Европска седмица имунизације, конференција за новинаре, 25.4.2019. год.


Поводом Европске недјеље имунизације, која се обиљежава од 23. до 30. априла, у Институту за јавно здравство РС одржана је конференција за новинаре. Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир истакла је да је због неспровођења имунизације ове године пријављено 12 случајева обољелих од морбила. Према њеним ријечима, седам случајева је лабораторијски потврђено, три су сумњива на основу клиничке слике, а за два случаја се чека анализа.  Већина случајева је регистована у Источној Илиџи, те Зворнику, као и у Бањалуци, Дервенти и другим градовима. 


 

Управо појава ове болести, малих богиња односно морбила је искључиво због тога што су особе у нашој популацији невакцинисане, рекла је Родић Вукмир И нагласила да је циљ "Европске недјеље имунизације" промоција имунизације као кључне мјере за спречавање заразних болести.  Она је навела да се имунизација у Републици Српској проводи према законској регулативи у вези са спречавањем заразних болести. 

Епидемиолог у Служби за епидемиологију Института за јавно здравство Српске Јела Аћимовић рекла је да је имунизација данас мјера која је спријечила највише смртних случајева у историји човјечанства, те је нагласила да се захваљујући њој сваке године у свијету спаси пет до шест милиона људских живота.  За вакцинацију као превентивну мјеру немамо никакву алтернативу и не постоји ни једна друга мјера којом можемо спријечити настанак заразних болести, рекла је она. 
Аћимовићева је нагласила да већина заразних болести, против којих се вакцинишу дјеца, не може да се лијечи и додала да је у Српској прилично низак обухват вакцинације МРП вакцином. У посљедње двије године проценат креће од 83 до 84 одсто и нагласила да би он требало да достигне 95 одсто како бисмо спријечили епидемије. 

Оно што је код нас пракса је да се вакцинисање МРП вакцином одлаже у односу на оно што је препоручено календаром вакцинације. Према нашем календару, прва доза се даје дјетету са навршених годину дана, а друга пред упис у основну школу. Нажалост, већ је ушло у праксу да се прва доза даје у другој или трећој години, што је веома касно, рекла је она и додала да и одрасли треба да се вакцинишу. 
Институт за јавно здравство Републике Српске, уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и УНИЦЕФ-а, а у овиру Европске/свјетске седмице имунизације која се обиљежава од 23. до 30. априла, организује низ дводневних радионица за едукацију педијатара, који би требало да ојачају капацитете пружалаца услуга за проактивну комуникацију са родитељима/старатељима у вези имунизације. 
Програм едукације и едукативни материјал који ће се користити на овим радионицама је развијен од стране УНИЦЕФ-а и „Јохнс Хопкинс“ Центра за комуникационе програме, а едукатори су стручњаци из Републике Српске који су прошли тренинг организован од стране УНИЦЕФ-а и „Јохнс Хопкинс Центра“.
Прва дводневна едукативна радионица из ове серије је одржана 23. и 24. априла 2019. године на Јахорини, за здравствене раднике који раде у области имунизације из регија Источно Сарајево и Фоча. Након ове, слиједе дводневне радионице у Добоју, Бањалуци (двије радионице), Приједору, Бијељини и Требињу.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
 
Број отварања: 1588
Датум објаве: 26.04.2019.