Конференција за новинаре одржана у Влади Републике Српске, 6.3.2020.


Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао да нема нових позитивних случајева вируса корона у Републици Српској. Навео је да је под надзором тренутно 210 особа. Највише особа под надзором је у Бањалуци, њих 118. Не смијемо доћи у ситуацију стигматизације на било који начин -  рекао је он.


Истакао је да ће Министарство од Свјетске здравствене организације добити адекватну опрему. Радимо и на активностима које се односе на обавјештавање грађана - каже Шеранић. Апеловао је на родитеље све дјеце која су у изолацији да испоштују начин понашања потребан у оваквим ситуацијама.

Епидимиолог Института за јавно здравство Српске Јела Аћимовић рекла је да је ово је ситуација за коју се здравствени систем припремао од јануара, од појаве нове болести у Кини. Очекивали смо и довољно дуго се припремали за овако нешто. Све особе које долазе из земаља захваћене епидемијом неопходно је да се јаве надлежно епидомиологу. Молим становништво да се придржава неопходних мјера, како би спријечили даље ширење болести у Српској. Хигијенске мјере треба да буду на првом мјесту, прати често руке, провјетравати просторије у којима боравимо - навела је она.

Члан Координационог тима Звјездана Рајковача рекла је да су два пацијента која су заражена вирусом корона и данас без било каквих симптома. Она је додала да УКЦ Републике Српске располаже са довољно капацитета за смјештај пацијената који евентуално буду заражени вирусом корона.

Представник СЗО у БиХ Мирза Пало рекао је да је здравствени систем у Српској спреман да се суочи са појавом вируса корона.

 

Текст преузет са странице Министарства здравља и социјалне заштите у Влади РС
Број отварања: 3160
Датум објаве: 06.03.2020.