Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 02. јули 2018.


У периоду од 06.03. до 02.07.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 74 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 42, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 5, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1, Кнежево 1 и Шипово 1.

Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (29.06.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је 1 пријава обољелих од морбила. Ради се о особи средње животне доби, из Кнежева, са лаком клиничком сликом која није била хоспитализовна и непознатим вакциналним статусом.


Од укупног броја обољелих, до сада су хоспитализоване 42 особе. На Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске тренутно нема хоспитализованих обољелих од морбила.

Највећи број обољелих је узрасних категорија 20 - 29 (15 обољелих), 30 - 39 година (16 обољелих) и 1-4 године (13 обољелих).

Од укупно 74 обољелих од морбила у Републици Српској, 61 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса.

Надлежне здравствене установе, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске, спроводе мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије (пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, лабораторијска потврда, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање и редовно информисање путем медија итд).

Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

 

Припремила: др сц мед. Нина Родић Вукмир, спец. епидемиолог
Број отварања: 4789
Датум објаве: 02.07.2018.