Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 13. јуни 2018.


У периоду од 06. 03. до 13. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 69 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 40, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 4, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

Од последњег ажурирања (12. 06. 2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенe су три пријаве обољелих од морбила. Ради се о двије одрасле особе и једном дјетету, из Бањалуке, сви су са лакшом клиничком сликом и нису епидемиолошки повезани.


Од укупног броја обољелих, до сада је хоспитализованa 41 особа. На Клиници за инфективне болести тренутно нема хоспитализованих обољелих од морбила.

Највећи број обољелих је узрасних категорија 20 - 29 (15 обољелих), 30 - 39 година (15 обољелих) и 1-4 године (13 обољелих).

Од укупно 69 обољелих од морбила у Републици Српској, 58 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса.

Надлежне здравствене установе, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске, проводе мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије (пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, лабораторијска потврда, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање и редовно информисање путем медија итд).

Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

 

Припремила: мр сц.др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог
Број отварања: 3872
Датум објаве: 13.06.2018.