Свјетски дан хране, 16. октобар


Датум обиљежавања Свјетског дана хране, 16. октобар, утемељен је од стране чланица Организације за храну и пољопривреду (FAO – Food and Agriculture Organization) и обиљежава се сваке године како би се подигла свијест становништва о безбједности хране и изазовима у овој области.

Обиљежавањем Свјетског дана хране настоје се истакнути најважније теме којима се бави Организација за храну и пољопривреду у свијету: сузбијање глади, потхрањености и сиромаштва, брига о безбједности хране и доступности безбједне хране те одрживо управљање природним ресурсима.


Овогодишњи слоган обиљежавања Свјетског дана хране је „Наша дјеловања су наша будућност“ и исти слиједи визију Организације за храну и пољопривреду "Искоријенити глад". У циљу приближавања овој визији значи потребно је да сви заједно требамо радити, владе, приватни сектор, цивилно друштво, локалне заједнице, институције и појединци, како би се осигурало да свако има приступ безбједној, здравој и нутритивно вриједној исхрани. Унапређење здравља становништва и превенција обољења уско су повезани са доступношћу и конзумирањем здравствено безбједне и нутритивно вриједне хране.

Препознавши значај исхране као битног сегмента у раном расту и развоју дјеце, Влада Републике Српске је, 2012. године, усвојила Политику унапређивања исхране дјеце до пет година живота у Републици Српској. Циљ овог документа је унапређивање исхране и превенција обољења удружених са исхраном дјеце до пет година живота. У овој Политици дефинисани су приоритетни правци дјеловања те њено усвајање омогућава осмишљавање и спровођење активности потребних да би се унаприједила исхрана и превенција обољења код дјеце.

Крајем 2012. године у складу са приоритетним правцима дјеловања наведеним у стратешким документима, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, Министарство просвјете и културе и Министарство породице, омладине и спорта донијело је документ под називом Смјернице за исхрану дојенчади и дјеце предшколског и школског узраста, које су намијењене предшколским и школским установама, родитељима и старатељима.

У области исхране у Републици Српској се спроводи Програм промоције здравља у предшколским установама "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране". Програм спроводи Институт за јавно здравство Републике Српске уз подршку надлежних министарстава у Влади Републике Српске. Наведени Програм омогућава изградњу стимулативног окружења које активно ради на промоцији здравља, физичке активности и исхране, подстиче стицање одређених знања, вјештина и облика понашања усмјерених ка здрављу и здравом начину живота како дјеце тако и свих који раде у предшколској установи и оних који учествују у бризи и васпитању дјеце (родитељи/старатељи).

Значајно је споменути да су у оквиру наведеног Програма израђене публикације: Упутство за развој, имплементацију и евалуацију иницијативе "Како постати школа/предшколска установа пријатељ правилне исхране?", књига за родитеље, старатеље, васпитаче и кухаре у предшколским установама под називом "Бирај право расти здраво" и публикација о исхрани под називом "Стандарди исхране за планирање јеловника у предшколским установама за дјецу узраста од прве до шесте године – јеловници и нормативи".

У Републици Српској је у току имплементација Пројекта „Смањење фактора здравствених ризика“, Дио Б Пројекта (за Републику Српску). Циљ пројекта је смањење фактора ризика одабраних незаразних болести, путем промовисања контроле употребе дувана и алкохола, исхране и физичке активности код дјеце у предшколском узрасту и школском узрасту, наставника, здравствених радника и запослених у локалној самоуправи у двије локалне заједнице, Зворнику и Добоју. Већина школа и предшколских установа у Добоју и Зворнику ће, у оквиру овог пројекта, обиљежити Свјетски дан хране одржавањем радионица, предавања, изложби, припремом здравих оброка и воћних ужина. У Добоју ће бити организован "Сајам здраве хране" у сарадњи са градском управом, Туристичком организацијом Града Добоја и свим релевантним представницима локалне заједнице. Поред активности које ће се организовати на Свјетски дан хране, школе и предшколске установе на подручју Добоја и Зворника активно учествују у развијању политика "Школа/предшколска установа пријатељ правилне исхране" као и смјерница за промоцију здравља у својим срединама, као инструментом за даљи рад у области промоције здравља и превенције ризичног понашања у школама/предшколским установама.

Ученици ОШ „Вук Караџић“ из Рочевића код Зворника израдили су мапу ума везану за „Правилну исхрану“ и успоставили здраву ужину коју ће дјеца организовати у школи.

 

Припремила: др Драгана Стојисављевић, спец. хигијене и здравствене екологије у ИЈЗ РС
Број отварања: 2622
Датум објаве: 15.10.2018.