Одржано предавање поводом Свјетске седмице свјесности о антибиотицима


Поводом Свјетске седмице свјесности о антибиотицима, која се обиљежава од 18.м до 24. новембра, амфитеатру Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци данас је одржано је предавање студентима шесте године факлутета на тему антимикробне резистенције у Републици Српској.


У обраћању медијима прије почетка предавања вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Брансилав Зељковић  изјавио је да се годишње у РС потроши око седам милиона КМ на антибиотике, али и да постоји простор за смањење те потрошње. Кроз наше анализе видимо да је тендеција потрошње антибиотика у паду и у односу на све лијекове антибитоци чине проценат од 2,25 одсто. То нас охрабрује, али имамо још посла да тај проценат буде снижен, навео је Зељковић. Он је додао да је потребно подићи свијест грађана да ови лијекови не морају увијек да се користи против прехладе или неке упале.

Руководилац Одсјека уа међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске Ирена Шпегар-Дробац рекла је да у РС постоји законски и програмски оквир који се односе и на питања у вези са антимикробном резистенцијом, те навела Закон о здравственој заштити, Закон о заштити становништва од заразних болести, те Програм контроле антимикробне резистенције.
Резистенција може бити урођена и стечена и то је свјетски растући проблем према којем треба имати мултидисциплинарни проступ, навела је Шпегар-Дробац, додајући, између осталог, да у РС постоји и Комисија за контролу антимикробне резистенције.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић навео је да су многа професионална удружења, као што су Удружења доктора породичне медицине, те сам Медицински факултет сачинили бројне смјернице и водиче за рационалну употребу антибиотика, "од упала грла до комплексних бактеријских инфекција".
Он је оцијенио да се у РС знатно мање користе антибиотици у односу на земље у окружењу, те два и по пута мање него у Грчкој или Турској.

Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Виктор Олшавски изјавио је новинарима да се ова канцеларија годинама бори да се подигне свијест људи о опасности која пријети од резистенције на антибиотике, додајући да корисници антибиотика морају слушати савјете доктора, без чије препоруке га не треба употребљавати, нити их узимати ако су прописани неком другом.

Антибиотици су једно од највећих достигнућа модерне медицине, али проблем је у томе што микроорганизми, као што су то бактерије, имају способност развијања отпорности на антибиотике. Уколико не будемо пажљиви и опрезни у кориштењу антибиотика, може се десити да се изгуби то оружје, истакао је Олшавски.
Он је навео да усљед резистентности на антибиотике у свијету годишње умре око 700.000 лица од инфекција које изазивају микроорганизми, од чега је 33.000 смртних случајева је у Европи.

 

Припремила: Милка Мрђа, стручни сарадник за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
 
Број отварања: 1580
Датум објаве: 13.11.2019.