Европски дан посвећен рационалној употреби антибиотика, 18. новембар


Европски дан свјесности о антибиотицима, који се обиљежава у цијелој Европи, је догађај који има за циљ подизање свијести о томе како одговорно користити антибиотике. Европски дан свјесности о антибиотицима Еуропеан Антибиотиц Аwаренесс Даy (EAAD), је покренут од стране Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDC) 2008. и обиљежава се 18. новембра сваке године.


Европски дан посвећен рационалној употреби антибиотика обиљежава се са циљем да се скрене пажња стручњака и јавности на опасност која пријети јавном здрављу због резистенције бактерија на антимикробне лијекове и да се повећа свијест о потреби рационалне примјене антибиотика. Најновији подаци показују да се широм Европе број болесника заражених резистентним бактеријама повећава и да је резистенција бактерија на антибиотике значајна пријетња јавном здрављу.

Рационална употреба антибиотика може да допринесе престанку развоја и ширења резистентних бактерија и да помогне да антибиотици сачувају своју ефикасност и за будуће генерације.

Антибиотике не треба користити код вирусних обољења. Неопходно је одговорно прописивање антибиотика према антибиограму и према водичима за емпиријску антибиотску терапију. Познато је да је свугдје у свијету присутан проблем мултирезистентних бактерија, које отежавају лијечење и у перспективи могу довести до већег морбидитета и морталитета. У болницама је потребна размјена података између клиничара, микробиолога и фармацеута како би се на све начине дјеловало у превенцији развоја резистенције. Обиљежавање европског дана свјесности о антибиотицима је прилика да се путем едукације и боље информисаности допринесе подизању свијести о значају рационалне примјене антибиотика.

 

Текст припремила: др сц.мед Мирјана Ђермановић, магистар фармације
Број отварања: 3062
Датум објаве: 19.11.2019.