Свјетски дан здравља – 07. април


РЕЦИМО ХВАЛА МЕДИЦИНСКИМ СЕСТРАМА/ТЕХНИЧАРИМА И БАБИЦАМА!

Свјетски дан здравља обиљежава се уназад више од 70 година и сваке године је посвећен некој другој теми важној за унапређење здравља људи широм свијета. Ове године Свјетски дан здравља је посвећен медицинским сестрама/техничарима и бабицама.


Медицинске сестре/техничари и бабице су далеко највећи дио радне санге у здравству и имају веома важну улогу у обезбјеђењу здравствене заштите. Оне заједно са осталим здравственим професионалцима учествују у промоцији здравља, брину и његују болесне појединце различите животне доби, инвалиде, људе на самрти. Медицинске сестре/техничари и бабице такође имају улогу у истраживањима у здравству, креирању здравствених политика и управљању здравственим системом. У Глобалним стратешким смјерницама за јачање сестринства за период 2016-2020 се наводи да су „медицинске сестре/техничари и бабице од кључног значаја за пружање основних здравсвених услуга и јачање здравственог система, при чему дјелују појединачно и као чланови и координатори интерпрофесионалних тимова.“

На сестринску професију утичу различити глобални трендови као што су: повећан број пацијената који болују од хроничних болести, помјерање здравствене његе из здравствених установа у домове обољелих, растућа потреба за радом на промоцији здравља и превенцији болести, бројне демографске, епидемиолошке и околишне промјене, мобилност и одлазак медицинских сестара/техничара у развијене земље. У многим земљама широм свијета сестринска професија се суочава са бројним изазовима као што су мањак особља, недовољна обученост и знање, недостатак средстава за рад, немогућност запошљавања, подцјењивање улоге медицинских сестара/техничара и њиховог доприноса у развоју здравствених система.

У Републици Српској, медицинске сестре/техничари и бабице су препознате као битна полуга здравственог система која знатно доприноси побољшању здравствених исхода становништва Републике Српске. Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у сарадњи са ЈЗУ Институтом за јавно здравство Републике Српске и невладином организацијом ФАМИ проводи пројекат „Јачање сестринства у БиХ“ који финансира Швицарска развојна агнеција. У оквиру овог пројекта реализоване су бројне активности које су помогле креирању професионалног окружења у којем су медицинске сестре/техничари и бабице препознате као значајан дио здравственог система Републике Српске. У Републици Српској се континуирано ради на унапређењу образовања у области сестринства и здравствене његе како би услуге које пружају медицинске сестре/техничари и бабице биле сигурне и високо квалитетне.

Без обзира на досад спроведене активности, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске са својим партнерским организацијама ће наставити улагања у сестринску професију с циљем унапређења доступности, приступа и квалитета здравствених услуга свим грађанима Републике Српске.

Колики је значај и улога медицински сестара/техничара и бабица у унапређењу и очувању здравља људи показала је и тренутна ситуација у вези са корона вирусом. Медицинске сестре/техничари и бабице се суочавају са бројним потешкоћама у обављању својих дужности, напорно раде, без паузе, често са ограниченим ресурсима, без потребне заштитне опреме, занемарују своје породице. Свјетски дан здравља је идеална прилика да сви заједно покажемо колико су нам значајне медицинске сестре/техничари и бабице и да им се захвалимо. Захвалност медицинским сестрама/техничарима и бабицама требамо показати не само на овај важан дан, већ свакодневно, стављајући им до знања да су нам важни, да их поштујемо.

У Републици Српској има више од 4000 медицинских сестара/техничара и бабица које нам свакодневно помажу да достигнемо циљеве повезане с универзалном здравственом заштитом, здрављем мајки и дјетета, заразним и незаразним болестима, менталним здрављем. Оне нам показују да су спремне да реагују у хитним случајевима, да брину о сигурности пацијената и унапређењу здравља заједнице и друштва.

Рецимо медициснким сестрама/техничарима и бабицама ХВАЛА! У вријеме корона пандемије оне заједно са осталим здравственим радницима брину за нас, покажимо да бринемо и ми за њих и „ОСТАНИМО КОД КУЋЕ“.

Припремила: др сц. мед. Стела Стојисављевић, специјалиста социјалне медицине у ИЈЗ РС
Број отварања: 3201
Датум објаве: 06.04.2020.