Нема нових случајева корона вируса у Републици Српској; конференција за новинаре, 7.3.2020. год.


У Републици Српској нема нових потврђених случајева заразе вирусом корона, а тренутно је под надзором 221 особа, изјавио је данас министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић. Шеранић је навео да је над 37 особа престао надзор након четрнаестодневне изолације.


У изолацији на Универзитетском клиничком центру Републике Српске тренутно су четири особе. Међу њима је и мушкарац из Челинца код кога је јуче утврђено присуство вирусом корона. Његово стање је добро и он је збринут у УКЦ-у Српске, изјавио је Шеранић на конференцији за новинаре.

Када је ријеч о мушкарцу из Челинца, Шеранић је навео да су узети узорци од особа са којима је био у блиском контакту. Чекамо те резултате, као и неке друге, а о свему томе и наредним корацима обавијестићемо јавност, додао је Шеранић. Он је истакао да су здравствене инспекције издале 76 рјешења када је ријеч о изолацији и надзору, те да ће инспектори појачано контролисати људе обихваћене тим мјерама.

Др Јелена Ђаковић Девић епидемиолог из Института за јавно здравство РС рекла је да се редовно прати епидемиолошка ситуација у вези са овим вирусом и поручила грађанима да се придржавају превентивних мјера које су издале здравствене установе. За сада не постоји ниједан разлог за забрану масовних окупљања, али апелујемо да особе, које имају респираторне проблеме, остану код куће и смање социјалне контакте. Особама, које долазе из земаља која су жаришта вируса корона или су биле у директном контакту са обољелима, препоручујемо да се јаве матичним домовима здравља, објаснила је Девићева.

Када је ријеч о Васкршњем посту и чину причешћа у цркавама, Девићева је рекла да тренутна ситуација налаже мјере опреза, али да је право сваког вјерника да приступи тој светој тајни, рекла је Девићева.

Конференција за новинаре одржана је након састанка Координационог тима за планирање, спровођење и праћење активности у Српској у вези са појавом болести коју изазива вирус корона којем су присуствовале И консултант Свјетске здравствене организације за припремљеност и оперативно планирање Патриција Кормос, као и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

 

Припремила: Милка Мрђа, стр. сарадник за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
 
Број отварања: 1351
Датум објаве: 07.03.2020.