Грипа-епидемиолошка ситуација, 4.2.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске данас је пријављено да је у периоду од 1. до 3. фебруара 2019. год. (петак, субота, недјеља) десет пацијената преминуло од посљедица тешких акутних респираторних инфекција. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је пет, док су болнице у Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву, Требињу те Психијатријска болница у Сокоцу пријавиле по једног преминулог пацијента.


Ради се о особама које су биле тешки хронични болесници, са више коморбидитета, а већина је већ претходно била хоспитализована због лијечења основних болести.

Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију у Републици Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације. У току је прикупљање података из свих здравствених установа у Републици Српској за извјештај за пету недјељу који ће јавности бити доступан сутра.

Још једном подсјећамо грађане да је неопходно примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо те да приликом кућних и посјета у болницама поштују препоруке надлежних установа.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1346
Датум објаве: 04.02.2019.