Потврђени први случајеви вируса корона у Републици Српској, 5.3.2020.


У Републици Српској данас су потврђени први случајеви вируса корона. На конференцији за новинаре која је тим поводом одржана у Институту за јавно здравство РС наглашено је да све надлежне институције спроводе појачан епидемиолошки надзор.


Министар здравља и социјалне зашитите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је први пацијент у Српској који је заражен вирусом корона из Бањалуке, те да је и његово дијете позитивно на овај вирус. Ријеч је о особи средњовјечне доби која се вратила из Италије гдје је радила. Он је изолован у УКЦ и његово стање је добро. Дијете је ученик бањалучке Основне школе 'Бранко Ћопић', истакао је министар Шеранић. Он је рекао да се заражено лице у складу са препорукама по доласку из Италије јавило у здравствену установу како би било подвргнуто прегледу. Министар Шеранић је нагласио да је степен изљечења код заражених вирусом корона веома висок. Он је апеловао на грађане да се придржавају препорука с циљем превенције, наводећи да је посебан акценат стављен на личну хигијену. 

В.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић поручио је данас, поводом првих случајева заражених корона вирусом у Српској да нема разога за панику, јер надлежни у континуитету врше надзор. Оба пацијента тренутно немају симптоме и важно је да је клиничка слика блага, рекао је Зељковић. Он каже да ће данас бити тестирана дјеца која су била у контакту са дјететом из бањалучке Основне школе "Бранко Ћопић", које је позитивно на вирус корона. Зељковић је поручио да је веома значајна лична хигијена грађана, те нагласио да Институт прати све хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља у Српској. Он је истакао да је важно да се грађани, који су се вратили из земаља које имају потврђене случајеве заражених корона вирусом, у складу са датим смјерницама, телефонски јављају свом породичном љекару. Важно је да здравствени систем функционише, као и до сада јединствено и сложно, као и да нема проблема у комуникацији", рекао је Зељковић. Он је навео да ће Координационо тијело, које је именовано на нивоу Републике Српске у вези са вирусом корона, дневно информисати надлежне институције и јавност. 

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је данас да све институције у Српској имају сачињен план како да се боре са вирусом корона и истакао да становништво не треба да брине. Сама чињеница да је код нас откривен први позитивни пацијент на вирус корона говори у прилог томе да смо спремни, знамо кога и како тестирати, те да смо то успјешно и урадили, рекао је новинарима Ђајић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да до понедјељка, 9. марта, неће бити наставе у Основној школи "Бранко Ћопић" коју похађа дијете заражено вирусом корона и да ће бити извршени превентивни преглед цијелог одјељења. Радојичић је навео да ће се изврштити дезинфекција просторија школе, а по потреби и неке друге просторије. Ученици су враћени јутрос кућама и наставе неће бити данас и сутра. До понедјељка ћемо процијењивати ситуацију. Извршиће се превентивни преглед цијелог одјељења. У овом моменту нема симптома које можемо потврдити код било кога, али ради превентиве биће потребно то изнијети кроз капацитете Дома здравља, навео је Радојичић на конференцији за новинаре.

 

Припремила: Милка Мрђа, стр.сарадник за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
Број отварања: 3798
Датум објаве: 05.03.2020.