Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 45. недјеља


У 45. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.804 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 363. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 1 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 10.727 АRI инфекција, ILI инфекција 2.599, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 8.


Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), активност вируса инфлуенце је на ниском нивоу и регистрована је циркулација вируса инфлуенце А и Б.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПЕ

Вакцинација против грипе у ИЈЗ РС је завршена и потрошено је свих 1600 доза комерцијалне вакцине за оне категорије становништва који су се вакцинисале према личном избору.


 

 

Извјештај припремила: др сц. мед. Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију
 
Број отварања: 2517
Датум објаве: 15.11.2018.