Корона вирус, епидемиолошка ситуација; конференција за новинаре


Поводом тренутне епидемиолошке ситуације када је у питању корона вирус, у Институту за јавно здравство Републике Српске данас је одржана конференција за новинаре на којој су учествовали в.д. директора Института Бранислав Зељковић, др Јања Бојанић помоћник директора за медицинске послове и др Нина Родић Вукмир начелник Службе за епидемиологију у Институту.


В.д.директора Бранислав Зељковић изјавио је у обраћању новинарима да Институт, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС и свим здравственим установама, активно надзире епидемиолошку ситуацију у Српској. Нагласио је да у Републици Српској нема пријављених нити сумњивих случајева заразе коронавирусом. Зељковић је посебно истакао да нема мјеста за панику, јер немамо разлога да вјерујемо, нити доказа да постоје обољели од коронавируса у Српској, те да су предузете све неопходне превентивне мјере када је ријеч о информисању јавности како треба да се понашају у оваквој ситуацији.

Помоћник директора за медицинске послове др Јања Бојанић појаснила је да је ријеч о новом вирусу из породице коронавируса који иначе изазивају инфекције и код људи и код животиња. Инфекције код људи у највећем проценту имају благу клиничку слику, типа назеба, прехладе и имају сезонски карактер јављања, рекла је др Бојанић.  Додала је да се процјењује да је 50 одсто инфекција везано за инфекцију коронавирусом, с тим да те инфекције могу попримити и теже облике, углавном код људи који имају предиспозиције за то, као што је нарушен имунолошки систем.
Др Бојанић је истакла да инфекција изазвана коронавирусом има ниску стопу леталитета, односно број умрлих у односу на број обољелих, те да она износи од два до три одсто и додала да коронавирус има интерхумани пренос, што значи да условљава могућност ширења у популацији.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту др Нина Родић Вукмир рекла је да су закључно са 28. јануаром глобално потврђена 4.593 случаја коронавируса, од чега је 106 смртних случајева. Изван Кине потврђено 56 случајева и то у 14 земаља. Родић Вукмир је истакла да је, према најновијим информацијама, инкубација вируса од два до 10 дана, што значи да је смањена, јер је на почеку епидемије била до 14 дана. Додала је да су у Републици Српској тренутно под надзором двије особе које су путовале у Кину, као и одређен број кинеских држављана.

Институт за јавно здравство РС, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС, свакодневно је у контакту са свим надлежним институцијама како у РС и ФБиХ тако и на нивоу цијеле БиХ. У сарадњи са Свјетском здравственом организацијом припремио је и одређену количину летака и постера те информативног материјала за грађане, путнике у међународном саобраћају, све здравствене институције у РС и за све граничне прелазе.

 

Припремила: Милка Мрђа, стр. сарадник за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
Број отварања: 4964
Датум објаве: 29.01.2020.