Препоруке за његу трудница, породиља и новорођенчади са сумњом или потврђеном инфекцијом изазваном са SARS-CoV-2


Неопходно је да свака установа размотри могућности обезбјеђења издвојеног простора породилишта за труднице/породиље са сумњом или потврђеном COVID-19 инфекцијом, као и могућност обезбјеђења особља које ће радити само са овим пацијенткињама. У недосттаку ових могућности неопходно је постићи договор на нивоу више установа.

На улазу у здравствену установу неопходно је омогућити тријажу. Особље које ради на тријажи, као и особље на пријему у породилиштима мора бити обучено у складу са раније датим Упутством за рационалну употребу личне заштитне опреме у здравственим установама, у зависности од активности које се спроводе.


Током пријема и смјештаја породиље, порођаја, као и смјештаја новрођенчади, неопходно је одвајати кохорте особа са потврђеном инфекцијом и особа са сумњом на инфекцију вирусом SARS-CoV-2.

На улазу у породилиште упуте пацијенткиње како да ставе маску (да покрије нос, уста и браду и дa добро приања). Након тога породиљи се показује којим путем иде (у свакој установи планирати пут).

Труднице са сумњом или потврђеном COVID-19

Oве труднице морају доћи са најавом у породилиште, како би здрaвствени радници поступили по унапријед припремљеним поступцима за контролу инфекције (смјештај у унапријед одређен простор и одређивање особља које ће радити са овим породиљама).

Трудница се у породилиште може довести колима хитне медицинске службе према важећим процедурама за пацијенте са COVID-19, а породиљу може довести и члан истог домаћинства, који је већ био у режиму изолације. Породиља са сумњом/потврђеном инфекцијом Труднице са сумњом или потврђеном инфекцијом треба да се порађају у предходно одређеном изолационом боксу, који има затворена врата.

Особље у порођајном изолационом боксу (доктори, сестре и спремачице) користе комплетну личну заштитну опрему (непромочив мантил или комбинезон, капу или капуљачу која покрива косу, рукавице, маску FFP2 и заштитне наочаре или визир. Опрема се ставља и скида према датим упутствима, а особље се мора тренирати редовно и имати на мјесту ових поступака написан алгоритам и налијепљен на зиду).

Особље које ради у изолационом боксу не би требало да ради са осталим породиљама. Породилиште треба да одреди којим путем се породиља из порођајне сале спроводи до собе, након порођаја. 

Породиља треба да буде смјештена у собу са затвореним вратима и да има одређено особље које ће бринути о њој. 

 

Новорођенче рођено од мајке са сумњом или потвреном инфекцијом

Није познато да ли новорођенчад са SARS-CoV-2 имају повећан ризик од тешких облика инфекције и од компликација.

Могућност вертикалне трансмисије вируса SARS-CoV-2 са мајке на новорођенче за сада није доказана.

 

Преношење вируса SARS-CoV-2 са мајке на новорођенче након рођења путем контакта са инфективним респираторним секретима обољеле мајке је могуће.  

Да би се смањио ризик од преноса вируса SARS-CoV-2 са мајке на новорођенче, стручни тим установе (неонатолог, гинеколог, епидемиолог) треба да размотри привремено одвајање бебе од своје мајке и смјештај у посебну изолациону собу за одојче. Одлука треба да узме у обзир тежину болести и код мајке и код бебе, знаке и симптоме болести и резултате лабораторијског тестирања на вирус SARS-CoV-2.

 

Ако породилиште нема капацитета за просторну изолaцiју бебе рођене од мајке са сумњом/ потврђеном инфекцијом, бебе могу остати уз мајку у соби за изолацију породиље, уз постављену баријеру/ параван и растојање између кревета мајке и новорођенчета од најмање 3 метра.

Прије сваког контакта са дјететом, мајка треба да опере своје руке у трајању најмање 20 секунди (дати јој упутство да руке пере док полако изговора бројеве од један до десет), намjести добро нову маску, опет уради хигијену руку прањем водом и сапуном или средством на бази алкохола) и тек тада узме у наручје своју бебу. Након контакта са бебом, мајка у свом дијелу собе може да скине маску, да је баци у канту за инфективни отпад (канта са поклопцем , обиљежена жутом бојом и ознаком за биохазард) и потом да изврши хигијену руку.

Посјете породиљама у изолационом блоку треба укинути. Пацијенткињама се може дозволити да комуницирају са својим вољеним електронски, путем својих мобилних телефона или таблета.  

Дојење/исхрана мајчиним млијеком у болничкој или кућној изолацији

 

За вријеме привремене одвојености, мајке треба охрабривати да измлазају своје млијеко да би успоставиле и одржале лактацију .

Давање измлазаног мајчиног млијека је дозвољено ако мајка има блажу клиничку слику болести и ако нема температуру преко 38,5 степени. 

Прије измлазања мајка треба да стави чисту маску на нос и уста, потом уради хигијену руку (прањем водом и сапуном или без воде утрљавањем алкохолног или другог антисептика за руке).   

Ако је могуће, треба обезбиједити стерилисану пумпицу за измлазање посебну за мајку у изолацији.

Послије сваког измлазања пумпица се поново детаљно пере и стерилише према упутству произвођача.

Овако измлазано млијеко може да се даје новорођенчету/одојчету од стране особља/његоватеља/ здравог члана породице који брине о мајци и дјетету у изолацији и који је обучен да редовно и правилно користи личну заштитну опрему и хигијену руку.

Мајка треба да одржава хигијену тијела и дојки (редовно туширање).

Употребљене маске и марамице треба да баца у канту са поклопцем, обиљежену жутим знаком за биохазард, која се редовно празни и дезинфикује.

Уколико се беба доноси из своје изолације у собу за изолацију мајке на подој, а то је могуће у случају да је мајка афебрилна и има дискретне респираторне симптоме, прије подоја мајка треба да провјетри собу, стави маску на нос и уста и обави хигијену руку. Неговатељ при уласку у собу код породиље треба да има заштитну опрему.

 

Хигијена руку

У соби за смјештај породиље неопходно је учинити доступним упутства за хигијену руку.

 

Припремила: др Јела Аћимовић, спец. епидемиологије у ИЈЗ РС
Број отварања: 6009
Датум објаве: 23.03.2020.