Институт покренуо акцију "Пијемо ли безбједну воду?"


Институт за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са својим регионалним центрима, покренуо је акцију на подручју цијеле РС под називом „Пијемо ли безбједну воду?“, која би укључивала минимални пакет контроле здравствене безбједности воде за пиће индивидуалних водних објеката.


Акција би се користила искључиво за приватне власнике водних објеката: неуређених и уређених природних врела или извора, копаних и цијевних бунара, пумпи, као и малих локалних водовода који су без стручног надзора и континуиране дезинфекције, а снабдјевају мање од три до пет домаћинстава.

Кампања ће се проводити током љетних мјесеци, по потреби и дуже, а цијена оваквог прегледа биће снижена током љетних мјесеци до прихватљивог нивоа контроле безбједности воде.

Стручна лица из Института, у оквиру својих редовних теренских активности, извршиће узорковање и обезбједити безбједан транспорт узорака вода за старија лица и лица са посебним потребама.

Заинтересовани грађани РС, све потребне информације могу добити у Институту за јавно здравство РС у Бањалуци или у неком од наших регионалних центара у Добоју, Зворнику, Фочи, Источном Сарајеву и Требињу.

Институт се на овакав корак одлучио због великог интересовања грађана који имају водне објекте и повремено користе воду, имају викендице или нису никада извршили хигијенску контролу воде коју користе.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 3334
Датум објаве: 17.07.2018.