Потврђена два нова случаја вируса корона, 13.3.2020.


Лабораторијском анализом узорака у Институту за јавно здравство Републике Српске нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још двије особе у Републици Српској.


Ријеч је о једном дјетету (тинејџер) и једној особи млађе животне доби, из блиског контакта са јуче потврђеним случајем мушкарца и његове супруге, а који су имали блиски контакт са особом код које је потврђен нови вирус корона у Словенији. Они се осјећају добро, налазе се у кућној изолацији, а љекари Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука ће пратити њихово здравствено стање.

Тренутно је новим вирусом корона заражено десет особа у Републици Српској. Двије особе се налазе на Клиници за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру Републике Срспке, а осам особа се налази у кућној изолацији. Сви пацијенти се осјећају добро и ниједан није витално угрожен.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 488 особа, које су допутовале из подручја захваћених вирусом (SARS-CoV-2), а надзор је завршен код 132 особе.

Сви путници који долазе из подручја гдје су регистровани случајеви појаве новог вируса корона морају да се телефонски јаве надлежном дому здравља. 

За све информације у вези са овим питањима отворена је бесплатна телефонска линија 0800 50 555.

Особе које се налазе у болничкој или кућној изолацији психолошку подршку могу да потраже путем плавог телефона Друштва психолога Републике Српске 0800 50 305.

Још једном подсјећамо грађане, који се налазе у кућној изолацији, да поштују мјере које им препоручи надлежни љекар. Чланови који живе у истом домаћинству сa особом у кућној изолацији, требају остати у другој соби или одржавати удаљеност од најмање један метар од особе у изолацији. Потребно је добро провјетравати заједничке просторије (кухиња, купатило) и избјегавати дијељење предмета из непосредног окружења особе (четкице за зубе, јело, посуђе, чаше, пешкире, крпе или постељину).

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске ће редовно обавјештавати јавност о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Све остале препоруке особама које се налазе у изолацији доступне су на wеб страници Института за јавно здравство Републике Српске www.phi.rs.ba /korona virus COVID-19/грађани. О епидеиолошкој ситуацији у Републици Српској можете се информисати на фејсбук страници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.


 

 Број отварања: 942
Датум објаве: 13.03.2020.