Национални дан борбе против пушења, 31. јануар


Национални дан борбе против пушења је дан када се у Републици Српској традиционално указује на пушење дувана и дуванских производа као значајан јавноздравствени проблем и на посљедице пушења.


Пушење може довести до настанка разних врста малигних болести (карцинома бронха и плућа, гркљана, ждријела, усне шупљине, једњака, бубрега, мокраћног мјехура, гуштераче, врата матернице), као и до настанка хроничне опструктивне болести плућа и низа других обољења органа за дисање. Пушење утиче на настанак и развој болести срца и крвних жила и један је од четири највећа фактора ризика за инфаркт миокарда. Мождани удар и болести периферне циркулације су повезане са пушењем. Пушење има негативне посљедице на репродуктивно здравље. Код трудница може узроковати побачај или пријевремени порођај, изазива импотенцију и неплодност мушкараца и жена. Дјеца која су изложена пушењу су више изложена ризику оболијевања од бронхитиса, астме и других болести респираторних органа. Изложеност беба дуванском диму доводи се у везу и са синдромом изненадне дјечије смрти. Такође је битно знати да поред пушења, ризик за здравље носи и изложеност дуванском диму, односно пасивно пушење. Процјењено је да је Сједињеним Америчким Државама од 6% до 18% трошкова у здравству (зависно од државе до државе) повезано са пушењем, док се у Великој Британији 5% здравствених трошкова користи са санирање посљедица пушења.

Према подацима Свјетске здравствене организације од посљедица пушења у свијету годишње умире око шест милиона људи, при чему у свијету пуши више од три милијарде људи. Према подацима Истраживања здравственог стања становништва из 2011. године, које је у Републици Српској провео Институт за јавно здравство Републике Српске, учесталост пушења одраслог становништва била је 31,0%, при чему је постотак свакодневних пушача износио 28,7%, док су 2,3% чинили повремени пушачи. Највећи проценат свакодневних пушача припадао је узрасној групи од 25 до 34 године. На основу већ поменутог истраживања, у Републици Српској је на радном мјесту дуванском диму било изложено више од половине одраслих становника или 53,6%, а на јавном мјесту пушењу је било изложено 80,7% одраслог становништва Републике Српске.

Истраживање вишеструких показатеља у Републици Српској које је проведено током 2011. и 2012. године обухватило је и испитивање употребе дувана и дуванских производа међу становништвом између 15 и 49 година. Резултати истраживања показују да је конзумирање дуванских производа било учесталије међу мушкарцима (58%), него женама (51%). Приближно трећина мушкараца (34%) и четвртина жена (26%) у Републици Српској је конзумирала цигарете или друге дуванске производе за пушење (или оне који нису за пушење) током једног или више дана у посљедњих мјесец дана прије истраживања.

Институт за јавно здравство Републике Српске је 2013. године провео истраживање пушења у популацији школске дјеце и омладине од 13 до 15 година живота. Према резултатима овог истраживања, у Републици Српској 7,9% младих овог узраста су били пушачи, док је друге дуванске производе конзумирало 2,9% њих. У оквиру истраживања 60,6% младих навело је да су видјели некога да пуши унутар или изван школске зграде. Занимљив је податак да је 83,5% младих који су укључени у ово истраживање изјавило да подржава потпуну забрану пушења на затвореним јавним мјестима, док је 61% њих изјавило да подржава потпуну забрану пушења на отвореним јавним мјестима. Истраживање је показало да су млади често изложени пасивном пушењу. Око 58% их је навело да је пасивном пушењу изложено у сопственом дому, док је 54,2% навело да је пушењу изложено на затвореном јавном мјесту.

Пракса је показала да је повећање пореза и акциза на дуван и дуванске производе, односно повећање цијена ових производа, једна од најефикаснијих мјера превенције употребе дувана и дуванских производа. Од првог јануара ове године, у Републици Српској минимална акциза на цигарете је 2,23 КМ за паковање од 20 комада. Иста се израчунава као 60% укупне просјечне пондерисане цијене на паковање од 20 цигарета (просјечна цијена кутије цигарета од 20 комада, која је у 2015. години била 3,72 КМ). Акциза за резани дуван за пушење износи 89,2 КМ по килограму дувана.

Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске ће заједно са Институтом за јавно здравство Републике Српске и другим партнерским организацијама и институцијама наставити да предузима мјере које су усмјерене на подизање свијести о штетности пушења, формирању непушачких ставова и одговорности према властитом здрављу.

Припремила: др Стела Стојисављевић, Служба социјалне медицине

 
Број отварања: 5167
Датум објаве: 27.06.2016.