Свјетски дан борбе против полиомијелитиса, 24. октобар


Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава се 24. октобра сваке године у знак сјећања на рођење Јонаса Салка, који је водио први тим који је успио да развије вакцину против полиомијелитиса, као и на напоре милиона запосленика и волонтера у организацијама које су посвећене искорјењивању полиомијелитиса. Обиљежавање овог дана има један примарни циљ, да се у потпуности искоријени полиомијелитис из свих дијелова свијета и да се свијет ослободи од ове тешке болести. У складу са тим, ове године се Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава под слоганом „End polio now“ („Искоријенимо одмах полио“).


Полиомијелитис или дјечија парализа је веома заразна болест која се најчешће јавља код дјеце до пет година старости. Болест је изазвана вирусом који улази у тијело кроз уста и размножава се у цријевима, одакле се шири и напада нервни систем, а може да изазове потпуну парализу у свега неколико сати.

Почетни симптоми болести су грозница, умор, главобоља, повраћање, укоченост у врату и бол у удовима. Једна од 200 инфекција доводи до трајне парализе, обично у ногама. Од укупног броја инфицираних особа код којих се развила парализа, 5% до 10% умире усљед парализе дисајне мускулатуре.

Не постоји лијек против полиомијелитиса, али постоји превенција у виду вакцине, која је веома ефикасна и може да заштити дијете до краја живота, ако се примијени у адекватном броју доза.

Свјетска здравствена организација је 1988. године покренула Програм ерадикације полиомијелитиса, чија стратегија се базира на адекватном надзору и превенцији инфекције имунизацијом сваког дјетета, све док се трансмисија вируса потпуно не заустави и свијет не буде ослобођен од вируса. Од покретања Програма ерадикације полиомијелитиса, број случајева ове болести у свијету је опао за 99%. Процијењено је да је 1988. године у свијету било 350.000 случајева полиомијелитиса, док је 2017. године забиљежено најмање случајева ове болести у историји, укупно 17. Сви случајеви су забиљежени у двије земље, Афганистан и Пакистан.

Међутим, упркос огромном напретку у борби против полиомијелитиса оствареном од 1988. године, док год је и једно дијете на свијету инфицирано вирусом полиомијелитиса, дјеца у свим земљама су у ризику од добијања болести. Полиовирус може лако да се унесе у земљу која је ослобођена од полиа, и може се брзо ширити међу неимунизованим становништвом. Неуспјех у искорјењивању полиа може довести, у периоду од 10 година, до чак 200.000 нових случајева сваке године широм свијета.

Искорјењивање полиомијелитиса ће бити огромна добробит за све људе у свијету, без обзира гдје живе. Оно ће значити да ниједно дијете више неће имати страшне посљедице доживотне парализе узроковане полиомијелитисом. Такође, оно ће имати и велики економски значај, с обзиром да је процијењено да ће, између 1988. и 2035. године, омогућити уштеду најмање 40-50 милијарди US долара, углавном у земљама са ниским приходима.

 

Припремила: мр сц. мед. Јела Аћимовић, Служба за епидемиологију
Број отварања: 2778
Датум објаве: 24.10.2018.