Обавјештење грађанима у вези са комерцијалним тестирањем у Институту, 9.5.2020.


У појединим медијима објављена је информација да ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске наплаћује услугу комерцијалног тестирања 200 КМ док то „исто“ тестирање у ФБиХ, у приватним лабораторијама, кошта 60 КМ. Овим путем желимо да обавијестимо јавност, али и да демантујемо полуинформације које нарушавају углед ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске и изазивају незадовољство међу нашим грађанима.

ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске увео је комерцијалну услугу лабораторијске дијагностике на вирус SARS-CoV-2 која кошта 200 КМ. У питању је RT-PCR метода за коју је цијена анализе приближна и када се ради анализа других узрочника, не само вируса корона. Резултат ове анализе једини је валидан и једини се прихвата приликом уласка у друге земље.


Цијена оваквог тестирања у земљама у региону већа је од цијене коју смо дефинисали и креће се око 200 евра.

С обзиром на информације да поједине лабораторије у БиХ раде анализе на вирус корона по далеко нижим цијенама, желимо да обавијестимо грађане да је у тим лабораторијама у питању серолошка анализа која није валидирана, те није препоручена од стране Свјетске здравствене организације и не може се користити за дијагностику вируса, већ само за истраживачки рад и праћење здравственог стања популације.

У тим наводима направљено је поређење двије различите врсте теста.

Такође, овим путем желимо да нагласимо, да је тестове за ову врсту услуге ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, обезбиједио сам, из властитих средстава те да исти нису донирани, нити купљени средствима Владе Републике Српске.

ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске је до данашњег дана (9.5.2020) тестирао 13.443 узорака и тестира узорке сваки дан за све здравствене установе у Републици Српској. Радници ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске имају огромну одговорност и свој посао раде савјесно. Осуђујемо сваки покушај нарушавања угледа и дигнитета установе и запослених са непровјереним информацијама.

За сва додатна питања, као и до сада, стојимо Вам на располагању.
Број отварања: 4494
Датум објаве: 09.05.2020.