Упутство за родитеље - COVID-19


Како да заштитите вашу дјецу

Шта је нови корона вирус?

Нови корона вирус (SARS-CoV-2) је нови вирус повезан са истом породицом вируса као и тешки акутни респираторни синдром (SARS) и вирусима који изазивају неке врсте прехлада.

Како се шири нови корона вирус?

Вирус се преноси респираторним капљицама приликом кашљања и кијања, директним контактом, те додиром површина загађених вирусом. Још није познато колико дуго вирус преживљава на површинама, али га једноставна дезинфекциона средства уништавају.


Који су симптоми инфекције новим корона вирусом?

Симптоми укључују повишену тјелесну температуру, кашаљ и отежано дисање (недостатак даха, кратак дах). У тежим случајевима инфекција може проузроковати упалу плућа, болове у грудима и осјећај недостатка даха. Ријетко, болест може бити фатална. 

Како избјећи ризик од инфекције?

Ово је пет мјера предострожности које Ви и Ваша породица можете предузети како бисте избјегли инфекцију:

  1. Често перите руке помоћу сапуна и топле воде или дезинфиковати средством на бази алкохола;
  2. Када кашљете или кишете, покријте уста и нос марамицом или савијеним лактом,
  3. Избјегавајте блиски контакт са свима који имају симптоме прехладе или грипа;
  4. Обавјестите љекара ако имате повишену температуру, кашаљ или тешко дишете;
  5. Избјегавајте непосредан незаштићени контакт са живим животињама и површинама које су у додиру са животињама.

Да ли је потребно носити медицинску маску?

Употреба медицинске маске савјетује се ако имате респираторне симптоме (кашљање или кихање) како бисте заштитили друге. Ако немате симптоме, нема потребе да носите маску.

Ако носите маске, оне се морају адекватно користити и правилно уклањати, како би се осигурала њихова дјелотворност и избјегао повећани ризик од преношења вируса.

Употреба маске сама по себи није довољна за спречавање инфекције и мора се комбиновати са честим прањем руку, прекривањем носа и уста приликом кихања и кашљања, те избјегавањем блиског контакта са свима који имају симптоме прехладе или грипа (кашаљ, кихање, температура).

Да ли вирус може заразити дјецу?

Ово је нови вирус и још увијек не знамо довољно о томе како утиче на дјецу или труднице. Знамо да је могуће да су људи било које доби заражени вирусом, али до сада нису забиљежени смртни исходи дјеце повезано са новим корона вирусом. Вирус је смртоносан у ријетким случајевима, за сад углавном међу старијим особама са постојећим медицинским стањима односно хроничним болестима.

Како реаговати ако члан породице показује симптоме?

Потражите медицинску помоћ ако Ви или Ваше дијете имате температуру, кашаљ или отежано дисање. Реците свом љекару ако сте путовали у подручје гдје је пријављен нови корона вирус или ако сте били у блиском контакту с неким ко је путовао у неко од тих подручја и има респираторне симптоме.

Могу ли труднице пренијети нови коронавирус на нерођену дјецу?

У овом тренутку нема довољно доказа који би утврдили да ли се вирус преноси са мајке на бебу током трудноће као и потенцијални утицај на бебу. Ово се тренутно истражује. Труднице би требало да се придржавају одговарајућих мјера опреза да би се заштитиле од изложености вирусу и у што краћем року да потраже медицинску помоћ ако имају симптоме попут температуре, кашља или отежаног дисања. 

Да ли је безбједно да мајка доји ако је заражена новим коронавирусом?

Све мајке у погођеним и ризичним подручјима, са симптомима повишене температуре, кашља или отежаног дисања, требало би да у што краћем року потраже медицинску помоћ и слиједе препоруке медицинских радника.

С обзиром на бенефите дојења и безначајну улогу мајчиног млијека у преношењу других респираторних вируса, мајка би треба да настави са дојењем.

Међутим, треба предузети мјере опреза јер постоји ризик од преношења с мајке на новорођенче путем респираторних капљица и директног контакта, као и индиректно преко контаминираних површина. Носите маску током храњења дјетета, перите руке прије и након храњења и очистите односно дезинфикујте контаминиране површине.

Ако је мајка болесна, треба је охрабрити да измуза млијеко и даје га дјетету чистом  кашичицом/флашицом - уз адекватну примјену мјера превенције инфекције.
Број отварања: 7331
Датум објаве: 19.03.2020.