Први смртни случајеви од грипа у Републици Српској, 22.1.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске јуче је пријављено да су три пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције (SARI).


Од тога је Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио да су преминула два пацијента која су била позитивна на вирус грипа А(Х1)пдм09.

Општа болница Невесиње пријавила је да је један пацијент преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције код којег лабораторијски није утврђен узрочник болести. Сва три пацијента су лица средње до старије животне доби, које су поред респираторне инфекције имала више коморбидитета хроничних незаразних болести. Ни један од преминулих пацијената није био вакцинисан против грипа.

Подсјећамо, да је у Републици Српској до 14. јануара 2019. укупно пријављено 59 обољевања од тешке акутне респираторне инфекције Од тестираних пацијента, седам је било позитивно на вирус А(Х1)пдм09, док је један позитиван узорак био са примарног нивоа здравствене заштите из групе обољења сличних грипу (ILI).

Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију како у Републици Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације.

 

Припремиле: др сци мед. Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију и Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 4466
Датум објаве: 22.01.2019.