Надзор над инфлуенцом, 3. недјеља


У 3. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.959 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 694. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 24.844 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 7.316.

У болницама Републике Српске пријављенo је 8 случајева тешке респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију и то из: УКЦ Републике Српске у Бањалуци 6 случаја и ОБ Приједор 2 случаја.


У прошлој седмици, регистрован је један ILI случај у ДЗ Бања Лука, позитиван на вирус инфлуенце A/H1pdm09. У УКЦ Републике Српске у прошлој седмици од тестираних 7 пацијената, код њих 5 је утврђен вирус инфлуенце A/H1pdm09, од којих су 2 и преминула, а припадали су ризичним групама за развој тешке клиничке слике са компликацијама (тешка хронична обољења, старосна група). Међутим, у УКЦ Републике Српске преминуо је још један пацијент са тешком акутном респираторном инфекцијом који је био негативан на вирусе грипе. Претходних неколико дана било је још пацијената са истом или сличном клиничком сликом, али су сви били негативни на вирусе инфлуенце. Ниједан од ових пацијената није био вакцинисан против грипе у овој сезони.

Као што је и очекивано, примјећујемо пораст броја обољелих од све три врсте инфекција у Републици Српској, а епидемиолошки је најважнији пораст управо ILI и SARI случајева. С обзиром да активност вируса грипе на нашем подручју значајно порастао, можемо констатовати да се управо налазимо у периоду најинтензивније циркулације вируса грипе као и других респираторних узрочника.

Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), већина земаља је пријављује пораст релативно интензитета активности грипе; Досад су изолована сва 4 типа вируса инфлуенце; A(H1N1)pdm09, A(H3N2), B/Victoria и Yamagata и 59% од свих узетих узорака је било позитивно на неки од горе наведених вируса (од тога 77% су инфлуенца А и 23% инфлуенца тип Б). Вирус инфлуенце A(H1N1)pdm09 је засад тип вируса грипе који је више заступљен из групе А, а Victoria из групе Б. Пораст броја тешких акутних репираторних инфекцијама у земљама широм Европе, као и смртни исходи тешких респираторних инфекција у Арменији, Израелу, Турској и Украјини су повезани са инфекцијом A(H1N1)pdm09, а узорци од обољелих су били позитивни управо на овај вирус.

Свакако, велика предност је што су и ове године A(H1N1)pdm09 као и A(H3N2) садржани у вакцини против грипе, а сојеви који тренутно циркулишу у сјеверној хемисфери по досадашњој генетској карактеризацији управо одговарају сојевима садржаним у вакцини.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

Извјештај припремила:

Мр сц. мед. др Нина Родић Вукмир, специјалиста епидемиолог
Број отварања: 5020
Датум објаве: 29.01.2016.