Грозница западног Нила


Грозница западног Нила је заразно обољење вирусног поријекла које се преноси убодом зараженог комарца. Вирус западног Нила се не преноси међу људима путем контакта,  нити се може пренијети са заражених птица на људе без угриза комарца. Главни вектор, односно преносилац, је Culex pipiens, врста комарцa која је одомаћена и код нас. Вирус је досада изолован код 43 врсте комараца, а најчешће код рода Culex (али и кod Aedes aegypti, Aedes albopictus, Anophelesa и других).


Симптоми настају 3 до 14 дана након убода зараженог комарца (период инкубације). Приближно 80% заражених особа нема никакве симптоме.

Око 20% заражених особа има блаже симптоме као што су: температура, главобоља, болови у мишићима, мучнина, повраћање и понекад оток лимфних жлијезда или осипа по тијелу. Симптоми трају кратко (4-7 дана).

Тешка клиничка слика са захватањем централног нервног система (менингитис, енцефалитис) јавља се код мање од 1% инфицираних.

Нема специфичне терапије као ни вакцине против грознице западног Нила. У случајевима кад су присутни искључиво благи симптоми, терапија није потребна или је симптоматска (аналгетици, антипиретици). У случају теже клиничке слике, обољели се хоспитализују уз примјену интензивиране супортивне терапије.

Сумња на грозницу западног Нила се поставља на основу клиничких симптома и позитивне епидемиолошке анамнезе (боравак у подручју или изложеност комарцима у областима гдје је болест ендемична код птица, податак о могућности вертикалне трансмисије, трансфузија крви, трансплантати).

Мјере превенције

Најлакши и најефикаснији начин превенције болести изазване вирусом западног Нила је спријечити убод комарца.

  • Приликом боравка у природи, користити репеленте/инсектициде на откривеним дијеловима тијела.
  • Носити одјећу која покрива ноге и руке.
  • Не излагати се комарцима у вријеме периода најинтензивније активности – у сумрак и у зору.
  • Уништавање комараца запрашивањем насељених подручја
  • Смањење броја комараца у затвореном простору: користити заштитне мреже против комараца на вратима, прозорима и око кревета, подесити клима уређаје на ниже температуре, користити собне инсектициде
  • Смањење броја комараца на отвореном простору: комарцима је неопходна стајаћа вода за све фазе развоја. Смањење броја комараца на отвореном постиже се исушивањем извора стајаће воде и уклањањем места на којима комарци могу да положе своја јаја. Најмање једном недјељно треба испразнити воду из саксија за цвијеће, канта, буради и лименки. Свакодневно мијењати воду за кућне љубимце. Уклонити одбачене гуме и друге предмете у којима може да са накупља стајаћа вода. Провјерите да ли кровни олуци правилно одводе воду. Очистите запушене олуке на прољеће и јесен. Очистите и хлоришите базене за пливање. Испразните их и покријте уколико се не користе. Испразните воду из поклопаца базена. Промјените воду у кадама за купање птица свака три или четири дана. Преврните пластичне базене и колица када су ван употребе.

Ове године  нисмо имали пријављеног ниједног пацијента са сумњом да је оболио од грознице западног Нила. У 2018. години, у Републици Српској, регистрована су два пацијента обољела од ове болести. Институт за јавно здравство Републике Српске прати тренутну епидемиолошку ситуацију у Србији и региону. У случају појаве обољелих и на нашем подручју као и нових препорука и упутстава за грађанство, јавност и медији ће бити благовремено обавјештени.

 

Текст припремила: др сц. мед. Нина Родић Вукмир, специјалиста епидемиолог
Број отварања: 3266
Датум објаве: 05.07.2019.