Нови случај вируса корона у Републици Српској, 9.3.2020.


У Републици Српској потврђен је четврти случај заразе вирусом корона, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић. Шеранић је прецизирао да је ријеч о ученици средње школе из Челинца, која је била у блиском контакту са раније зараженим лицем из тог мјеста.


Он је на конференцији за новинаре рекао да је током викенда дезинфикована школа коју ова ученица похађа, те да су обезбијеђени основни предуслови да се настава може нормално одвијати и да нема ријечи о затварању школе. Шеранић је напоменуо да се у ресорном министарству одржава састанак Координационог тима за планирање, спровођење и праћење активности у Републици Српској у вези са појавом болести коју изазива вирус корона на којем ће бити утвђене мјере које треба предузети када је ријеч о разреду у који иде ова ученица. Сва дјеца која су била у блиском контакту са дјевојчицом биће прегледана, као и наставници предметне наставе, рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да се овај случај не може у потпуности посматрати као случај дјечака из бањалучке Основне школе "Бранко Ћопић", који је позитиван на овај вирус, будући да је код дјевојчице из Челинца налаз из првог узетог узорка био негативан. С обзиром на то да се појавила повишена температура и одређени симптоми у вези са појавом овог респираторног вируса, поново је урађен налаз, који се показао позитиван", рекао је Шеранић. Према његовим ријечима, тренутно је под надозором 240 лица, а изашло их је 55. Шеранић је поновио да сви који имају рјешење у вези са кућном изолацијом морају да се стриктно придржавају те мјере, те најавио да ће републички, али и градски и општински инспектори то провјеравати.

Епидемиолог из Института за јавно здравство РС Јелена Ђаковић Девић рекла је да су за сада за све потврђене случајеве вирусом корона идентификовани начини преношења инфекције. У овом тренутку немамо преношења вируса у самој заједници, тако да нема потребе за било каквом забраном јавних окупљања", рекла је Девићева. Она је истакла да свако ко је био у контакту са потврђеним случајем мора остати у изолацији 14 дана, без обзира на резултате тестирања.

Начелник Завода за микробилологију Универзитетског клиничког центра Српске Маја Травар рекла је да се сви тестови на вирус корона раде по протоколима Свјетске здравствене организације и Центра за контролу и превенцију болести, те да ти тестови захтијевају вријеме. То нису тестови који могу дати брзи резултат, а и код лица код којег је тест негативан, не значи да није под ризиком, због чега мора остати у изолацији 14 дана, ради превенције ширења ове инфекције", рекла је Траварева.
 

Сниамк конференције погледајте овдје.
Број отварања: 868
Датум објаве: 09.03.2020.