Републички штаб донио закључке о ограничењу и забрани кретања, 21.3.2020.


Републички штаб за ванредне ситуације донио закључке о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске, о ограничењу окупљања у вјерским објектима и о формирању Тима за праћење провођења мјера Републичког штаба.


Предсједник Владе Републике Српске и командант Републичког штаба за ванредне ситуације Радован Вишковић саопштио је данас да је Републички штаб на 5. сједници, одржаној у Бањалуци, донио Закључак о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске.

Према овом Закључку наређује се забрана кретања лицима са навршених 65 и више година живота.

Забрањује се свим лицима кретање на јавним површинама, у времену од 20.00 до 05.00 часова.

Забрана из овог закључка не односи се на: здравствене раднике који су на задатку, лица којима је неодложно потребна здравствена помоћ, припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који су на задатку, друге припаднике агенција за провођење закона и организација која врше јавна овлашћења, који су на задатку, лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада и лица којима Министарство унутрашњих послова Републике Српске изда дозволу за кретање.

Непоштовање забрана из овог закључка казниће се у складу са важећим законским прописима Републике Српске. 

За спровођење овог закључка одговорно је Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Закључак ступа на снагу даном доношења и примјењује се до 30.3.2020. године.

Премијер Вишковић напоменуо је да се за лица која се нађу на путу, као што су возачи, вечерас неће примјењивати мјере, али убудуће морају имати од послодавца потврду о кретању.

„Забрана ће се у пуном капацитету примјењивати од сутра“, рекао је премијер Вишковић.

Он је саопштио је да је Републички штаб за ванредне ситуације данас донио и Закључак о ограничењу окупљања у вјерским објектима.

Овим закључком прописују се ванредне мјере у циљу превенције ширења новог вируса корона на територији Републике Српске у вјерским објектима.

Препоручује се црквеним властима признатих цркава и вјерских заједница да своја богослужења и друге богослужбене радње прилагоде у складу са мјерама превенције ширења новог вируса корона.

Задужују се јединице локалне самоуправе у Републици Српској да у сарадњи са црквеним властима признатих цркава и вјерских заједница прате примјену овог закључка.

Закључак ступа на снагу даном доношења и примјењује се до 30.3.2020. године.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о формирању Тима за праћење провођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације.

Премијер Вишковић рекао је да Тим за праћење провођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације чине: Ненад Стевандић, предсједник, те чланови: Милојко Грујичић, Срђан Обрадовић, Биљана Пајић и Слободан Цвијановић. 

Задатак тима је праћење активности на реализацији свих закључака и других аката Републичког штаба за ванредне ситуације.

Административно – техничке послове Тима за праћење провођења мјера врши Стручно – оперативни тим Републичког штаба за ванредне ситуације.

Закључак ступа на снагу даном доношења.

Премијер Вишковић рекао је да је Влада данас донијелa одлуку о набавци покретне болнице са 500 болничких кревета и цијелокупном пратећом опремом, површинe од 6.000 квадратa, за шта ће бити издвојено 3.650.000 КМ.

"Рок испоруке је десет дана. Набавка је по хитној процедури", навео је премијер Вишковић и додао да је такав објекат потребан Републици Српској.

Он је истакао да се ради и на набавци респиратора и уређаја за тестирање, а од данас креће и обука додатног броја медицинских радника који ће обављати ове послове.

"Циљ нам је да што прије оспособимо центре за тестирање у Бијељини и Фочи. Желимо повећати број тестираних пацијената јер се то показало као добра превентива у ширењу вируса", појаснио је премијер Вишковић.

Извор: званична страница Владе Републике Српске
Број отварања: 4939
Датум објаве: 21.03.2020.