Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 43. недјеља 2018. (22 - 28.10.2018)


У 43. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1946 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 508. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 7015 АRI инфекција, ILI инфекција 1812, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 6.


Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), активност вируса инфлуенце је на ниском нивоу и регистрована је циркулација вируса инфлуенце А и Б.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПЕ

У четвртак, 01.11.2018.године у Институту за јавно здравство Републике Српске почеће вакцинација против грипе за категорије становништва које се желе вакцинисати према личном избору. Неопходно је вакцинисати се што прије, јер је потребно око 2 седмице након вакцинације да се развије заштита. Вакцинација се препоручује свим особама које желе смањити ризик оболијевања од грипе, развој компликација, активацију постојеће хроничне болести, посјете љекару, потрошњу лијекова и изостанке са посла, као и дјеци старијој од 6 мјесеци. Посебно се препоручује хроничним болесницима, старијим особама, особама које су професионално или приватно у контакту са особама које припадају ризичним групама те им лако могу пренијети инфекцију, свим здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја (полиција, просвјета, комунална предузећа, запослени у вртићима итд), особама које његују малу дјецу. Особе са било којом активном инфекцијом и повишеном температуром треба да сачекају са вакцинацијом до оздрављења.

Заинтересовани се могу вакцинисати сваки радни дан од 8-14 часова, а цијена вакцине је 18 КМ.

 

 

Извјештај припремила: др сц. мед. Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију
Број отварања: 2589
Датум објаве: 31.10.2018.