Свјетски дан борбе против рака, 4.2.2019. год.


Малигне болести су међу водећим узроцима умирања и оболијевања међу становништвом Републике Српске. У 2017. години 20,6% свих смртних случајева су узроковане малигним болестима, које су учесталије међу мушкарцима (12%) у односу на жене (8,6%). Међу свим узроцима болничког лијечења у 2017. години су малигне болести заступљене са 18,7% од тога 9,4% код мушког пола и 9,3% код жена.


Преко 5000 нових случајева малигних болести се годишње региструје у Републици Српској а преко 7000 обољелих се сваке године лијечи од последица малигних болести.

Најучесталије локализације малигних болести код женског пола су: карцином дојке (33,5%), грлића материце (22,9%), дебелог цријева и ректума (16,7%), душника, бронха и плућа (11,8%) и штитне жлијезде (11,4%).

Најучесталије локализације малигних болести код мушког пола су: карциноми душника, бронха и плућа (17,9%), колона и ректума (12,9%), карциноми простате (9,6%), мокраћне бешике (6,5%) и желудца (5,6%). Водећи ризични фактори за настанак малигних болести су: употреба дувана, алкохола, гојазност и недостатак физичке активности. 

Пуно је напора уложено од стране здравственог система и здравствених радника да се препознају ризици по здравље међу становништвом Републике Српске и да се ти ризици редукују. Породична медицина пружа основне информације и упуте за пацијенте о начинима превенције и контроле незаразних болести, међу којима значајно мјесто заузимају малигне болести. Редовни прегледи, антропометријска мјерења, мјерења шећера и холестерола у крви су основни параметри за дијагностику незаразних болести. За најучесталије малигне болести се од стране тимова породичне медицине препоручују прегледи у сврху раног откривања и лијечења превентабилних малигних болести.

У сврху превенције карцинома грлића материце се препоручују редовни гинеколошки прегледи за жене старосне доби 25-60 година. За жене старије од 40 година се препоручују редовни мамографски прегледи а за старије од 50 година прегледи столице на окултно крварење и дигиторектални прегледи у сврху раног откривања карцинома дебелог цријева и ректума.Стога је значајно за одрасло становништво, посебно изложено најучесталијим ризицима за настанак малигних болести, препоручити одлазак код породичног доктора који ће пружити најосновније информације о понашању које чува здравље и прегледима који откривају ризик за настанак малигних обољења.

 

Припремила: др сц. мед Слађана Шиљак, специјалиста социјалне медицине у ИЈЗ РС
Број отварања: 2925
Датум објаве: 01.02.2019.