Извјештај о надзору над инфлуенцом у 48. недјељи 2019. године (25.11 - 01.12.2019) у Републици Српској


У 48. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.844 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 614. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 8 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то два обољела у УКЦ Републике Српске, три обољела у болници Добој, два обољела у болници Бијељина и један обољели у болници Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 29.255 АRI инфекција, ILI инфекција 4.830, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 72.


У 48. недјељи тестирана су два SARI узорка и два ILI узорка, од којих ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце. Од почетка сезоне од узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), активност вируса инфлуенце је на ниском нивоу широм европског региона. Регистрована је циркулација вируса инфлуенце типа А и Б са већим процентуалним учешћем вируса инфлуенце типа А.

Вакцинација против грипе ове године је почела у сриједу 13.11.2019. године у Институту за јавно здравство Републике Српске за категорије становништва које се желе вакцинисати према личном избору. У ту сврху Институт за јавно здравство Републике Српске је обезбиједио 3500 доза вакцине, а вакцинисан је рекордан број грађана. За 10 радних дана потрошена је сва расположива количина вакцине против грипе, тако да је кампања вакцинације завршена у четвртак 28.11.2019.године.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (домови за његу старих лица, лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

 

Извјештај припремила: др сц. мед. Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију
Број отварања: 465
Датум објаве: 05.12.2019.