Извјештај о надзору над инфлуенцом у 47. недјељи 2019. године (18.11 - 24.11.2019) у Републици Српској


У 47. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.461 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 681. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 11 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то два обољела у УКЦ Републике Српске, седам обољелих у ОБ Добој, један обољели у ОБ Бијељина и један обољели у ОБ Фоча. Од почетка сезоне укупно је пријављено 25.411 АRI инфекција, ILI инфекција 4.216, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 64.


У 47. недјељи тестирана су два SARI узорка и један ILI узорак, од којих ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце. Од почетка сезоне од узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), активност вируса инфлуенце је на ниском нивоу широм европског региона. Вируси инфлуенце су спорадично детектовани. Регистрована је циркулација вируса инфлуенце типа А и Б са већим процентуалним учешћем вируса инфлуенце типа А.

Вакцинација против грипе је почела у сриједу 13.11.2019.године у Институту за јавно здравство Републике Српске за категорије становништва које се желе вакцинисати према личном избору. У ту сврху Институт је обезбиједио 3500 доза вакцине, а вакцинисан је рекордан број грађана. За 10 радних дана потрошена је сва распооложива количина вакцине против грипе, тако да је кампања вакцинације завршена у четвртак 28.11.2019.године.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (домови за његу старих лица, лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

Извјештај припремила: др сц. мед. Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију у ИЈЗ РС

 
Број отварања: 3004
Датум објаве: 28.11.2019.