У Републици Српској потврђен и трећи случај вируса корона, 6.3.2020.


У Републици Српској потврђен је и трећи случај заразе вирусом корона, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић-


Шеранић је прецизирао да је ријеч о средовјечном мушкарцу чије је тренутно боравиште у Челинцу и који је радио у Италији.
Он је рекао да надлежне институције и хигијенско-епидемиолошке службе обављају свој посао с циљем здравственог збрињавања ове особе, као и проналажења особа које су биле у блиском контакту с том особом.
Шеранић је рекао да ће узорци особа које су биле у контакту са зараженим бити анализирани, као и у претходним случајевима.
Поручио је јавности да је важно да грађани у вези са вирусом корона дају истините информације јер свака неистина може да одведе епидемиолошку истрагу у погрешном правцу и закомпликује ситуацију.
Ту смо да пружимо подршку грађанима у циљу здравља свих нас, али очекујемо да се надлежнима дају истините информације, додао је Шеранић.

В.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да ће особе које су биле у блиском контакту са зараженим лицем из Челинца, које је тренутно у добром општем стању и нема значајних клиничких симптома вируса корона, бити стављене у четрнаестодевну изолацију.
Њихови узорци ће, такође, бити тестирани у наредном периоду. Битно је да сви поштују изолациони период, не напуштају објекте и поштују препоруке надлежних здравствених и других установа, те епидемиолошких служби, рекао је Зељковић.
 

Припремила: Милка Мрђа, стр.сарадник за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
Број отварања: 3305
Датум објаве: 06.03.2020.