24% више у односу на претходну недјељу) што се   уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 37.681 акутних респираторних инфекција, и 12.399 обољења сличних грипи. Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, затим Требиње и Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 4. недјељи 2018. год.


   У 4. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.630 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), и 1.112 обољења сличних грипи (ILI) што је пораст у односу на претходну недјељу и уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 33.814 акутних респираторних инфекција (АRI), и 10.936 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, затим Источно Сарајево и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   Детаљније

   Европска недјеља превенције карцинома грлића материце, 28.01.- 03.02.2018


   Европска недјеља превенције рака грлића материце, ове године се обиљежава  од  28.1.2018 до 3.2.2018.год. са  циљем подизања свијести жена о раку грлића материце и његовој превенцији. Носилац активности, које се у свијету организују, је Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA), која представља мрежу организација и појединаца широм Европе који  су припремили и  дистрибуирају  информације засноване на доказима о узроцима рака грлића материце и важности организовања и провођења превентивних програма.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 3. недјелји 2018. године


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 3. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је  2.602 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), и 991 обољења сличних грипи (ILI) што је пораст у односу на претходну недјељу и уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно  31.183 акутних респираторних инфекција (АRI), и 9.824обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења је и даље у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   У болницама Републике Српске у току 3. недјеље 2018. године пријављено је 9 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 43 обољелих.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 2. недјељи (08.01 - 14.01) 2018. године


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 2. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је  2.288 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), и 774 обољења сличних грипи (ILI) што је више у односу на претходну недјељу и уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 26.294 акутних респираторних инфекција (АRI), и 8.833 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења је и даље у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 1. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У болницама Републике Српске у току 1. Седмице 2018. године пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 27 обољелих.

   Од почетка сезоне са сентинел мјеста, узето је укупно 38 узорака од обољелих (ILI – 29,  SARI – 9), а резултати микробиолошке анализе у протеклој седмици су утврдили 1 позитиван ILI случај на вирус Инфлуенце тип А (Н3), тако да је ово први потврђени случај вируса грипа у Републици Српској. Остали анализирани узорци су били негативни.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 52. недјељи (25.12. - 31.12.) 2017. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 52. недјељи 2017. године, oд стране домова здравља пријављено је  1770  обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), што је нешто мањи број у односу на претходну недјељу, и 572 обољења сличних грипи (ILI). Од почетка сезоне, регистровано је укупно 24.269 акутних респираторних инфекција (АRI), и 7.644 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Највиша стопа инциденције ILI обољења је у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 51. недјељи


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 51. недјељи 2017. године, регистрован је очекивани број респираторних обољења. Од стране домова здравља пријављено је  2015  обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), што је нешто већи број у односу на претходну недјељу, и 607 обољења сличних грипи (ILI). Од почетка сезоне, регистровано је укупно 22.499 акутних респираторних инфекција (АRI), и 7.072 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Највиша стопа инциденције ILI обољења је у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 50. недјељи (11.12. - 17.12.2017.)


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. годину је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018 године.

   У 50. недјељи 2017. године, биљежи се уобичајен ниво респираторних обољења, тако да је  од стране домова здравља пријављено је укупно 1586 акутних респираторних инфекција (АRI) и 607 обољења сличних грипи (ILI). Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље укупно је регистровано 20.484 акутних респираторних инфекција (АRI), a обољења сличних грипи (ILI) пријављено je 6.466. Према узрасној структури највећи број обољелих од болести сличних грипи је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14). Највиша стопа инциденције ILI обољења је у регији Бања Лука, затим Добој и Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а - 1. децембар


   На иницијативу Свјетске здравствене организације и Генералне скупштине Уједињених нација од краја 80-тих година двадесетог вијека у свијету се обиљежава „1. Децембар“ - Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а“. Циљ обиљежавања овог датума је подизање свијести и скретање пажње јавности на значај и проблематику о ХИВ/АИДС-а као глобалном проблем и сјећање на особе које су умрле од посљедица ове болести.

