Краљевина Норвешка подсредством УНДП-а донирала Институту ЕКГ уређаје и заштитну опрему


Пет ЕКГ уређаја и заштитна опрема за медицинске раднике, чију је набавку финансирала Краљевина Норвешка, а осигурао Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ, испоручени су Институту за јавно здравље Републике Српске.


“Много нам значи ова донација, поготово у овој ситуацији када је тешко доћи до опреме и када постоји питање њеног транспорта и доступности на тржишту” казао је Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравље Републике Српске. “Ово ће имати позитиван ефекат на редовне активности свих здравствених радника у свим здравственим установама.”  

ЕКГ уређаји ће бити испоручени Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а заштитна опема болницама и осталим здравственим установама.

Задовољна сам што је Норвешка амбасада, кроз прерасподјелу средстава за билатералну сарадњу, била у могућности да брзо одговори на хитне захтјеве за помоћ локалних власти. Добро је видјети да је опрема сада испоручена и да ће бити вриједан допринос напорима Института за јавно здравство Републике Српске у рјешавању тренутне кризе. Глобална пандемија утиче на све нас. Ми смо у овоме заједно казала је Сири Андерсен, отправница послова Норвешке амбасаде у БиХ.

Набавка ЕКГ уређаја је дио подршке борби против пандемије COVID-19 у БиХ за коју је Краљевина Норвешке издвојила око 1,3 милиона КМ. 

Сви неопходни опрема и материјали набављени су на основу споразума о одговору на пандемију коронавируса који су пописали Амбасада Краљевине Норвешке у БиХ и УНДП 26. марта 2020. године. Као дио напора Уједињених нација у БиХ, УНДП интензивно ради на пружању подршке надлежним домаћим институцијама путем координације помоћи и осигурања неопходних средстава од тренутка проглашења ванредног стања.
Број отварања: 3864
Датум објаве: 06.05.2020.