ЕУ уручила Институту за јавно здравство Републике Српске заштитну опрему и реагенсе у вриједности од око 150.000 КМ, 26.4.2020.


Представници Европске уније у Босни и Херцеговини уручили су данас Институту за јавно здравство Републике Српске заштитну опрему и реагенсе у вриједности од око 150.000 КМ. В.д. директора Института Браниславу Зељковићу опрему је уручио шеф делегације и специјални представник Европске уније у БиХ Јохан Затлер (Johann Sattler), а примопредаји је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.


Том приликом Додик је новинарима изјавио да је ЕУ обезбиједила Републици Српској веома значајну медицинску помоћ и да је већ одобрена и финансијска која ће омогућити пружање подршке опоравку привреде од посљедица епидемије вируса корона. Ово је важна помоћ и први контингент онога што ћемо добити, а то је 38 респиратора, 11 рентген апарата и много чега другог што је потребно нашем здравственом систему. Ово нам помаже да будемо још бољи и организованији и да заједно покажемо солидарност која је неопходна, рекао је Додик. Он је нагласио да је ЕУ одобрила значајан пакет помоћи БиХ, од које ће дио завршити у РС. То је помоћ за економију чији ће опоравак бити много изазовнији него послови који су везани за медицински сектор. Додик се захвалио и за ову и за помоћ коју ће РС добити у будућности. ЕУ није заборавила Републику Српску и то ће ојачати наше увјерење о неопходности европске интеграције и солидарности. Иако понекад помислимо да ЕУ не стигне да помогне, сада смо свједоци да помоћ долази и људи у Српској треба да буду захвални, рекао је Додик.
 

Шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Затлер рекао је да се са вирусом корона нико сам не може изборити и да је веома срећан што је ЕУ у прилици да у тој борби помогне Републици Српској и БиХ.
Затлер је навео да је испоручена важна опрема међу којом су маске, рукавице и 20.000 висококвалитетних тестова те додао је је ЕУ за БиХ обезбиједила више од 300 милиона евра помоћи. На подршку економији се односи 250 милиона, а за хитну медицинску помоћ и помоћ малим предузећима 80 милиона евра. Новац није све, најважнија је солидарност. БиХ је дио европске породице и биће чланица ЕУ, поручио је Затлер.

В.д. директора Института Бранислав Зељковић захвалио се ЕУ на помоћи која је данас донирана и поручио да та опрема није само од користи Институту већ и другим здрасвтвеним установама у РС које раде 24 сата дневно. Зељковић је нагласио да су истински хероји управо наше колеге, здравствени радници који и данас раде и радили су сваки дан од почетка појаве вируса корона. Институт је у протекла четири мјесеца заједно са другим институцијама радио на припремама мјера, смјерница које се и данас користе по којима се данас поступа и додао да су управо те смјернице и ти документи дали резултате, а како би све то могли спорвести у дјело, неопходна је лична заштитна опрема коју смо данас добили.

Опрема која је данас уручена Институту састоји се од 20.000 контролних тестова, 26.250 маски, 100.000 рукавица, 2.500 хируршких капа и 5.000 медицинских каљача.
Укупна вриједност пакета помоћи ЕУ за хитне медицинске потребе у Републици Српској износиће готово 2,5 милиона евра.

Текст припремила: Милка Мрђа, стр.сар. за осносе с јавношћу у ИЈЗ РС
 
Број отварања: 4178
Датум објаве: 26.04.2020.