   Детаљније

   Свјетска седмица свјесности о антибиотицима, 13-19. новембар; Eвропски дан свјесности о употреби антибиотика, 18. новембар


   Антимикробна резистенција је једна од највећих пријетњи за глобално здравље, безбједности хране и развој уопште. Резистенција се јавља природно, али злоупотреба антибиотика, као и слаба превенција и контрола инфекција код људи и животиња, убрзава процес настанка и ширења резистенције на антибиотике.

   Детаљније

   Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности, 16. новембар


   Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности обиљежава се сваке године у периоду од 15. новембра до 15. децембра са циљем подизања свијести становништва о штетним ефектима алкохола, дрога и других психоактивних супстанци и мобилисања цјелокупног друштва за укључивање у активности на сузбијању њиховог коришћења.

   Појам зависности дефинише се као опсесивна заокупљеност или прекомјерна физичка или психичка зависност о дрогама и другим супстанцама попут алкохола и пушења дувана, те данас све чешћим зависностима о компјутерским-игрицама, клађењу, коцкању, интернету и сл.

   Детаљније

   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), 15. новембар


   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обиљежава се сваке године од стране Глобалне иницијативе за хроничну опструктивну болест плућа (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - GOLD), а у сарадњи са здравственим радницима и удружењима пацијената са ХОБП широм света. Циљ обиљежавања је да се подигне свијест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша њега обољелих од  ХОБП широм свијета.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар


   Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљержава се сваке године 14. новембра. Обиљежавање овог датума увеле су Међународна дијабетичка федерација IDF(International Diabetes Federation) и Свјетска здравствена организација WHO(World Health Organization) како би указале на пораст обољелих од дијабетеса широм свијета.

   Тема овогодишњег обиљежавања свјетског дана дијабетеса је "Жене и дијабетес".

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса, 24. октобар


   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава се 24. октобра сваке године у знак сјећања на рођење Јонаса Салка, који је водио први тим који је успио да развије вакцину против полиомијелитиса. Овај дан је прилика да се свијет подсјети на значај борбе против полиомијелитиса, као и на огроман напредак који је у тој борби до сада постигнут: више од 8 милиона дјеце је, помоћу вакцинације, до сада спашено од доживотне парализе или смрти.

   Детаљније

   Све о грипи, сезона 2017/2018 и вакцинација


   Сезона јесени је период када почиње појачана циркулација узрочника респираторних инфекција који могу проузоковати разне врсте респираторних обољења међу којима је и грипа.

   Сваке године од сезонске грипе у свијету оболи од три до пет милиона особа са тежим клиничким симптомима док од посљедица ове болести умре до 500 000 лица. У циљу смањења броја обољелих и посљедица од ове болести неопходна је примјена општих мјера превенције, а најбоља мјера за спречавање појаве и ширења ове болести је вакцинација која се препоручује за категорије становништва које су у највећем ризику од оболијевања и настанка озбиљних комликација.

   Детаљније

   Свјетски дан прања руку, 15.октобар


   Сваког 15. октобра обиљежава се Међународни дан прања руку чији је циљ повећање свијести и разумјевања о значају прања руку сапуном, као ефикасном и приступачном начину да се спријечи болест и продужи зивот. Свјетски дан прања руку основан је од стране Глобалног јавно-приватног партнерства за прање руку и представља прилику да се осмисле, тестирају и потврде креативни начини за подстицање људи да перу руке сапуном у критичним моментима.

     

   Детаљније

   Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


   Ментално здравље је више од одсуства менталних поремећаја. Према дефиницији здравља Свјетске здравствене организацији (СЗО) ментално здравље је интегрални дио здравља, јер „нема здравља без менталног здравља“. Ментални поремећаји, посебно депресија, болест којој је посвећен овогодишњи Свјетски дан здравља (7. април), због све већег броја обољелих, представљају подручје у којем је потребна јавноздравствена интервенција. Наиме, истраживања показују да ће до 2020. године ментални поремећаји, укључујући и поремећаје повезане са стресом, бити други по реду (одмах иза кардиоваскуларних обољења) на попису узрока радне неспособности, односно хроничног оболијевања.

   Детаљније

   Свјетски дан срца, 29. септембар


   Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести.

   Детаљније

   Недјеља борбе против туберкулозе, 14-21. септембар


   Недјеља борбе против туберкулозе се обиљежава средином септембра сваке године, са циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести која и даље представља здравствени проблем у већем дијелу свијета те о значају превенције и правовременог лијечења ове болести.

