Извјештај о надзору над инфлуенцом у 43. недјељи 2019. године (21.10 - 27.10.2019) у Републици Српској


У 43. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.440 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 560. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенa су 3 обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то један обољели у ОБ Приједор и два обољела у ОБ Бијељина. Од почетка сезоне укупно је пријављено 11.867 АRI инфекција, ILI инфекција 1.698, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 20.


У 43. недјељи тестиран је један ILI узорак који није био позитиван на вирусе инфлуенце. Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце. Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), активност вируса инфлуенце је на ниском нивоу широм европског региона. Вируси инфлуенце су спорадично детектовани, а регистрована је циркулација вируса инфлуенце типа А и Б.

Ускоро се очекује почетак вакцинације против грипе, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

Извјештај припремила: др сц. мед. Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију
Број отварања: 2676
Датум објаве: 31.10.2019.