Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрогe, 26. јун


Mеђународни дан борбе против  злоупотребе и  кријумчарења дрогe обиљежава се сваке године 26. јуна, са циљем јачања свијести о растућем проблему  зависности и злоупотребе дрога у свијету, те потребе укључивања свих актера, како на свјетском тако и на  националном нивоу, у промовисање и реализацију активности усмјерених на заједнички циљ- стварање друштва слободног од злоупотребе дрога.


Према процјенама Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама (EMCDDA) више од 92 милиона одраслих људи је током живота пробало неку недопуштену дрогу (нешто више од четвртине особа старости од 15 до 64 године у Европи). Искуство употребе дрога је учесталије  међу мушкарцима и особама млађе животне доби.  Процјењује се да је 18,9 милиона особа од 15 до 34 године старости користило дроге током протеклих 12 мјесеци, дупло више особа мушког, него женског пола.  

Епидемиолошке студије указују да је релативно лака доступност канабиса заједно са процјеном ниског ризика и штетности, учинила наведену дрогу,  поред дувана и алкохола, најчешће кориштеном психоактивном супстанцом. Процјењује се да је 87,6 милиона особа у Европи (старости од 15 до 64 године) бар једном у животу пробало канабис. Полазећи од наведеног броја, 17,2 милиона особа старости од 15 до 34 године  и 9,8 милиона младих од 15 до 24 године је користило канабис током протеклих 12 мјесеци. 

Током адолесценције младе особе пролазе кроз период интензивног развоја који их може учинити рањивим и подложним употреби дувана, алкохола и дрога. Млади  често експериментишу са дрогом или је повремено користе, а само мали број развије зависност током адолесценције или ране одрасле доби. Зависност се најчешће развија међу особама које су изложене факторима ризика који нису под њиховом контролом, као што су:

  1. сиромаштво и изложеност насиљу,
  2. одрастање у породицама без топле атмосфере и адекватне подршке од стране родитеља,
  3. дружење са вршњацима који су и сами изложени ризику.

„Прво слушај- слушање дјеце и младих као први корак усмјерен ка њиховом безбједном и сигурном развоју“ је иницијатива Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC)  која је усмјерена на унапређење програма превенције заснованих на научним доказима кроз сврсисходно улагање у добробит дјеце и младих, њихових породица и заједница.

Са аспекта превенције иницијалне употребе опојних дрога, као и превенције развоја зависности у контексту здравог и сигурног развоја младих, потребно је имати јасну представу о обрасцима злоупотребе опојних дрога, као и увид у личне, социјалне и срединске факторе који могу утицати на злоупотребу дрога и развој зависности међу младим особама.  Иницијатива „Прво слушај“ истиче да је дјецу потребно активно слушати, разумјети и подржати, те им пружити могућности да развију социјалне вјештине и отпорност на факторе ризика којима могу бити изложени. Поред одлагања првог конзумирања опојних дрога и спречавања развоја штетне употребе и зависности о дрогама, у ширем значењу, превенција злоупотребе опојних дрога треба да буде усмјерена на здрав и сигуран развој дјеце, како би постала свјесна својих потенцијала, те постала активни чланови својих заједница и друштва.

За више информација  о иницијативи „Прво слушај“, посјетите https://www.unodc.org/listenfirst/

Припремила: др сц. Јелена Нишкановић, психолог
Број отварања: 2837
Датум објаве: 24.06.2019.