Штаб града Бањалука за ванредне ситуације одржао данас сједницу са надлежним градским службама, 26.2.2020. год.


Штаб за ванредне ситуације града Бањалука, са градоначелником  Игором Радојичићем на челу, одржао је данас сједницу на којој је наложио данас надлежним градским службама и Дому здравља низ превентивних мјера због актуелне епидемилошке ситуације са корона вирусом.


-За сада, нема разлога за узнемирност грађана, али има разлога да предузмемо превентивне мјере које можемо у овом моменту – рекао је Радојичић, послије сједнице Штаба за ванредне ситуације. Према подацима здравствених служби, у Бањој Луци није регистрован ниједан случај оболијевања од овог вируса.

Нема промјена у вези са радом школа, вртића, одржавања манифестација и такмичења. Пратићемо даље ситуацију и предузимаћемо мјере у надлежности локалне заједнице. Републички ниво води цијелу активност у вези са овом ситуацијом, Град прати издате инструкције и наредбе са нивоа републичких органа и институција – казао је Радојичић.

Када је ријеч о појединим мјерама и активностима, он је истакао да ће се на дневном нивоу пратити епидемиолошка ситуација у граду путем Дома здрављa. Исто се односи и на јавнe установе, прије свега Центар за предшколско васпитање и образовање, основне и средње школе,те универзитете од којих смо затражили промптно достављање информација како би се на вријеме и по потреби могло реаговати – навео је он. Како је истакао, препорука грађанима, свим установама и субјектима у граду јесте појачавање хигијенских мјера.

У том смислу, наши контролни органи ће затражити појачане хигијенске мјере на свим мјестима јавног окупљања, од јавног превоза, трговина, кафића и ресторана – нагласио је Радојичић, истичући да ће инспекцијиски органи контролисати и тржиште да се онемогуће спекулације на тржишту са робама и цијенама. Генерална препорука Штаба је да хронични болесници и старије особе не одлазе на велике јавне скупове и мјеста на којима евентуално могу да буду изложени вирусима.

Такође, како би јавност била потпуно тачно и на вријеме информисана, Градска управа ће апсолутно бити отворена за јавност којој ће ставити на увид сваку информацију у вези са епидемиолошком ситуацијом.

Сједници Градског штаба, у име Института за јавно здравство РС присуствовала је др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог.

Препоруке Института

Институт за јавно здравство Републике Српске препоручио је особама које су у посљедњих 14 дана боравиле у Италији, Кини, Јужној Кореји и Ирану, гдје су забиљежени случајеви оболијевања од вируса корона, да се телефонски јаве надлежним домовима здравља ради узимања података и евентуалног предузимања епидемиолошких мјера, односно давања савјета о даљем поступању.

Из Института истичу да је у случају појаве респираторних симптома, повишене тјелесне температуре, кашља и отежаног дисања потребно одмах телефоном обавијестити надлежни дом здравља ради давања даљих мјера превенције.
Подсјећају грађане да је потребно да се придржавају превентивних мјера као што су често прање руку, посебно након директног контакта с болесним људима или њиховом околином, избјегавање блиског контакта с особама који имају акутну респираторну инфекцију…
Људи без респираторних симптома, попут кашља, не требају носити медицинску маску. Свјетска здравствена организација препоручује употребу маски за људе који имају симптоме ЦОВИД-19 и за оне који брину за особе које имају симптоме, попут кашља и грознице.
Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију и у складу са тим ће предлагати потребне препоруке.

Текст преузет са странице Града Бањалука, који можете у цјелини погледати овдје.
Број отварања: 1064
Датум објаве: 28.02.2020.