Република Српска у фази када се одређене мјере ублажавају, изјавила др Јелена Ђаковић Девић на конференцији за новинаре, 3.5.2020.


На конференцији за новинаре посвећеној епидемиолошкој ситуацији у РС, епидемиолог из Института за јавно здравство РС Јелена Ђаквић Девић изјавила је да се Република Српска налази у фази када се одређене мјере ублажавају или ће неке бити потпуно повучене, али то не значи да се треба понашати опуштеније.


И даље апелујемо да мјере које препоручујемо од самог почетка грађани не схвате као нешто што ми њима намећемо, већ нешто што треба да прихватимо као дио свакодневног понашања у будућности, додала је др Ђаковић Девић. 
Она је навела да је Република Српска прошла неколико фаза карактеристичних за епидемију вируса корона и да се тренутно налази у фази локалне трансмисије вируса или трансмисији вируса у заједници.
Све мјере које смо препоручивали од самог почетка су биле у складу са сваком од тих фаза. Изазови које носи ова фаза су прије свега да у овом тренутку имамо већи број лица за које не можемо да утврдимо епидемиолошку везу. То су лица која се налазе, како са нама у популацији, тако и лица која приступају здравственим установама, појаснила је др Ђаковић Девић.

Што се тиче домова за стара лица и здравствених установа, Институт је израдио јасне препоруке које се односе на превенцију, контролу инфекције и на повећане мјере предострожности да би се заштитили корисници и запослени, а затим и на рану идентификацију и изолацију лица код којих се испостави сумња или су потврђени на вирус корона.
Др Ђаковић Девић је додала да су се препоруке здравственим установама односиле на јасно придржавање мјера, које се прије свега односе на активан надзор над самим пацијентима, запосленима, поступање са пацијентима који долазе у здравствену установу са респираторним симптомима или који долазе из неког другог разлога.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић упознао је грађане са тренутном епидемиолошком ситуацијом и када је број новозаражених у РС у питању. О томе опширније на:https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/media/vijesti/Pages/pres-konferencija-0305.aspx

Припремила: Милка Мрђа, стр. сар. за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
 

 

 Број отварања: 1030
Датум објаве: 03.05.2020.