Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), 21. новембар


Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обиљежава се сваке године од стране Глобалне иницијативе за хроничну опструктивну болест плућа (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - GOLD), а у сарадњи са здравственим радницима и удружењима пацијената са ХОБП широм света. Циљ обиљежавања је да се подигне свијест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша њега обољелих од  ХОБП широм свијета.


Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа 2018. године обиљежиће се 21. новембра под слоганом “Никад прерано, никад прекасно, увијек је право вријеме за третман болести дисајних путева."

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП), није само једна болест, већ термин који се користи да опише хроничне болести плућа које изазивају ограничење у протоку ваздуха кроз плућа. Термини "хронични бронхитис" и "емфизем" сада су укључени у дијагнозу хроничне опструктивне болести плућа.

ХОБП  представља по живот опасно обољење плућа које може довести до смрти.

Више од 3 милиона људи у 2015. години је умрло од ХОБП што чини 6% свих смрти у свијету те године. Према процјени Свјетске здравствене организације ХОБП ће бити трећи водећи узрок смрти у свијету до 2030. године.

Примарни узрок хроничне опструктивне болести плућа је пушење дувана (укључујући и пасивно пушење-изложеност дуванском диму). Остали фактори ризика су изложеност загађеном ваздуху унутар и ван просторија и професионална изложеност прашини и испарењима.

Раније се ХОБП чешће јављала код мушкараца, међутим, болест се сада подједнако јавља и код мушкараца и код жена дијелом због повећане конзумације дувана код жена у земљама са  високим приходима.

Многи случајеви ХОБП могу се спријечити избјегавањем или раним прекидом пушења.

Најчешћи симптоми ХОБП су губитак даха, или "потреба за ваздухом", прекомјерно стварање спутума, као и хронични кашаљ. Како се болест погоршава извођење неких дневних активности, као што су ходање уз степенице, може постати веома тешко.

У раним фазама ХОБП је често непрепозната, дијелом због тога што многи појединци симптоме као што су губитак даха, хронични кашаљ и прекомјерно стварање слузи доживљавају као нормалан дио старења или као очекивану посљедицу пушења.

Дијагнозу ХОБП треба размотрити код сваког пацијента који има хронични кашаљ, повећано стварање спутума, отежано дисање и историју изложености факторима ризика специфичним за болест.

Дијагноза ХОБП се потврђује једноставним дијагностичким тестом под називом "спирометрија"

Спирометрија је једноставан и безболан тест који мјери капацитет плућа. Спирометријом се мјери колико ваздуха особа може удахнути и издахнути, и колико брзо може да се креће ваздух кроз плућа.

Лијечење може успорити напредовање болести, али генерално ХОБП се полако погоршава током времена. Прекид пушења је неопходан како би се спријечила прогресија болести.

Разни облици лијечења могу помоћи да се контролишу симптоми и да се побољша квалитет живота људи са овом болешћу.

Извори:  https://goldcopd.org/world-copd-day/http://www.who.int/respiratory/copd/en/http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd)

 

Припремила: др Драгана Грујић Вујмиловић, спец. социјалне медицине
Број отварања: 5223
Датум објаве: 22.11.2018.