   Детаљније

   Свјетски дан хепатитиса-28. јули


   Детаљније

   Препоруке у случају уједа змије


   Ујед/Угриз змије

   Касно прољеће и наступајући љетни период је вријеме интензивног боравка у природи као што су обављење пољопривредних радова, излети, планинарења и слично, што условљава повећану изложеност змијским уједима. Из тога разлога треба имати на уму неке чињенице и знање како би се заштитили од уједа змија, а ако дође до уједа ако се не предузму благовремене одређене мјере, поступци и лијечење, посљедице змијског уједа могу бити смртоносне.

   На нашем подручју живи више врста змија али у овом контексту су значајне отровнице међу којима је најпознатији поскок и шарка.

   Детаљније

   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога, 26. јун


   Сваке године 26. јуна се обиљежава Mеђународни дан борбе против  кријумчарења и злоупотребе дрога који је успостављен 1987. године од стране Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) са циљем промовисања свијести о проблему зависности и злоупотребе дрога у свијету. Генерална скупштина Уједињених нација истиче да и поред континуираног напора интернационалне заједнице, проблеми у вези са за злоупотребом дрога и даље представљају велику пријетњу за јавно здравље, сигурност и благостање сваког друштва.

    

   Детаљније

   Извјештај o надзору над инфлуенцом у РС за сезону 2016 – 2017. год.


   Детаљније

   Свјетски дан животне средине, 5. јуни


   Да ли довољно штитимо и поштујемо животну средину ?

   Овогодишња тема Свјетског дана заштите животне средине је „Повезивање људи с природом“, односно сједињавање које може бити одлазак у националне паркове, као код грађана Канаде, или да бициклима напустите град и одвезете се у природу како би на обали ријеке боси застали уживајући у плавозеленим бојама пејзажа и шуму воде која тече, пуштајући машти на вољу.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 20. недјеља


   У 29. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 529 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 159. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 53.514 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 19.721, a највећи број је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против пушења, 31. мај


   Сваке године, 31. маја, Свјетска здравствена организација са државама чланицама обиљежава Свјетски дан без дувана истичући здравље и ризике повезане с употребом дувана, те заговара дјелотворне политике смањења потрошње дувана и дуванских производа.

   Детаљније

   Дан здравих градова, 20.мај


   Према процјенама Свјетске здравствене организација (СЗО) око милијарде људи живи у градовима и пројекције глобалне урбанизације 2050. године два од три становника ће живјети у урбаним центрима. Промјене које су почеле 2000. године концентришу послове, инвестиције и капитал у 60 највећих градова свијета. Градови су центри политичких и културних дешавања.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 19. недјеља


   У 19. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 636 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 221. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 52.985 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 19.562, a највећи број је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 18. недјеља


   У 18. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 586 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 212. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 52.349 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 19.341, a највећи број је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 17. недјеља


   У 17. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 690 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 232. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 51.763 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 19.129, a највећи број је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против малигних меланома коже


   Малигни меланом је најмалигнији облик рака коже. То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30% случајева или „de novo“ на нормалној кожи.

   Најчешће настаје усљед претјераног и незаштићеног излагања сунчевим УВ зрацима, који пролазе кроз кожу и изазивају њена оштећења током времена.

   Промјене на кожи се најчешће јављају на мјестима изложеним сунцу (УВА и УВБ зрацима), као што су лице, врат, леђа и екстремитети. Најчешће се јавља код особа старијих од 50 година, али може се јавити и у било ком другом узрасту.

   Детаљније

   Свјетски дан астме, 2. maј


   Свјетски дан астме је годишња манифестација коју организује Глобална иницијатива за астму (Global Initiative for Asthma - GINA) у циљу побољшања свијести о астми и у циљу унапређења његе астме широм свијета.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 16. недјеља


   У 16. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1002 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 344. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 51.073 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 18.897. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Међународни дан физичке активности, 10. мај


   Свјетска здравствена организација (СЗО) је у циљу подизања свијести цјелокупне јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обиљежавање међународног дана физичке активности.

