ИЈЗ РС учествује на Петом симпозијуму о истраживањима у здравству у Ливерпулу


Институт за јавно здравство РС (ИЗЈ РС) учествује на Петом свјетском симпозијуму о истраживањима у здравству који се ове године одржава у Ливерпулу од 8. до 12. октобра. На симпозијуму учествује близу 2000 истраживача, љекара, доносиоца политика из 140 земаља цијелог свијета. Током ова три дана, одржаће се око 120 сесија.


Начелник Центра за здравствени менаџмент Института др Северин Ракић на јучерашњој сесији презентовао je истраживање „Увођење стандарда сигурности и квалитета у здравствене установе у приватном власништву у Републици Српској (БиХ)“ које је у РС проведено 2016. године захваљујући Споразуму о техничким услугама који је Институт потписао са Свјетском здравственом организацијом.

Један од закључака овог истраживања био је да се стопа прихватања обавезних стандарда сигурности и квалитета разликује међу различитим типовима привтаних здравствених установа (ПЗУ) углавном због: различитог нивоа доступности информација о стандардима сигурности и квалитета и процесу сертификације, различитог нивоа страховања од негативних финансијских посљедица и разлике у перцепцији ставова комора о стандардима сигурности и квалитета и процесу сертификације.

 

Др Ракић је пренио искуства са којима се сусретао током овог истраживања те активно учествовао

на панел дискусијама.

Такође, учествао је и у промовисању специјалног издања „Међународног часописа за равноправност у здравству“ у којем су објављени чланци проистекли из проведеног истраживања.

Симпозијум о истраживањима у здравству прилика је за све учеснике да се упознају са новим алатима који би им помогли на унапређењу досадашњег рада.

 

 

Исто тако, допринијеће развоју сарадње, нових начина финансирања здравља, пружања услуга те укључивању здравствених радника, нових друштвених и политичких заједница и нових технологија за промовисање здравља за све.

 

 

 

 

Овај симпозијум организује се сваке друге године како би се окупио што већи број учесника који су укључени у здравствене системе и истраживања политика и праксе. Овакви симпозијуми су одиграли кључне улоге у сазивању свјетске заједнице која је посвећена јачању здравствених система и изградњи области истраживања здравствених система. 

 

 

 

 

 

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 3062
Датум објаве: 11.10.2018.