Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 40. недјеља 2018. (1.10-7.10.2018)


У првој недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2018/19, тачније у 40. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.314 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 357. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 3 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која су захтијевала хоспитализацију и то сва три у ЈЗУ Болница Србија Источно Сарајево.


Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), активност вируса инфлуенце је на вансезонском нивоу и ниједан узорак досад није био позитиван на вирусе инфлуенце.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

 

Извјештај припремила: Др сц. мед. Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију

 

 
Број отварања: 2420
Датум објаве: 18.10.2018.