   Детаљније

   Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


   Сваких 15 секунди један радник умре због несрећног случаја на радном мјесту или професионалног обољења. Међународна организација рада (ILO – International Labour Organization) сваке године  28. априла обиљежава Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду (World Day for Safety and Health at Work). Обиљежавањем овог дана настоји се утицати на подизање нивоа свијести о потреби безбједности и заштите на раду. Сваки радник има право на безбједно радно мјесто и здраво окружење у организацији у којој ради.

   Детаљније

   Европска/свјетска недјеља имунизације, 24-30. април


   У европском региону се сваке године, у посљедњој седмици априла, обиљежава Европска недјеља имунизације. Ову иницијативу води и координише канцеларија Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу, а спроводе је државе чланице европског региона. У овој недјељи, земље широм европског региона се уједине под слоганом Европске недјеље имунизације „Спријечити, заштитити, вакцинисати“, спроводећи активности за промовисање значаја вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 15. недјеља


   У 15. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 672 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 204. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 50.071 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 18.553. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 14. недјеља


   У 14. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.239 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 358. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 49.399 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 18.349. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан планете Земље, 22. април


   Међународни Дан планете Земље обиљежава се широм свијета различитим манифестацијама са циљем скретања пажње грађана на значај очувања природе и спрјечавања негативних посљедица по животну средину. Први дан планете земље  одржан  22. априла 1970. године. Циљ обиљежавања Дана планете Земље јесте упозорење на опасности које пријете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, усљед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загријавања и климатских промјена.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 13. недјеља


   У 13. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске пријавили су 1.239 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 251. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 48.195 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 17.991. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 12. недјеља


   У 12. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.505 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 532. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 46.956 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 17.740. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан вода, 22. март


   Свјетски дан вода одржава се сваке године 22. марта чиме се покушава усмјерити пажња на значај питке воде и одрживи развој управљања водним ресурсима.

   Обиљежавање Свјетског дана вода предложено је 1992. године  на Конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју (UNCED). Генерелна скупштина Уједињених нација је донијела одлуку да се 22. марта 1993. године одржи први Свјетски дан вода.

   Детаљније

   Свјетски дан здравља, 7. април


   Свјетски дан здравља обиљежава се 7.  априла сваке године, и пружа нам прилику за покретање активности о одређеној здравственој теми која је важна за људе широм свијета.  Тема  кампање за Свјетски дан здравља  2017.  је „Депресија: хајде да причамо“.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 11. недјеља


   У 11. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.619 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 466. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 45.451 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 17.208. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 10. недјеља


   У 10. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.849 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 657. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 43.832 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 16.742. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 9. недјеља


   У 9. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.581 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 561. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 41.984 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 16.085. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 8. недјеља


   У 8. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.869 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 768. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 40.402 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 15.524. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 7. недјеља


   У 7. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.168 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 770. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 38.533 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 14.756. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Свјетски дан ријетких болести, 28. фебруар


   Слоган овогодишњег обиљежавања Свјетског дана ријетких болести је „Истраживањима до неограничених могућности"

   Болест или поремећај се дефинише као риједак уколико се јавља рјеђе код 1 на 2000 становника.

   До данас је познато преко 6000 врста ријетких болести које карактеришу изразита разноликост поремећаја и симптома који се разликују не само од болести до болести, већ и од пацијента до пацијента са истом болешћу.  Такође, недостатак научних сазнања и квалитетих научних информације о овим болестима често доводе до тога да се ове болести тешко и касно дијагностикују, што резултује одлагањем правовременог лијечења. Веома често не постоје ни ефикасни лијекови за лијечење ових обољења, а уколико и постоје могу бити јако скупи, те самим тим недоступни свим пацијентима.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 6. недјеља


   У 6. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.755 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 661. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 36.365 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 13.986. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 5. недјеља


   У 5. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске пријавили су 2.168 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 921. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године, укупно је регистровано 34.610 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 13.325. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 4. недјеља


   У 4. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.461 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 869. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 32.442 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 12.404. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Национални дан борбе против пушења, 31. јануар


