Нови преминули од грипе у Републици Српској, 25.1.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су три пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је да је један пацијент, средње животне доби, који је био позитиван на вирус грипа A(H1)pdm09, преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Болница „Свети апостол Лука“ Добој пријавила је да је преминуо пацијент средње животне доби, који је такође био позитиван на вирус A(H1)pdm09. Болница Требиње пријавила је да је пацијент средње животне доби преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције.


Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију у Републици Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације. У току је прикупљање података из свих здравствених установа у Републици Српској за четврту недјељу који ће јавности бити доступни почетком сљедеће седмице.

Подсјећамо да је, због дужег боравка у затвореном простору и/или мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд.) неопходно примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Препоручује се редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кихања и кашљања, као и често провјетравање просторија.

У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (домови за старија лица, домови за лица са инвалидитетом итд.) и поштовати препоруке установа. Трајање посјета треба свести на минимум, одлазити у посјете само уколико смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

 

Припремила: Милка Мрђа, портпарол ИЈЗ РС

 
Број отварања: 1295
Датум објаве: 25.01.2019.