Шта је корона вирус и препоруке грађанима


Институт за јавно здравство Републике Срспке свакодневно прати дешавања у Кини након што су кинеске власти идентификовале нови корона вирус средином јануара ове године. Република Српска нема директне авио линије са Кином. Путници који напуштају Кину до доласка у Републику Српску већ ће више пута бити подвргнути скринингу на симптоме ове инфекције због чега је могућност да болест дође у Републику Српску веома мала.


У случају симптома који упућују на респираторне болести прије, за вријеме или након путовања, путницима се даје строго упутство да потраже медицинску помоћ и наведу историју путовања са својим доктором.

Тренутно Свјетска здравствена организација (СЗО) не препоручује никакве посебне здравствене мјере за путнике у вези с овим догађајем и уједно је против примјене било каквих ограничења путовања или трговине у Кини на основу доступних информација. Ризик од даљњег ширења у оквиру ЕУ у случају појаве обољелих сматра се врло ниским до ниским.

Корона вируси су велика породица вируса, од којих неки могу узроковати болест код људи, а други циркулишу међу животињама. Корона вируси, који циркулишу међу животињама, ријетко могу да еволуирају и изазову инфекцију код људи.

Корона вирус може изазвати благе симптоме сличне грипу, али и озбиљније форме болести. Уочено је да се код људи који имају хронична обољења или код старијих људи могу јавити тежи облици болести. Најчешће људски корона вируси узрокују благе до умјерене болести горњих дисајних путева, као што је прехлада (цурења носа, главобоља, кашаљ, грлобољом, повишеном температуром).

Најчешће особе оболијевају у току зиме и раног прољећа. Шире се од заражене особе на друге путем ваздуха (кашљањем и кихањем); блиског личног контакта (додиривања или држањем руку); додиривања предмета или површине, затим додиривања уста, носа или очију прије прања руку; фекалном контаминацијом (ријетко).

Грађанима се пропоручује примјена мјера смањења ризика од акутних респираторних инфекција током путовања у или из захваћених подручја:

– избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију;

– често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином;

– путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке;

– путници који унутар 14 дана, а боравили су у Кини на територији гдје је вирус регистрован, по повратку развију повишену тјелесну температуру, требају се јавити свом доктору и дати до знања да су били у том подручју.

Не постоје специфични третмани лијечења за овај нови корона вирус и оно зависи од клиничких манифестација.

 

Одговоре припремила: др Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске
Број отварања: 4744
Датум објаве: 28.02.2020.