   Контрола дувана у Републици Српској je актуелно јавноздравствено питање од 2004. године када су донесени први закони из области контроле дувана. Поред систематских активности које се у Републици Срској проводе у области контроле дувана, традиционалано, 31. јануара у оквиру Националног дана без дуванског дима, указује се на опасности и посљедице пушења дувана и дуванских производа.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 3. недјеља


   У 3. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.270 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 923. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 29.981 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 11.535. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Европска недјеља превенције рака грлића материце, 22-28. јануар


   Европска недјеља превенције рака грлића материце обиљежиће се ове године од 22 – 28. јануара у циљу подизања свијести жена о раку грлића материце и његовој превенцији. Носилац активности које се у свијету организују поводом овог дана је Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA), која представља мрежу организација и појединаца широм Европе који су удружили своје снаге да припреме и дистрибуишу на доказима засноване информације о узроцима рака грлића материце и важности организовања превентивних програма с циљем превенције ове болести. Мисија Европске асоцијације за рак грлића материце је подизање свијести о раку грлића материце и његовој превенцији међу становништвом, здравственим професионалцима и доносиоцима одлука у Европи.

    

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 2. недјеља 2017.


   У 2. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 3.991 акутну респираторну инфекцију (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.369. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 27.711 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 10.612. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 1. недјеља 2017. год.


   У 1. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.848 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.201. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 23.720 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 9.243.

   Детаљније

   Извјештај о надзору надзору над инфлуенцом РС, 52. недјеља


   У 52. недјељи 2016/2017. год. домови здравља Републике Српске су пријавили 1.724 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 832. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 21.872 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 8.042.

   У болницама у овој седмици пријављен је 1 случај тешке респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију и то из УКЦ Бања Лука, док је од почетка сезоне пријавлјено 8.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а 1. децембар


   На иницијативу Свјетске здравствене организације и Генералне скупштине Уједињених нација од краја 80-тих година двадесетог вијека у свијету се обиљежава „1. децембар - Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а“. Циљ обиљежавања овог датума је подизање свијести о проблематици ХИВ/АИДС-а као глобалном проблему.

    

   Детаљније

   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), 16. новембар


   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обиљежава се сваке године од стране Глобалне иницијативе за хроничну опструктивну болест плућа (GOLD), а у сарадњи са здравственим радницима и удружењима пацијената са ХОБП широм света. Циљ обиљежавања је да се подигне свијест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша њега обољелих од  ХОБП широм свијета.

   Детаљније

   Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности, 16. новембар


   Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности обиљежава се у периоду од 15. новембра до 15. децембра са циљем упознавања цјелокупне јавности са проблемима злоупотребе алкохола и свих других облика зависности. Зависност је психичко и физичко стање навикнутости на одређене супстанце, понашања или ситуације. Тако се може развити зависност о играма на срећу, лијековима, компјутерским играма, цигаретама, алкохолу и другим дрогама.

    

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против можданог удара, 29. oктобар


   „Мождани удар је изљечив“

   Мождани удар настаје када се прекине довод крви у неки дио мозга. Без крви, мождане ћелије бивају оштећене или одумиру. Ово оштећење може имати различите посљедице, у зависности од тога у којем дијелу мозга се дешава. Може да узрокује поремећаје у људском тијелу, кретању и говору, као и у мишљењу и емоцијама.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса, 24. октобар


   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава се 24. октобра сваке године у знак сјећања на рођење Јонаса Салка, који је водио први тим који је успио да развије вакцину против полиомијелитиса. Овај дан је прилика да се свијет подсјети на значај борбе против полиомијелитиса, као и на огроман напредак који је у тој борби до сада постигнут: више од 8 милиона дјеце је, помоћу вакцинације, до сада, спашено од доживотне парализе или смрти.

   Детаљније

   Свјетски дан прања руку, 15. октобар


   Сваког 15. октобра обиљежава се Међународни дан прања руку чији је циљ повећање свијести и разумјевања о значају прања руку сапуном, као ефикасном и приступачном начину да се спријечи болест и продужи зивот. Свјетски дан прања руку основан је од стране Глобалног јавно-приватног партнерства за рање руку и представља прилику да се осмисле, тестирају и потврде креативни начини за потицање људи да перу руке сапуном у критичним моментима.

