Свјетски дан без дувана – 31. мај


Сваке године, 31. маја Свјетска здравствена организација заједно са својим партнерима обиљежава Свјетски дан без дувана. Ове године Свјетски дан без дувана се обиљежава под слоганом „Не дозволи да ти дуван одузме дах“, а у фокус су стављени употреба дувана и здравље плућа. Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске се и ове године прикључује Свјетској здравственој организацији у обиљежавању овог значајног датума с циљем подизања свијести грађана Републике Српске о штетним и смртоносним посљедицама употребе дувана и дуванских производа и смањења употребе дувана и дуванских производа.


Штетни утицаји употребе дувана и дуванских производа на здравље плућа су бројни, од хроничних респираторних обољења до рака. Пушење дувана и употреба других дуванских производа је главни узрок рака плућа и одговорно је за двије трећине смртних случајева од рака плућа. Поред пушења, изложеност дуванском диму повећава ризик за настанак рака плућа. Хронична опструктивна болест плућа је такође посљедица употребе дувана и изложености дуванском диму а под повећаним ризиком су особе које почну пушити у раној животној доби или које су изложене дуванском диму још од доба дјетињства. Употреба дувана и дуванских производа, односно изложеност дуванском диму знатно успорава развој плућа и погоршава астму.

Пушење мајке у трудноћи или изложеност дојенчади дуванском диму често имају за посљедицу смањен раст и функционисање плућа што у даљем расту и развоју представља потенцијални ризик за настанак бронхитиса, астме, учесталих инфекција доњих дисајних путева и упале плућа. Свјетска здравствена организација процјењује да преко 165000 дјеце умире прије навршене 5 године живота због инфекција доњих дисајних путева које су узроковане удисањем дуванског дима.

Уназад више од 5 година у Републици Српској рак душника, бронха и плућа се налази међу пет водећих узрока обољевања и умирања од рака код мушкараца и жена. У 2016. години од рака душника, бронха и плућа је обољело 514 мушкараца или 16,8% свих мушкараца обољелих од рака и 168 или 6,1% свих жена обољелих жена од рака, а умрло је 466 мушкараца (27,1% од свих мушкараца умрлих од рака) и 136 жена (11,4% од свих жена умрлих од рака).

У току 2017. године у Републици Српској је због болести система дисања у здравственим установама примарног нивоа здравствене заштите лијечено 142840 особа или 12,15% од укупног броја лијечених, при чему су болести система дисања биле водећи разлог лијечења дјеце предшколског узраста (38,8%) и школског узраста (31,44%). У здравственим установама секундарног и терцијарног нивоа у току 2017. године лијечено је 12029 особа или 6,17% од укупног броја лијечених особа, што болести система за дисање сврстава у један од водећих разлога хоспитализације.

Према подацима Истраживања здравственог стања становништва из 2011. године, које је у Републици Српској спровео Институт за јавно здравство Републике Српске, учесталост пушења одраслог становништва била је 31,0%, при чему је постотак свакодневних пушача износио 28,7%, док су 2,3% чинили повремени пушачи. Највећи проценат свакодневних пушача припадао је узрасној групи од 25 до 34 године живота чиме. Према резултатима Глобалног истраживања употребе дувана и дуванских производа код младих у Републици Српској које је проведено 2018. Године, 9,1% младих пуши цигарете а 10,9% младих конзумира било који облика дувана или дуванског производа, док је више од половине младих или 53,7% је изложено дуванском диму у затвореним јавним просторима. Посебно забрињавајући податак је да 17,4% младих који никада нису пушили вјерују да би могли почети пушити и периоду од наредних 12 мјесеци.

Најзначајније мјере борбе против дуванског дима су висока цијена дувана и дуванских производа како би се дувански производи учинили недоступним, посебно популацији најмлађих који још нису почели пушити и развили дуванску зависност, континуиран надзор над употребом дуванских производа, заштита од изложености пасивном пушењу и доступност програма за одвикавање од пушења.

Министарство здравља и социјане заштите у Влади Републике Српске је опредјељено да настави да активно дјелује у области превенције употребе дувана и дуванских производа кроз спроведбу Акционог плана за превенцију и контролу незаразних болести у Републици Српској за период од 2019. до 2026. године који је 2018. године усвојила Влада Републике Српске. Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Републици Српској предвиђа оснаживање примјене Оквирне конвенције о контроли дувана Свјетске здравствене организације у области контроле дувана.

 

Припремила: Доц. др сци. мед. Стела Стојисављевић, специјалиста социјалне медицине
Број отварања: 3302
Датум објаве: 29.05.2019.