Ажурирани Водич за системе водоснабдијевања у јавним зградама које су биле затворене неко вријеме због пандемије


Центар за контролу и превенцију болести (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) издао је ажурирани Водич за системе водоснабдијевања у јавним зградама које су биле затворене неко вријеме због пандемије и које би требалo поново да се врате у функцију. Циљ водича је да скрене пажњу на могуће опаснoсти од појаве legionella у воденим системима, односно да да стручне препоруке за обезбјеђење сигурности водоводног система и уређаја након дужег искључивања.


Застоји у протоку воде кроз систем или стајаћа вода могу створити услове који повећавају ризик за раст и ширење legionella и других бактерија повезаних с биофилмом. Када вода стоји, температура топле воде може се смањити на распон који погодује расту legionella (25–42 ° C). Стајаћа вода такође може довести до ниског нивоа резидуалног хлора (или других дезинфицијенса). Legionella је бактерија која узрокује озбиљну инфекцију плућа познату као легионарска болест, за раст ове бактерије погодни су водоводни системи који нису добро одржавани.

Прије поновног пуштања у рад јавних објеката (зграда) потребно је осигурати да је водоводни систем безбједан за употребу након дуже неупотребе.

Центар за контролу и превенцију болести предлаже осам корака прије поновног отварања објеката;

  1. Развити свеобухватни програм управљања водом (WMP) за водоводне системе у објектима и све уређаје који користе воду. CDC је развио низ водича који ће помоћи у идентификацији и управљању ризиком ради обезбјеђења правилног управљања водоводним системом и спречавања појаве легионарске болести.

Свака комерцијална зграда испражњена или недовољно кориштена дуже од три недјеље представља ризик за избијање легионарске болести, осим ако водоводне цијеви нису исправно испране и на друге начине саниране. Међу ризичне зграде спадају школе, спортске дворане, творнице, ресторани, здравствене установе без пацијената. Посебне мјере опреза се односе на хидромасажне каде, фонтане, системе за прскање воде и расхладне уређаје на комерцијалним зградама.

  1. Осигурати да се гријачи воде (бојлери) правилно одржавају и да је температура правилно подешена. Провјерити да ли произвођач препоручује да се бојлери испразне након дужег раздобља неупотребе. Осигурати да се све активности одржавања изводе у складу с упутама произвођача или од стране стручњака. Провјерити да ли је бојлер постављен на најмање 50 ° Ц.

Више температуре могу додатно смањити ризик од раста legionella, али треба осигурати да су подузете мјере за спречавање настанка каменца, ако је гријач воде постављен на > 55 ° C

  1. Испрати цијеви (водоводни систем). Испрати топлом и хладном водом цијеви кроз све тачке употребе (нпр. тушеви, славине за судопере). Испирање се може вршити у сегментима због величине објекта и притиска воде. Сврха испирања система је замјена све воде унутар цјевовода зграде свјежом водом. Испирати док врућа вода не достигне максималну температуру
  2. Очистити све украсне водоводне системе, попут фонтана и сл. Обавезно слиједити препоручене произвођачке смјернице за чишћење.

Осигурати мјерење нивоа дезинфицијенса када се декоративни системи за протицање воде поново успоставе како би се осигурало да је вода безбједна за употребу.

  1. Осигурати да су вруће каде / бање сигурне за употребу. Осигурати да вруће каде / бање не садрже видљиву слуз или биофилм прије него што се напуне водом. Извршити дезинфекцију прије употребе. Установе се могу одлучити за тестирање воде у бањама на legionella прије поновног почетка рада, поготово ако резултати претходних испитивања бактерија или повезани случајеви легионарске болести указују на повишен ниво ризика. Све одлуке о тестирању на legionella треба донијети у договору са особљем које управља водама у објектима, заједно са релевантним јавним здравственим установама.
  2. Осигурати да се уређаји за хлађење воде, резервоари за хладну воду, системи за кондиционирање ваздуха-клима уређаји одржавају у складу са упутством произвођачаи најбољим праксама. Осигурати да у резервоарима за хладну воду на расхладним уређајима и базенипретходно наведени системи добро одржавани, провести поступак интерне дезинфекције
  3. Осигурати да сигурносна опрема, укључујући системе за гашење пожара, и сигурносни тушеви, буду чисти и одржавани. Редовно је потребно испирати, чистити и дезинфиковати ове системе у складу са спецификацијама произвођача.
  4. Одржавати редовно водоводне системе у објектима и око објекта.

Потребна је сарадња са локалним водоснабдијевачима како би се осигурало да су стандардне контролне тачке у близини зграде или на бројилу до зграде недавно провјерене или провјерити да дезинфекционо средство које уђе у зграду испуњава очекиване стандарде и ниво резидуалног хлора.

Након што се водени систем врати у нормалу, осигурати да се ризик од раста legionella минимизира редовном провјером параметара квалитете воде, попут температуре, pH и нивоа дезинфекције. Пратити програм управљања водама, документовати активности и одмах реаговати у случају појаве одступања.

Припремила. др Весна Рудић Грујић, спец. хигијене и здравствене екологије у ИЈЗ РС
Број отварања: 2860
Датум објаве: 30.04.2020.