   Детаљније

   Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


   „Достојанство у менталном здрављу- психолошка и ментална прва помоћ за све“

   Свјетски дан менталног здравља у 2016. години  истиче значај психолошке и менталне прве помоћи, пружајући могућност свима који су заинтересовани за ментално здравље да иступе заједно и учине психолошку и менталну помоћ доступну свима у свијету.

     

   Детаљније

   Свјетски дан срца, 29. септембар


   Свјетски дан срца обиљежава се од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести.

   Кардиоваскуларне болести су, тренутно, одговорне за 17,3 милиона смрти годишње, посебно срчаног и можданог удара, а процјењује се да ће до 2030. године тај број износити 23 милиона.

   Детаљније

   Недјеља борбе против туберкулозе, 14-20. септембар


   Недјеља борбе против туберкулозе обиљежава se средином септембра сваке године, с циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести која и даље представља здравствени проблем у већем дијелу свијета те о значају превенције и правовременог лијечења ове болести.

   Детаљније

   Жута грозница


   Жута грозница је акутно вирусно хеморагично обољење које се преноси убодом зараженог комарца из рода и Aedes и Haemogogus. Ови комарци не могу да се хране и развијају на температури нижој од 23 °Ц. Дивље животиње су главни резервоар узрочника флавивируса, а човјек је само један од многих домаћина ових вируса. Болест потиче из Африке, гдје се проширила по Јужној Америци у 17. вијеку због размјене робова. Од 17. вијека, било је неколико епидемија ове болести у Америци, Африци и Европи. Људи могу бити извор инфекције за комарце од момента појаве грознице па до пет дана након тога, што значи да комарац који угризе човјека у овом периоду може се заразити и пренијети вирус на друге људе.

    

   Детаљније

   Свјетска недјеља дојења, 1-7. август


   "Дојење није само темељ за правилан развој дјетета, то је уједно и темељ развоја земље."

   Свјетска недјеља дојења у 2016. години усмјерена је на јачање свијести о значају дојења и утицају дојења на одрживи развој. Фокусирана је на 17 циљева одрживог развоја са којима су се владе широм свијета сложиле и залажу се за њихово остваривање до 2030. године. Остваривањем ових циљева створиле би се основе за смањење сиромаштва и нове визије развоја које би довеле до унапређења квалитета живота свих људи на планети.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против хепатитиса, 28. јули


   Тема глобалне кампање овогодишњег обиљежавања Свјетског дана хепатитса  је елиминација ове болести, тако да је 2016. година кључна за вирусне хепатитисе. На Свјетској Скупштини здравља у мјесецу мају, државе чланице СЗО су поставиле и усвојиле као прву стратегију елиминације вирусних хепатитиса, са амбициозним циљевима да се елиминишу хепатитису као јавна здравствена опасност од 2030. То ће бити први пут да националне владе дјелују и говоре у циљу елиминисања вирусног хепатитиса.

   Детаљније

   Национални дан борбе против пушења, 31. јануар


   Национални дан борбе против пушења је дан када се у Републици Српској традиционално указује на пушење дувана и дуванских производа као значајан јавноздравствени проблем и на посљедице пушења.

   Детаљније

   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога, 26. јун


   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога, 26. јун

   Сваке године 26. јуна се обиљежава Mеђународни дан борбе против  кријумчарења и злоупотребе дрога који је успостављен 1987. године од стране Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) са циљем промовисања свијести о проблему зависности и злоупотреби дрога у свијету. Генерална скупштина Уједињених нација истиче да и поред континуираног напора интернационалне заједнице, проблеми у вези са злоупотребом дрога и даље представљају велику пријетњу за јавно здравље, сигурност и благостање сваког друштва.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против пушења, 31. мај


   Свјетски дан без дуванског дима, 31. мај

   Пушење је једна од највећих јавноздравствених пријетњи са којом се сусрећу земље широм свијета. Сваке године од посљедице пушења у свијету умре готово 6 милиона људи. Доказано је да је пушење повезано са настанком кардиваскуларних, респираторних и канцерогених обољења, укључујући срчани и мождани удар, рак плућа и сл. Изложеност дуванском диму може довести до изненадне смрти дојенчади, а пушење у трудноћи до неправилног раста и развоја плода. Поред тога што има директне здравствене посљедице пушење се негативно одражава на приходе домаћинства, повећава трошкове у здравству и негативно дјелује на привредни развој. Истраживања показују да ће пушење проузроковати губитак од 12,7 милијарди долара у следећих 20 година и да губитак 1,3% годишњег бруто производа је проузрокован пушењем.

