Саопштење за јавност


Институт за јавно здравство Репулике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске свакодневно прате дешавања у Кини, након што су, средином јануара ове године, кинеске власти идентификовале нови корона вирус у овој земљи, а у међувремену су дијагностиковани случајеви и у још неколико земаља. Процјењује се да је могућа вјероватноћа уноса вируса у Републику СрпскуВрши се стални епидемиолошки надзор и прате све препоруке Свјетске здравствене организације.


Одржан је састанак чланова Комисије за контролу заразних болести у Републици Српској и Комисије за контролу зооноза у Републици Српској, гдје је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација када је у питању и припремљеност на евентуалну појаву у Републици Српској. Свим здравственим установама у Републици Српској упућене су препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима. Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске припремили су информативни материјал намијењен информисању становништва о појави корона вируса у свијету, начину преноса, са мјерама превенције, посебно у циљу смањења ризика од актуних респираторних инфекција током путовања у или из захваћених подручја.

Гранични прелази према Републици Српској су такође упознати са свим мјерама и поступцима које је неопходно предузети приликом уласка путника из Кине, са којих редовно добијамо информације о уласку ових особа у Републику Српску. На српском и енглеском језику припремљени су инфоматеријали са препорукама за особе које путују у или из Кине или других подручја захваћених новим коронавирусом, а на кинеском језику за путнике из Кине или других захваћених подручја.  

Ови информативни материјали биће дистрибуисани у здравствене установе, регионалне центре Института за јавно здравство Републике Српске, аутобуске и жељезничке станице, аеродром, као и на све граничне прелазе према Републици Српкој. Материјали су штампани уз подршку Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ, са којом су Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Институт за јавно здравство Репулике Српске у сталном контакту.

Свjетска здравствена организација и Европски центар за контролу болести за сада не препоручују ограничавање путовања, под условом да се приликом путовања поштују мјере предострожности.

О свим предузетим мјерама Институт за јавно здравство Републике Српске редовно информише јавност.

 

Припремила: Милка Мрђа, стр.сар.за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
Број отварања: 1865
Датум објаве: 28.02.2020.