Саопштење за јавност-корона вирус, 3.2.2020. год.


Институт за јавно здравство Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске свакодневно прате епидемилошку ситуацију у Републици Српској, након појаве новог коронавируса у Кини и свијету. Врши се стални појачан епидемиолошки надзор и прате све препоруке Свјетске здравствене организације. Такође, проводе се све мјере фокусиране на рано откривање евентуалних сумњивих случајева с циљем спрјечавања настанка и ширења болести изазване новим коронавирусом. Свим здравственим установама у Републици Српској упућене су препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима.


До сада је под такву врсту надзора у Универзитетском клиничком центру Републике Српске био стављен један пацијент са симптомима инфекције горњих респираторних путева са лакшом клиничком сликом, који је боравио у Кини, и који је, у складу са инструкцијама и протоколима достављеним домовима здравља, упућен у ову здравствену установу.  На основу лабораторијских налаза утврђено је да се не ради о инфекцији корона вирусом.

У Републици Српској, за сада, нема потврђених случајева инфекције новим коронавирусом 2019-nCoV, а све мјере се проводе у складу са процјеном тренутне ситуације. Неопходно је да се становништво придржава превентивних мјера као што су избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију; особе које долазе из Кине и које оболе од респираторне инфекције и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести; путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке; често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околионом.

Институт за јавно здравство Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске настављају појачани епидемиолошки надзор. Mинистар здравља и социјалне заштите Републике Српске донио је рјешење о именовању Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву новог коронавируса 2019-nCoV у Републици Српској. Задаци Координационог тијела су све активности у вези са појавом новог коронавируса 2019-nCoV, као и праћење провођења и ажурирање Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење новог вируса, те размјена података између хуманог и ветеринарског сектора.  Подсјећамо да је протекле седмице одржан састанак чланова Комисије за контролу заразних болести у Републици Српској и Комисије за контролу зооноза у Републици Српској, гдје је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација када је у питању и припремљеност на евентуалну појаву у Републици Српској.

Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске припремили су информативни материјал намијењен информисању становништва о појави корона вируса у свијету, начину преноса, са мјерама превенције, с циљем смањења ризика од актуних респираторних инфекција током путовања у или из захваћених подручја. Ови информативни материјали биће дистрибуисани у здравствене установе, регионалне центре Института за јавно здравство Републике Српске, аутобуске и жељезничке станице, аеродром, као и на све граничне прелазе према Републици Српкој. Материјали су штампани уз подршку Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ, са којом су Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Институт за јавно здравство Репулике Српске у сталном контакту.

Гранични прелази према Републици Српској су, такође, упознати са свим мјерама и поступцима које је неопходно предузети приликом уласка путника из Кине, од којих редовно добијамо информације о уласку ових особа у Републику Српску. На српском и енглеском језику припремљени су инфоматеријали са препорукама за особе које путују у или из Кине или других подручја захваћених новим коронавирусом, а на кинеском језику за путнике из Кине или других захваћених подручја. 

Свjетска здравствена организација и Европски центар за контролу болести за сада не препоручују ограничавање путовања, под условом да се приликом путовања поштују мјере предострожности. Исто тако препоруке су да се не обуставља размјена робе са Кином.

Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно, кроз своје извјештаје, информише јавност када је у питању епидемиолошка ситуација у Републици Срској када је ријеч о новом коронавирусу, али и сезонском грипу.

 
Број отварања: 4532
Датум објаве: 28.02.2020.