   Детаљније

   Дан борбе против малигних меланома коже, 15. мај


   Малигни меланом је најмалигнији облик рака коже. То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30% случајева или „de novo“ на нормалној кожи. Најчешћа мјеста настанка меланома су труп код мушкараца те ноге и труп код жена. Меланом се углавном јавља у облику мрље или чвора мјешовите боје и недефинисаних рубова.

   Детаљније

   Свјетски дан астме, 3. мај


   Свјетски дан астме је годишња манифестација коју организује Глобална иницијатива за астму (Global Initiative for Asthma - GINA) у циљу побољшања свијести о астми и у циљу унапређења његе астме широм свијета.

   Детаљније

   Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


   Сваких 15 секунди један радник умре због несрећног случаја на радном мјесту или професионалног обољења.

   Детаљније

   Европска/свјетска седмица имунизације, 24-30. април


   У европском региону се сваке године, у задњој седмици априла, обиљежава Европска седмица имунизације. Ову иницијативу води и координише Канцеларија Свјетске здравствене организације за Европу, а спроводе је државе чланице европског региона. У овој седмици, земље широм региона се уједине под слоганом Европске седмице имунизације „Спријечити, заштитити, вакцинисати“, проводећи активности за информисање и ангажовање кључних циљних група и бавећи се изазовима у вези са имунизацијом.

   Детаљније

   Свјетски дан здравља, 7. април


   “Побиједи дијабетес”

   Дијабетес се због свог социјално-медицинског значаја назива болешћу цивилизације са изразитим епидемијским и/или пандемијским потенцијалом, као једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавно здравствени проблем. У свијету око 415 милиона људи има дијабетес, а број обољелих и даље расте, посебно у земљама у развоју. Већина обољелих је у доби од 45–65 година, што одговара најпродуктивнијем периоду живота.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против туберкулозе, 24. март


   Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта сваке године како би се скренула пажња јавности да туберкулоза и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. На тај дан 1882. године је Роберт Кох објавио своје откриће узрочника туберкулозе, што је имало огроман значај с обзиром да је у то вријеме ова болест харала Евопом и Америком и узроковала смрт сваке седме особе.

   Детаљније

   Свјетски дан вода, 22. март


   СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА 22. март

   “ВОДА И ПОСАО“

   Тема овогодишњег Свјетског дана вода је „Вода и посао“. На Свјетски дан вода, људи широм свијета желе да покажу да брину и да имају моћ да направе  промјене. Ове године фокус ће бити на моћи коју вода и послови имају да трансформишу живот људи. Готово сви послови су повезани са водом, укључујући и послове на обезбјеђењу воде.

   Детаљније

   ЗИКА - упутство за труднице


   УПУТСТВО ЗА ТРУДНИЦЕ У ВЕЗИ СА ПРЕВЕНЦИЈОМ ШИРЕЊА ВИРУСА ЗИКА

   Шта је вирус Зика и како утиче на труднице и плод?

   Труднице спадају у ризичне групе које могу да се заразе вирусом Зика. Овај вирус преноси се угризом комарца едес (Aedes). Већина жена које живе у подручју циркулације вируса нису ни свјесне да су заражене, јер је могуће да уопште и не развију симптоме. Само једна од четири заражене особе развија симптоме овог вируса, а ако се симптоми развију, обољење је углавном благог тока.

   Детаљније

   ЗИКА - информација за становништво


   Шта је вирус Зика?

