Сви тестирани ученици и наставници ОШ


Нико од 38 ученика и наставника Основне школе "Бранко Ћопић" у Бањалуци није позитиван на вирус корона саопштено је данас на другој конференцији посвећеној епидемиолошкој ситуацији у РС када је вирус корона у питању.


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је ријеч о ученицима и наставницима који су у школи раније били у контакту са учеником из Бањалуке зараженим вирусом корона.
Ово је добра вијест и добро је да то родитељи знају, рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци. Додао да су отац и његов син, који је ученик ове школе, добро и да се на Универзитетском клиничком центру Републике Српске редовно прати њихово здравствено стање.
Шеранић је поручио грађанима да поштују савјете здравствених радника, да нема мјеста за панику, те апеловао да медији преносе провјерене информације институција.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је вечерас да ће свих 26 ученика као и 12 предметних наставника, остати у изолацији у наредних 14 дана.
Похваљујем понашање те дјеце и њихових родитеља који су у рекордно кратком временском року дошли у дом здравља на тестирање. Сви који су у изолацији биће тестирани још неколико пута, рекао је Зељковић за АТВ.

Он је истакао да је први корак који је потребно предузети с циљем смањења могућности заразе изолација заражених, што је учињено у случају оца и сина код којих је утврђен вирус корона, а након тога се врши надзор над епидемиолошком ситуацијом.
То подразумијева да се идентификује са ким су били у додиру, блиски контакти који су под високим ризиком и они под ниским ризиком. Епидемиолози Дома здравља Бањалука имају задатак да интервјуишу те особе и дају им одређене препоруке за блиске контакте и за нискоризичне контакте, навео је Зељковић.

Зељковић је поновио да нема мјеста паници, јер два случаја не чине епидемију, и да људи не треба да паниче као што је било случајева да су поједини грађани Бањалуке виђени на улицама са заштитном маском на лицу. Нема потребе за тим. Маскама и другом личном заштитом првенствено штитимо љекаре и техничаре који брину о пацијентима и узимају узорке за анализу, јер су они у највећој опасности, појаснио је Зељковић.
 

Припремила: М. Мрђа, стр.сарадник за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
Број отварања: 627
Датум објаве: 05.03.2020.