Посјета представника СЗО-а Институту, 28.2.2020.


Суб-регионални координатор Свјетске здравствене организације за Програм ванредних ситуација у домену јавног здравља за Балкан др Абебају Асефа Менгистуом (Abebayehu Assefa Mengistu) и представници СЗО Канцеларије за БиХ посјетили су данас Институт за јавно здравство Републике Српске.


Разговарано је о досадашњим активностима када је вирус корона у питању и мјерама које је Институт предузео у претходном периоду. Представници СЗО-а су истакли да Институт у сваком тренутку може да рачуна на подршку СЗО и у сегменту лабораторијске дијагностике и заштитне опреме.

Представници Свјетске здравствене организације информисани су о превентивним мјерама које су проведене, попут упутстава здравственим установама за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима, поступање са лицем које се ставља у здравствени надзор, протокола за дијагностику, мјерама надзора над путницима упућеним граничним прелазима, препорукама за мјере које се проводе на аеродрому, у случају појаве сумње на инфекцију новим коронавирусом код путника итд.

На састанку је поновљено да становништво треба да се придржава превентивних мјера као што су избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију; особе које долазе из земаља погођених вирусом корона и које имају симптоме респираторне инфекције (повишена температура, кашаљ, отежано дисање) и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести; особе који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке; често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином. Такође, препоручено је да здраво становништво нема никакву потребу да носи заштитне маске, оне су потребне здравственим радницма и болесним лицима.

 

Припремила: Милка Мрђа, стр.сарадник за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
Број отварања: 1066
Датум објаве: 02.03.2020.