   Инфекција вирусом Зика настаје угризом зараженог комарца едес (Aedes), узрокујући благи пораст температуре, осип, коњуктивитис и бол у мишићима. Вирус Зика се не преноси ваздухом (кашљање, кихање и сл.) или уобичајеним контактима (руковање, загрљај, пољубац, заједничким предметима и сл.). Овај вирус је први пут забиљежен 1947. године у шуми Зика у Уганди. Од тада, вирус се углавном задржао претежно у Африци, са мањим и спорадничним појавама у Азији. У мају 2015. године, здравствене институције у Бразилу потврдиле су појаву Зике на сјевероистоку земље. Од октобра 2015.године и друге државе са подручја Јужне и Сјеверне Америке пријавиле су присуство овог вируса. Према подацима Европског центра за спречавање и сузбијање болести, Зика вирус је забиљежен у великом броју земаља и подручја (Бразил, Колумбија, Венецуела, Ел Салвадор, Суринам, Француска Гвајана, Хондурас, Мартиник, Мексико, Панама, Парагвај, Барбадос, Боливија, Еквадор, Гвадалупе, Сент Мартин, Гвајана, Гватемала, Никарагва, Костарика, Доминиканска Република, Хаити, Порторико, Кејп Верде, Дјевичански отоци Сједињених Америчких Држава, Куракао, Фиџи, Малдиви, Самоа, Соломонски отоци, Тонга, Нова Каледонија, Тајланд). У Европи је досад регистровано неколико увезених случајева Зика вирусне инфекције код особа које су претходно боравиле у државама захваћеним епидемијом.

   Детаљније

   Препоруке путницима који путују у подручја погођена ЗИКА вирусом


   Зика вирус је вирус из рода флавивируса који изазива Зика болест која је преноси убодом зараженог комарца из рода едес, а овај комарац преноси и болести као што су денга, чикунгуња и жута грозница.

   Након убода зараженог комарца, временски период за појаву симптома се креће од 3 до 12 дана, а већина инфекција (око 80%) остаје асимптоматска што значи да особе не развију никакве симптоме. 

   Детаљније

   Свјетски дан бубрега, 11. март


   Свјетски дан бубрега

   Свјетски дан бубрега обиљежава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног савеза фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations)  у више од 100 земаља широм свијета. Свјетски дан бубрега највећа је глобална кампања осмишљена ради подизања свијести о важности здравља бубрега.

   Детаљније

   Свјетски дан ријетких болести, 29. фебруар


   Свјетски дан ријетких болести, 29. фебруар

   Тема: Глас пацијента

   Слоган: Придружите нам се да се чује наш глас о ријетким болестима

   Међународна заједница за ријетке болести већ девет година обиљежава Дан ријетких болести.

   Дана 29. фебруара 2016. људи који живе са неком ријетком болешћу или су њом погођени, организације пацијената,политичари, старатељи, здравствени радници и истраживачи удружиће се да би подигли свијест о ријетким болестима. 

   Детаљније

   Одржана радионица на тему "Програм имунизације у Републици Српској"


   У Институту за јавно здравство Републике Српске је, 17. и 18. фебруара 2016. године, одржана дводневна радионица под називом „Програм имунизације у Републици Српској“.

   Детаљније

   Свјетски дан сексуалне и репродуктивне свијести - 12. фебруар


   Обиљежавање Свјетског дана сексуалног и репродуктивног здравља  начин је да се подигне свјесност о питањима сексуалног и репродуктивног здравља и да се спријече сексуално преносна обољења.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против карцинома, 04. фебруар


   Регистар малигних болести у Републици Српској успостављен je 2001. године. Све здравствене установе су у обавези да достављају пријаве малигних болести у Институт за јавно здравство и регионалне центре. Регистар обезбјеђује податке о кретању малигних болести који укључују квалитативне показатеље оболијевања и умирања од малигних болести према полу и старости.

   Детаљније

   Европска недеља превенције карцинома грлића материце 19. - 26. 01. 2016. године


   Карцином грлића материце је други по учесталости карцинома код женског пола. У Европи се региструје годишње 50.000 нових случајева карцинома грлића материце и 25.000 смртних исхода од карцинома грлића материце. Стопа инциденце од карцинома грлића материце у Европи је 10,6 на 100.000 жена, најнижа је у западној Европи (6,9 на 100. 000) гдје су превентивни програми добро организовани. Највиша стопа инциденце од карцинома грлића материце је у земљама Централне и Источне Европе (14,9 на 100.000)

   Детаљније